30.7.2023 19:49

Μία απολαυστική έναρξη για την εβδομάδα συναυλιών της Θερινής Ακαδημίας Μουσικής της Φιλαρμονικής

Η πρώτη συναυλία της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλούσιο, ευχάριστο και πολύ αξιόλογο ρεπερτόριο καλής μουσικής, που παρουσιάστηκε με τέχνη και επιδεξιότητα από τους Καθηγητές της Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής Χίου που έπαιξαν κομμάτια του Μπαχ, τραγούδια από κλασικά μιούζικαλ (π.χ.διασκευές σε τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα), Ταραντέλλες, κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι που βραβεύτηκαν Διεθνώς, και όμορφα παιχνιδιάρικα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου.

Η συναυλία δόθηκε στο Αίθριο της Φιλαρμονικής(πλησίον Εργατικού Κέντρου στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου και ομολογουμένως ήταν πολύ όμορφη. Οι Καθηγητές των παιδιών(που πολλοί έρχονται όλο το χρόνο από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδος) έπαιξαν και σε σόλο μουσικές εκτελέσεις και σε σύνολα και σίγουρα το κοινό της συναυλίας εκτός από την ευχάριστη μουσική βραδιά που απόλαυσε πήρε μαζί του και ''πράγματα'' για να συζητήσουν γονείς και παιδιά αφού η μουσική και τα ενδιάμεσα σχόλια έδωσαν ερεθίσματα για να εμβαθύνει κανείς...

Η Μαέστρος και Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου Ευγενία Βορριά (που συνεχώς αναβαθμίζει τη Φιλαρμονική και την Εκπαίδευση των παιδιών τα τελευταία χρόνια) και ο Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Φιλαρμονικής Χίου Χρήστος Καλούδης (που σαν Κερκυραίος είναι ζυμωμένος με τη μουσική και την κουλτούρα της) κάλεσαν το κοινό της Χίου και στην συναυλία της Κυριακής 30 Ιουλίου 2023 που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο Αρχοντικό ''Ρίζικο'' στον Κάμπο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους μαθητές της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, που πολλοί ήρθαν για αυτό το πενθήμερο μουσικής και εκπαίδευσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας και μαζί με τους σπουδαστές(μικρούς και μεγάλους)της Φιλαρμονικής Χίου, ζουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία μιας Θερινής Μουσικής Ακαδημίας που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Χίο και μακάρι να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.

Μια Θερινή Μουσική Ακαδημία είναι μια εβδομάδα όπου οι μαθητές κάθε πρωί' παρακολουθούν σεμινάρια μουσικά και μαθήματα τεχνικών μουσικών οργάνων(από εξειδικευμένους καθηγητές)...και κάθε απόγευμα προετοιμάζουν τα μουσικά κομμάτια που παρουσιάζουν στις βραδινές συναυλίες της εβδομάδας αυτής. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί μαθαίνουν ότι το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να παρουσιάσουν απαραιτήτως ένα άψογο αποτέλεσμα με προετοιμασία μηνών(ένα βεγγαλικό δηλαδή που θα λάμψει μια φορά)...αλλά καταλαβαίνουν στην πράξη ότι η μουσική είναι κάτι που εξελίσσεται(όπως και η ζωή)με την καθημερινή φροντίδα κι αγάπη και δίνει τα καθημερινά της αποτελέσματα γοργά, αφού την ίδια μέρα παίζουν τα μουσικά κομμάτια μπροστά στο κοινό...''κολύμπα'' τώρα δηλαδή κι όχι στο...άγνωστο μέλλον...

Το αποκορύφωμα αυτών των συναυλιών θα είναι η συναυλία λήξης με τους Διεθνούς Φήμης Συμφωνική Ορχήστρα Canadian Brass στην Πλατεία των Μεστών την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μουσικό γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανείς...Οι υπέροχοι αυτοί μουσικοί(που περπατούν και παίζουν χωρίς παρτιτούρες...και ζουν πραγματικά το κάθε μουσικό κομμάτι που παρουσιάζουν)είναι στη Χίο και παραδίδουν και σεμινάρια αυτές τις μέρες στα παιδιά της Μουσικής Ακαδημίας και της Φιλαρμονικής...Μακάρι να ήταν δυνατό...να χωρέσει όλος ο κόσμος της Χίου στα Μεστά για να τους δει και να τους ακούσει από κοντά!!!

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ έχουμε μία ακόμη συναυλία με τους Σπουδαστές και τους Καθηγητές της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, που θα πραγματοποιηθεί ή στον Άγιο Ισίδωρο Συκιάδας αν είναι ήπιος ο άνεμος ή στο Ξενοδοχείο ''Ελληνικό Κάστρο'' αν έχει πολύ αέρα όπως δείχνουν τα προγνωστικά του καιρού...και την Τρίτη 1 Αυγούστου στο Αίθριο της Φιλαρμονικής στις 7.30μμ προστίθεται άλλη μία συναυλία(έκτος ανακοινωμένου προγράμματος)με πρωταγωνιστές τους σπουδαστές της Φιλαρμονικής και της Ακαδημίας(για να μοιραστούν τα παιδιά που θα παίξουν σε δύο μέρες...γιατί είναι πολλά και σε μια συναυλία θα ήταν κουραστικό για το κοινό).

Πολύτιμος συνεργάτης πάντα(με χρηματικές συνδρομές και εργασία)στο έργο της Φιλαρμονικής και στην πραγματοποίηση της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας και των συναυλιών αυτών, είναι ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Χίου. Η γραμματέας του συλλόγου Ερμιόνη Βελλόνια(που είναι μία από τους νεαρούς σπουδαστές της Φιλαρμονικής και της Ακαδημίας)είπε  σε σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την έναρξη της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας και των συναυλιών, ότι τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι είναι ενθουσιασμένοι με τα μαθήματα και τα δρώμενα αυτής της μουσικής εβδομάδας γιατί είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία αφού συναντιούνται μαθητές από όλη την Ελλάδα και έχουν και την ευκαιρία να δουν και τη Χίο, καθώς μαθαίνουν καινούργια πράγματα για τη μουσική, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους...και να διδαχθούν από σπουδαίους και εξειδικευμένους καθηγητές...αλλά και από τους θρυλικούς Συμφωνικούς Μουσικούς Canadian Brass...

Θερινές Μουσικές Ακαδημίες στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες(μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού)και είναι ευτύχημα για τη Χίο που η Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής μας Ευγενία Βορριά με την φιλότιμη εργασία και τους κόπους της...έφερε για πρώτη φορά στη Χίο αυτή την πολύτιμη Εκπαιδευτική Μουσική Δραστηριότητα. Καλό θα είναι οι τοπικές αρχές και ο κόσμος της Χίου που έχει κουλτούρα να υποστηρίξουν αυτή τη δράση για να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός στο νησί μας κάθε καλοκαίρι.

Σε όλες τις συναυλίες που προαναφέραμε η είσοδος είναι ελεύθερη...και μόνο στη συναυλία της Διεθνούς φήμης Συμφωνικής Ορχήστρας Canadian Brass υπάρχει εισιτήριο. Η συναυλία αυτή θα είναι μια υπέροχη και ξεχωριστή εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανένας

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ