31.7.2023 10:38

Μαγευτική η μαθητική συναυλία της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής στο "Ρίζικο"

Μία άψογη και πολύ όμορφη συναυλία δόθηκε από τους σπουδαστές της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας και της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου που συμμετέχουν σ' αυτή, στον υπέροχο κήπο του Αρχοντικού ''Ρίζικο'' στον Κάμπο της Χίου, στην Παναγιά τη Συριώτισσα.

Οι νέοι μουσικοί, μικροί και μεγάλοι, μάγεψαν το κοινό με τα υπέροχα σόλα τους, με κλαρινέτα, φλάουτα, τούμπες, σαξόφωνα, τρομπέτες, παίζοντας με τέχνη και επιδεξιότητα ζηλευτή, απολαυστικά μουσικά κομμάτια Κλασικών Συνθετών και Διεθνούς Φήμης καταξιωμένων σύγχρονων μουσικών.

 Όλα τα χάλκινα πνευστά όργανα μιας φιλαρμονικής, μαζί κι ένα ντραμς(που είναι καρδιά της ορχήστρας και χτυπά το ρυθμό)...και με τη συνοδεία της Χρύσας Γρένδα στο πιάνο(διεθνώς καταξιωμένη πιανίστα)...χάρισαν στο ακροατήριο ένα όμορφο μουσικό βράδυ, από αυτά που αξίζει τον κόπο να τα απολαμβάνει κανείς με την οικογένεια και τους φίλους του...γιατί πάντα αποκομίζεις και κάτι ωφέλιμο...

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023

Οι επόμενες μαθητικές συναυλίες της Φιλαρμονικής και της 1ης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας που πραγματοποίησαν φέτος στη Χίο η Αρχιμουσικός και Μαέστρος της Φιλαρμονικής μας Ευγενία Βορριά με τις άοκνες προσπάθειες της επί σειρά ετών και ο Σύλλογος Φίλων της Φιλαρμονικής Χίου που υποστηρίζει αυτές τις δράσεις, είναι μία ακόμη, σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου στον Άγιο Ισίδωρο Συκιάδας στις 8.30 το βράδυ(μόνο αν έχει πάρα πολύ αέρα θα γίνει στο ξενοδοχείο ''Ελληνικό Κάστρο'' στην πόλη της Χίου)...και άλλη μία στο Αίθριο της Φιλαρμονικής(πλησίον Εργατικού Κέντρου)την Τρίτη 1 Αυγούστου στις 7.30μμ, ενώ λίγο αργότερα την ίδια μέρα, στις 9 το βράδυ, η Διεθνούς Φήμης Συμφωνική Ορχήστρα Canadian Brass, δίνει συναυλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου...και θα δώσει μια συναυλία ακόμη στα Μεστά στην Πλατεία την Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 8.30μμ. Για αυτές τις δύο συναυλίες των Canadian Brass(που είναι ένα εξαιρετικό γεγονός που εξασφάλισε για τη Χίο η Φιλαρμονική μας και ο Σύλλογος Φίλων της Φιλαρμονικής Χίου που τους έφεραν εδώ στα πλαίσια των μαθημάτων της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας)εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου(πλησίον Εργατικού Κέντρου, από τις 9 το πρω'ί' καθημερινά.

Σε αυτή τη Θερινή Μουσική Ακαδημία της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία κάθε μέρα να παρακολουθήσουν μαθήματα από εξειδικευμένους καθηγητές στα διάφορα μουσικά όργανα(από όλη την Ελλάδα και Χιώτες)...να δώσουν από κοινού συναυλίες μπροστά στο κοινό(Χιωτάκια μαζί με παιδιά από άλλα μέρη)απολαμβάνοντας και αξιοποιώντας την τέχνη τους μπροστά στο ακροατήριο...και εδώ φέτος έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντα τις συναυλίες των Canadian Brass και να παρακολουθήσουν και μαθήματα(μουσικά σεμινάρια)από αυτούς. Μεγάλη τύχη για ένα νέο παιδί!...

Η Αρχιμουσικός και Μαέστρος της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου Ευγενία Βορριά και ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Φιλαρμονικής μας και της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Χρήστος Καλούδης(Κερκυραίος ζυμωμένος με τη μουσική), τόνισαν ότι τέτοιες Μουσικές Ακαδημίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα  του ενός χεριού στην Ελλάδα και ότι είναι μεγάλο κέρδος για το νησί μας(που πάντα έχει έντονη πολιτιστική δράση και κόσμο που συμμετέχει)...Αυτή η Θερινή Μουσική Ακαδημία να καθιερωθεί, να γίνεται κάθε καλοκαίρι και να γίνει Θεσμός για το νησί της Χίου.

Όλες οι συναυλίες της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου που παρακολουθήσαμε μέχρι τώρα(μαθητών και καθηγητών)ήταν υπέροχες...και σίγουρα υπέροχη θα είναι σήμερα και η συναυλία στον Άγιο Ισίδωρο Συκιάδας στις 8.30 το βράδυ, αλλά και η συναυλία που θα γίνει στο Αίθριο της Φιλαρμονικής αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου στις 7.30μμ...Κανείς όμως δεν πρέπει να χάσει τους Canadian Brass που θα παίξουν στο Ομήρειο την Τρίτη 2 Αυγούστου στις 9 το βράδυ...και...στην πλατεία Μεστών την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 8.30μμ, στη βραδιά λήξης της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας 2023 της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου.

Οι Canadian Brass είναι ένα μουσικό συγκρότημα(συμφωνική ορχήστρα)που ιδρύθηκε το 1970 και διακρίθηκε πάντα μέχρι σήμερα για τον εντυπωσιακό επικοινωνιακό και αψογο μουσικά τρόπο των συναυλιών του. Το ρεπερτόριό του συνεχώς ανανεώνεται και κινείται από την Κλασική Μουσική και το Αναγεννησιακό Μπαρόκ...μέχρι τη Μουσική Τζαζ, Λάτιν, συνθέσεις γνωστών Μιούζικαλ και σύγχρονων συνθετών της Ποπ, της Ροκ...και γενικώς σε μια πολύ μεγάλη γκάμα μουσικών θεμάτων. Οι μουσικοί που το απαρτίζουν σήμερα, είναι, ο ιδρυτής(το 1970)του συγκροτήματος Chuck Daellenbach στην Τούμπα, οι τρομπετίστες Joe Burgstaller και Fabio Brum, o Jeff Nelsen στο Γαλλικό κόρνο και ο Έλληνας τρομπονίστας Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος.

Αξίζει να κλείσουμε το παρόν κείμενο με τη φράση του Γεράσιμου Ιωαννίδη(Μουσικός Καθηγητής στη Θερινή Μουσική Ακαδημία της Φιλαρμονικής Χίου και τρομπετίστας)που είπε τόσα ωραία πράγματα ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια των συναυλιών(για τον Σεμπάστιαν Μπαχ που είχε 20 παιδιά από τους δύο γάμους του και τον βοηθούσανε κι έγραφε γρήγορα τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους της Κυριακής...για κάποιον Ισπανό μουσικοσυνθέτη που ένιωθε πως συνομιλούσε με το Θεό γράφοντας κάποιο έργο του που έμεινε μνημιώδες..).

Είπε στο Αίθριο της Φιλαρμονικής ο Γεράσιμος Ιωαννίδης απευθυνόμενος στο κοινό της πρώτης μαθητικής συναυλίας της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου...''Πολλοί από εσάς έχετε παιδιά που τα στέλνετε στη Φιλαρμονική και άλλοι που δεν τα έχετε στείλει...θα πρέπει να τα στείλετε...ακόμα και να μην συνεχίσουν μεγαλώνοντας το μουσικό όργανο, θα μπουν σε έναν ωφέλιμο ασφαλή δρόμο...κι αν μη τι άλλο...σίγουρα θα αποκτήσουν κουλτούρα...''.

Δημήτριος Γ. Ζαφείρης.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ