8.8.2023 16:24

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγρηγόρου και της ΟΠΙΧΙ- Μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8μ.μ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγρηγόρου και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στη Χίο: Μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων από το νησί της Χίου».  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Εγρηγόρο. 

Στη φωτογραφία, φαίνεται ο Γιώργος Χατζημανώλης σε προσκυνηματική επίσκεψη στο ερειπωμένο Μελί, μπροστά στην Κρήνη του Χέλιου.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν:

- αποσπάσματα από συνεντεύξεις απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων που έχουν πάρει μέλη της ΟΠΙΧΙ

- μια εισήγηση της κ. Βιβής Ποταμούση για το Μελί της Μικράς Ασίας, και

- θα έχουμε τη χαρά ο ομογενής, κος Σωτήρης Χατζημανώλης, που ζει στην Αυστραλία, να μας μιλήσει για την εμπειρία του ως απόγονος προσφύγων.

Ο Σύλλογος Εγρηγόρου επιδιώκει με εκδηλώσεις όπως αυτή να φέρει κοντά διαφορετικές γενιές, να κάνει γνωστή και σημαντική την ιστορία καθημερινών ανθρώπων και να αναδείξει παραδόσεις και μνήμες που μας αγγίζουν όλους και φωτίζουν την ιστορία, αρκεί να έχουμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε.

Αντίστοιχα η ΟΠΙΧΙ καταγράφει την ιστορία «από τα κάτω» κι έτσι συνεισφέρει στη δημιουργία συλλογικής μνήμης. Τα μέλη της είναι εθελοντές. Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου - ΟΠΙΧΙ (είναι μέλος του δικτύου Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (Ελλάδας) http://oralhistorygroups.gr/oralhistorygroups/ 

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ