21.4.2024 7:30

«Τον Ιούνιο αποφασίζουμε ανάμεσα στην Ευρώπη της λιτότητας και στην Ευρώπη που σκύβει πάνω από τα προβλήματα των λαών της»

Ο Νίκος Παπανδρέου στον "Πολίτη" - «Ο μοναδικός τρόπος να περισώσει ο κ. Μητσοτάκης τα ποσοστά της Ν.Δ. είναι να δώσει στις ευρωεκλογές χροιά εθνικών εκλογών»

Λιγότερο από 2 μήνες για τις ευρωεκλογές, με τα διλήμματα για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία να είναι πολλά, ζητώντας πειστικές απαντήσεις που θα μετουσιωθούν σε πολιτικές προς όφελος των λαών της γηραιάς ηπείρου. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κι εκ νέου υποψήφιος Νίκος Παπανδρέου, μιλά στον «Π» σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξης που αγγίζει όχι μόνο τα κεντρικά θέματα αλλά και τη νησιωτική Ευρώπη των ίσων ευκαιριών αλλά και της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην πινέζα του χάρτη. 

Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη

- Κύριε Παπανδρέου, σε σχεδόν δύο μήνες οι Έλληνες πολίτες, θα προσέλθουν στις κάλπες, αυτή τη φορά για να συνδιαμορφώσουν το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο. Ποιο  θεωρείται ότι είναι το πρόταγμα αυτής της πολιτικής αναμέτρησης;

Επί της ουσίας αποφασίζουμε όλοι μαζί για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Εάν δηλαδή θέλουμε μια Ευρώπη της λιτότητας, μια Ευρώπη που το κάθε κράτος – μέλος θα κοιτάζει τον εαυτό του ή εάν θέλουμε μια Ευρώπη, όπως την οραματιστήκαν οι μεγάλοι Σοσιαλιστές ηγέτες, που σκύβει πάνω στα προβλήματα των λαών της και έχει την βούληση αλλά και την δυνατότητα να λύσει θέματα όπως η ακρίβεια, η μετανάστευση, αλλά και τα θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι εκείνοι που ζητούν επίμονα να μην υπάρχει πλέον πρόγραμμα λιτότητας εντός της Ε.Ε. κάτι στο οποίο το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), στο οποίο ανήκει η ΝΔ, αρνείται πεισματικά. Άρα έχουμε δύο μοντέλα, αυτό της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, το οποίο το ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, και αυτό της συντήρησης και της αδιαφορίας με το οποίο συντάσσεται η ελληνική κυβέρνηση και σύσσωμη η ΝΔ. 

- Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιχειρεί να δώσει μία χροιά εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές. Θεωρείτε ότι αυτό είναι συμβατό πολιτικά ή στερεί από τους πολίτες την ευκαιρία να συζητήσουν υπαρκτά θέματα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και να προβληματιστούν;

Έχετε απόλυτο δίκιο στη διαπίστωσή σας πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Το θεωρώ φυσιολογικό από την πλευρά του μιας και είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να περισώσει κάτι από τα ποσοστά του κόμματός του στις εθνικές εκλογές, αλλά κυρίως να συγκαλύψει – όπως συνηθίζει η κυβέρνηση και για άλλα θέματα – τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι εξ ολοκλήρου αντιλαϊκής και εάν επικρατήσουν θα βυθίσουν τους λαούς της Ευρώπης σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, ξενοφοβίας και εσωστρέφειας. Εάν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης αναφερθεί στις προτάσεις του ΕΛΚ τότε ο κόσμος σίγουρα θα αντιληφθεί πως η σωστή επιλογή για μια Ευρώπη των αξιών και της αλληλεγγύης είναι οι Σοσιαλιστές και φυσικά εδώ στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν καλύτερα λοιπόν να μιλάμε για μια προσπάθεια συγκάλυψης του πραγματικού σχεδίου της Δεξιάς παρά για μια απλή επιχείρηση να δοθεί χροιά εθνικών εκλογών.

- Ενώ κανείς θα έλεγε, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, ότι η Ευρώπη, έθεσε στο περιθώριο τον ευρωσκεπτικισμό, εσχάτως είδαμε μία άνοδο της άκρας δεξιάς πανευρωπαϊκά. Σας ανησυχεί; Και αν ναι, ποιο είναι το πολιτικό «αντίμετρο»;

Κάθε Ευρωπαίος πολιτικός, αλλά και κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να ανησυχεί για την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για κόμματα, που κάποια από αυτά αποτελούν εγκληματικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή εδώ, και κάποια άλλα λαϊκίζουν σε ακραίο βαθμό. Έχουν δογματική αντιευρωπαϊκή αντίληψη, πράγμα το οποίο συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Με την ψήφο τους λοιπόν οι πολίτες πρέπει να θωρακίσουν την Ευρώπη από αυτά τα ακραία στοιχεία γιατί οι λύσεις- ιδιαίτερα για την Ελλάδα- βρίσκονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έρχονται μέσα από τη σωστή επιλογή κόμματος. 
Γι αυτό οι Σοσιαλιστές είναι οι πλέον υπεύθυνοι λύση καθώς έχουν ρεαλιστικές προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

- Ακρίβεια. Ένα σημαντικότατο ζήτημα, το οποίο οι Έλληνες πολίτες ιεραρχούν ως το μείζον από όλα τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μπορεί να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορεί να διαμορφώσει η Ευρώπη ως ανάχωμα απέναντι σε μία πραγματικότητα που ολοένα και περισσότερο απειλεί τα εισοδήματα των πολιτών;

Η Ευρώπη από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας για τον απλούστατο λόγο πως κάθε κράτος – μέλος έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να φτάνει ένα προϊόν στο ράφι. Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα ότι δηλαδή στην Ελλάδα, που είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα στην ακρίβεια, να έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να λάβει σοβαρά μέτρα κατά της ακρίβειας. Κοιτάξτε, δεν πρεσβεύω το πνεύμα της στείρας πολιτικής αντιλογίας. Ο ίδιος είδα με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία για το “καλάθι” του νοικοκυριού του κ.Γεωργιάδη. Όμως όλα κρίνινταο εκ του αποτελέσματος. Δεν έχει λειτουργήσει, απλώς διότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών και της Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν μπορεί μάλιστα ο Υπουργός ναδιαφημίζει πρόστιμα σε εταιρείες, οι οποίες έχουν βγάλει τα υπερ-δεκαπλάσια από το ύψος του προστίμου σε αθέμιτα κέρδη.  Η Ευρώπη βέβαια μπορεί να παρέμβει στο μεγάλο πρόβλημα των ενοικίων και μάλιστα χρηματοδοτεί λύσεις για σωστές δομές και καινούργια διαμερίσματα, χρήματα όμως τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν έχει φροντίσει να τα αξιοποιήσει αφήνοντας τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

 

- Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες του Βορείου Αιγαίου. Την περασμένη 4ετία είδαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθεί να επιβάλει διά της βίας, δομές φιλοξενίας  μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δυσανάλογες ως προς την πραγματική αντοχή των νησιών, μετατρέποντάς τα σε «εξωτερικά σύνορα» της Ευρώπης. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο αντίληψης και δράσης της Ευρώπης πάνω σε αυτό το πρόβλημα;

Η αλήθεια είναι πως η καινούργια συμφωνία για το μεταναστευτικό φέρνει κάποιες βελτιώσεις αλλά δεν απαντά στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής του βάρους. Δυστυχώς τα κράτη – μέλη που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή να δώσουν τεχνική υποστήριξη θα μπορούν να το κάνουν προς τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως η χώρα μας ή η Ιταλία. Εμείς δεν θέλουμε όμως να γεμίσουν πάλι τα ακριτικά μας νησιά με δομές και οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με αυτά που τους ταλαιπώρησαν τόσα χρόνια. Προφανώς και η Χίος δεν αντέχει άλλο, όπως και η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά. Δεν θέλουμε άλλες τέτοιες ροές. Τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στη Γαύδο, όπου φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη. Δυστυχώς, οδηγούμεθα σχεδόν νομοτελειακά σε μια πρόταση που είναι να πληρώνουμε τρίτες χώρες για να συγκρατούν στο έδαφός τους, τους μετανάστες. Όμως κάτι πρέπει να γίνει.

 

- Σε μία κατεξοχήν νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, το αίσθημα των νησιωτών είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί μία περισσότερο φιλολογική έννοια παρά μία πολιτική οντότητα που παρέχει κίνητρα διαμονής της νέας γενιάς στα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη ευρωπαϊκής πρόνοιας για την νησιωτικότητα. Αυτό μπορεί να αλλάξει; Και πως;

Έχετε δίκιο πως υπάρχει μια «φιλολογική έννοια» για την Ευρώπη, ωστόσο για αυτό προφανώς και δεν ευθύνονται οι πολίτες. Ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές, που πρέπει άμεσα να αλλάξουμε με την επικράτηση της πλέον προοδευτικής δύναμης στην ευρωβουλή, που δεν είναι άλλη από τους Σοσιαλιστές. Η Ευρώπη μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία να φροντίσουμε και να αναπτύξουμε τα νησιά μας. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί όλα όσα οι Βρυξέλλες – που φαντάζουν τόσο μακρινές – δίνουν σε χρηματοδοτήσεις. Μπορεί λοιπόν να αλλάξει αυτό. Με το να δώσουν οι πολίτες δύναμη στους Σοσιαλιστές, δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή στο κόμμα, που έκανε πράξη την ενίσχυση της περιφέρειας με έργα και όχι με λόγια.  Άλλωστε δεν μπορεί να κρύψει κανείς πως έργα που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους παραμένουν λειτουργικά και χρήσιμα για τους πολίτες.

- Ποιες οι πολιτικές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ ενόψει των Ευρωεκλογών ως προς το αποτέλεσμά τους;
Στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι να τερματίσει δεύτερο στις ευρωεκλογές και οιονεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει φέρει όλες τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία και εκείνο που δεκαετίες τώρα αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και δίνει λύσεις.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ