17.1.2022 16:35

Κατάθεση ιδεών και προτάσεων για το Επετειακό Έτος των Σφαγών και του Μικρασιατικού Ελληνισμού

«Αι Σφαγαί της Χίου» - από τα αρχεία της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ

Επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλου Καλογεράκη

Το 2022, για τον Δήμο Χίου, αποτελεί ένα ακόμα επετειακό έτος και μάλιστα έτος μνήμης διπλής συγκυρίας τραγικών γεγονότων. Οι Σφαγές και η Μικρασιατική καταστροφή! Με απόσταση 100 χρόνων μεταξύ τους σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή του Νησιού μας! 

Τα δραματικά γεγονότα των Σφαγών του 1822 σκιαγραφήθηκαν μέσα σε άλλα πλαίσια κατά την παρελθούσα χρονιά που γιορτάζαμε το μεγάλο γεγονός του Εθνικού ξεσηκωμού της Παλιγγενεσίας του 1821. Φέτος, με ξεχωριστές ειδικές αναφορές, ο Δήμος Χίου επιθυμεί να κλίνει το γόνυ στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων τραγικά κυνηγημένων και σφαγμένων από τους Οθωμανούς, οι οποίοι επί 5 μήνες καταλεηλάτησαν τον πλούτο και κατάστρεψαν τον πολιτισμό αφήνοντας πίσω τους έναν καθημαγμένο τόπο. 

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός μετρά φέτος 100 χρόνια μακριά από τις αλησμόνητες Πατρίδες, ξεριζωμένος από τους Τόπους όπου ζούσε επί 3.000 χρόνια! Στην Ιωνία ο Ελληνισμός ανέδειξε τον πολιτισμό του, πρωτοπόρησε στα Γράμματα, κυριάρχησε στο εμπόριο και στην κοινωνική ανέλιξη. Στον τόπο της προσφυγιάς όπου με χίλιους πόνους εγκαταστάθηκε, διέσωσε τα πολιτισμικά του στοιχεία, βοήθησε στην οικονομική ανόρθωση της μητέρας πατρίδας, με στήριγμά του τα διαχρονικά προτερήματα του Έθνους μας! Ο Δήμος μας οφείλει να τα αναδείξει! 

Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη!. Δεν είναι μόνο θέμα τιμής και υποχρέωσης στη μνήμη των προγόνων αλλά και μία μέγιστη ευκαιρία  αυτογνωσίας. Στόχος μας είναι το επετειακό αυτό έτος να ενδυναμώσει την υπερηφάνεια και να ενισχύσει την αποφασιστικότητα για ένα δημιουργικότερο Μέλλον. 

Η πρόσκληση για κατάθεση ιδεών και προτάσεων είναι ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αρκεί να είναι υλοποιήσιμες μέσα στα πλαίσια των οικονομικών και των χρονικών δυνατοτήτων. 

Για τούτο καλείστε να συμμετάσχετε στην συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 6μ.μ. 

Πληροφορίες για την σύνδεσή σας σε περίπτωση δυσκολιών στο 22713-50862, κ. Δημήτριο Σιταρένιο. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ