13.4.2022 12:19

«200 χρόνια από τις Σφαγές της Χίου και 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή: Ποια διδάγματα μπορεί να αντλήσει ο Ελληνισμός σήμερα;»

Εκδήλωση - ημερίδα από την Επιτροπή «ΧΙΟΣ 2022»

Ο Δήμος Χίου, δια της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2022», πραγματοποιεί το Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 στις 6.30 το απόγευμα, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, αίθουσα θεάτρου, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «200 χρόνια από τις Σφαγές της Χίου και 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή: Ποια διδάγματα μπορεί να αντλήσει ο Ελληνισμός σήμερα;».

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Π. Καλογεράκης αναφέρει:

Προσκεκλημένοι ομιλητές, οι οποίοι με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκαν στην πρότασή μας, είναι:

  • Ο Υφυπουργός Παιδείας καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος. Θέμα της ομιλίας του «Η Γενοκτονία από την Πράξη στην Θεωρία»

  • Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Θέμα της ομιλίας του «Το Στρατιωτικό αποτύπωμα της Σφαγής της Χίου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο σημερινό γεωπολιτικό γίγνεσθαι»

  • Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών καθηγητής κ. Ιωάννης Βαληνάκης. Θέμα της ομιλίας του «Ελλάδα, Τουρκία και Ανατολικό Αιγαίο»

Συμμετέχουν επίσης:

  • Ο στρατηγικός αναλυτής και Ιστορικός Δρ Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος με θέμα « Η διασύνδεση των ιστορικών οροσήμων της Σφαγής της Χίου και της Μικρασιατικής Καταστροφής με το πλαίσιο διαμόρφωσης της Ελληνικής Στρατηγικής Κουλτούρας στην σύγχρονη πραγματικότητα»

  • και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτριος Εφραίμογλου

Θεωρούμε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Τόπο μας η αποδοχή της συμμετοχής στην ξεχωριστή αυτή ημερίδα τόσων σημαντικών προσωπικοτήτων, έμπειρων στα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους κατοίκους της Χίου να τους ακούσουμε. Το πολύπλευρο τραγικό αποτύπωμα των Σφαγών, αλλά και οι πολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, μαζί με την Συνθήκη της Λωζάννης που ακολούθησε, αποτελούν ακόμα και σήμερα και προκαλούν συζητήσεις, όχι μόνο λόγω επετειακής χρονιάς αλλά γιατί η Γεωγραφία της περιοχής μας αποτελεί μέγιστο παράγοντα γεω- στρατηγικής! Όλοι οι προσκεκλημένοι ομιλητές, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές στρατηγοί ή στρατηγικοί αναλυτές γνωρίζουν άριστα τα θέματα αυτά και κάποιοι τα έχουν διαχειριστεί. Να σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπηρέτησε, προ ετών, ως διοικητής της Ταξιαρχίας του Νησιού μας.

Τούτη την χρονιά με τις επετειακές δράσεις των Μικρασιατικών κυρίως Σωματείων διαβάζουμε και ακούμε σχεδόν καθημερινά, στις εκπομπές όλων των θεματικών μορφών, διάφορα αποσπάσματα ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου, που αφορούν την εποχή εκείνη. 

Για τούτο, το ενημερωτικό αυτό σημείωμα κλείνει με την αναφορά σε μία παράγραφο από το εμβληματικό μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας Γιώργου Θεοτοκά «Αργώ»:

…. Και βέβαια, αποκρίθηκε ο μπάρμπα Σωκράτης αυστηρά, αλλά βιαστήκαμε κύριε! Με την βιασύνη μας χαλάσαμε τη δουλειά. Έπρεπε να τον εκμεταλλευτούμε περισσότερο (εννοεί τον Βενιζέλο), να τον αφήσουμε να παίξει το παιχνίδι του ίσα με το τέλος, να δούμε πού διάβολο θα πάει. Τον κόψαμε όμως στα μισά του παιχνιδιού. Και οι άλλοι, Θεός συγχωρέσει τις ψυχές τους, δεν είτανε για τέτοια μεγάλα κόλπα…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ