14.11.2019 12:00

Αυτός είναι ο χώρος που προορίζεται για ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο

Επιτόπια αυτοψία το πρωί της Πέμπτης για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του οικοπέδου

Στο επίκεντρο επιτόπιας αυτοψίας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, έκταση ιδιοκτησίας της κοινότητας Πιτυούς, την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος Μιχάλης Φυτούσης έχει υποδείξει στην κυβέρνηση με τη βασική προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για δημιουργία δικαστικών φυλακών ή κάθε άλλης δομής που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 50 στρεμμάτων είναι αρκετά κοντά στο Πιτυός, αποτελώντας μάλιστα ιδιοκτησία του χωριού από το 1911, δηλαδή ένα χρόνο πριν την απελευθέρωση της Χίου από τους Οθωμανούς.

Τι εξετάστηκε

Έχοντας αποκλειστεί η προηγούμενη έκταση στο «18» λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, εξετάστηκε ενδελεχώς η έκταση και κυρίως αν ανταποκρίνεται σε βασικά ζητούμενα που θέτει το Υπουργείο όπως για παράδειγμα το μικρό κόστος διαμόρφωσης της έκτασης, η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ρεύματος και νερού καθώς και οι χιλιομετρικές αποστάσεις από βασικές υποδομές όπως το Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος χώρος συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων και αυτό με δεδομένο ότι δεν βρίσκεται εντός οικισμού, η σύνδεσή του με νερό, αποχέτευση και ρεύμα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση ενώ το κόστος των χωματουργικών εργασιών κρίνεται σχετικά ανεκτό έναντι του «18».

Τι δεν έχει απαντηθεί

Παρά πάντως τα στενά χρονικά πλαίσια που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα.

  • Το πρώτο αφορά την ίδια την κοινότητα του Πιτυούς, δηλαδή αν δέχεται της παραχώρησης της έκτασης να ακολουθήσει πρώτα η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ και μετά η δημιουργία Φυλακών.
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με τη λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ.. Δηλαδή αν θα συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά ενώ θα δημιουργηθεί και δεύτερη δομή.
  • Και το τρίτο αν στην περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση ναυαγήσει, υπάρχει εναλλακτική πρόταση για άλλο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζουν ότι επί του παρόντος η πρόταση του Πιτυούς αξιολογείται χωρίς να υπάρχουν τετελεσμένα και βιαστικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ