14.2.2024 20:42

Η Οικία Μπαχά-Καρδαμίτση στο περιοδικό Καμπάνες

Υπήρξε ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα σπίτια στην πόλη της Χίου, λίκνο καραβοκύρηδων και μίας ποιήτριας. Επέζησε της εγκληματικής μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και έφτασε με τους τρεις ορόφους, τα περίπου 15 μέτρα ύψους της και το παρακείμενο μεσαιωνικό κτίσμα στον 21ο αιώνα. Άγνωστο για πόσο ακόμα. Η αναστήλωση που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, άφησε ένα γιαπί, έρμαιο στις καιρικές συνθήκες, να περιμένει την κατάρρευσή του.

Στο τεύχος 23 της περιοδικής έκδοσης του σωματείου Φίλοι του Χιώτικου Χωριού «Καμπάνες» ο Βασίλης Αγιαννίδης γράφει για το σπίτι της Ελένης Μπαχά-Καρδαμίτση, κόρης μίας διακεκριμένης οικογένειας του Βροντάδου, συζύγου του Διευθυντή του τοπικού καταστήματος της Eastern Telegraph Company, ποιήτριας και δραστήριου μέλους του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου για περίπου σαράντα χρόνια. Σχέδια και φωτογραφίες απεικονίζουν το επιβλητικό ερείπιο καθώς και το διπλανό, γενοβέζικο κτίριο του οποίου το ισόγειο με τα υποβλητικά σταυροθόλια σώθηκε από τον σεισμό του 1881, και ζωντανεύουν έναν κόσμο που παρήλθε ανεπιστρεπτί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ