11.7.2024 12:45

Στο χέρι του Δήμου Χίου η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου των Νενήτων (Video)

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην προοπτική αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου των Νενήτων. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, τόνισε τη σημασία της γεωθερμικής ενέργειας και τις προκλήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το γεωθερμικό πεδίο των Νενήτων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πεδίο χαμηλής ενθαλπίας, βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της αποκεντρωμένης διοίκησης. Η Υφυπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την αρμοδιότητα να προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, ενώ για τα πεδία χαμηλής ενθαλπίας, όπως αυτό των Νενήτων, χρειάζεται συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ιστορικό και προοπτικές

Η προσπάθεια αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου των Νενήτων δεν είναι καινούρια. Η Δημοτική Αρχή είχε στο παρελθόν λάβει άδεια για την αξιοποίηση του πεδίου, αλλά για διάφορους λόγους, η διαδικασία δεν προχώρησε. Η Υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη για νέα συνεννόηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αποκεντρωμένης διοίκησης, ώστε να διαπιστωθεί αν η άδεια παραχώρησης παραμένει ενεργή ή αν θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου.

Η επιτυχής αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου θα μπορούσε να φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η παροχή φθηνότερης και πιο φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Η γεωθερμία, ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, προσφέρει σταθερή και αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ρόλος του Υπουργείου και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Η Υφυπουργός Σδούκου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει τη Δημοτική Αρχή με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου. Η χρηματοδότηση τέτοιων έργων μπορεί να προέλθει από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και από προγράμματα ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να καλύψει το κόστος των αρχικών επενδύσεων, τις τεχνικές μελέτες, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ