20.9.2021 14:48

ΣΕΣΝΟΧ: Παραμένει η Κυβερνητική αναλγησία στην πρωτοβάθμια Υγεία

Με αφορμή την αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών το ΣΕΣΝΟΧ παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη τύπου εκφράζοντας την αγωνία του για τις συνθήκες αλλά και την έλλειψη προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, Γ. Λαμπαδοχυτός αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών μετατρέποντας το, σε εργαλείο επιβολής:

«Δικαιολογημένη λοιπόν και η αγανάκτηση που αισθανόμαστε, τόσο οι υγειονομικοί όσο και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», μετατρέπουν τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την επιβολή αναστολών εργασίας στο δημόσιο και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για την επιτάχυνση των ήδη προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στις δημόσιες μονάδες υγείας».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα κενά που δημιουργούνται σε νευραλγικές θέσεις κλινικών:

«Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των εργαζομένων - για να καλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας - έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά, μεγαλώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις και δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας σε δεκάδες κλινικές και τμήματα νοσοκομείων και κέντρα υγείας».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν λήξουν οι συμβάσεις εργαζομένων τον προσεχή Οκτώβρη έως τον Φεβρουάριου, δηλαδή 100 άτομα προσωπικό το οποίο καλύπτει το 40% του εργατικού δυναμικού.

Υποστελεχωμένη η Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο Χίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου αποτελεί η ΜΕΘ καθώς σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο, Ο. Κάβουρα το Νοσοκομείο ζει «τριτοκοσμικές καταστάσεις».

Συγκριμένα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της Μ.Ε.Θ.:

«Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει να αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο  4 νοσηλευτές ανά κλίνη. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε 8 νοσηλευτές Τ.Ε. και Δ.Ε., έναν προϊστάμενο ο οποίος συντονίζει και 3 ειδικευόμενες νοσηλεύτριες.  Σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευόμενοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό στις μόνιμες θεραπείες. Εμείς εδώ αυτό κάνουμε…»

Αναφερόμενη στη Μ.Ε.Θ. η  Μ. Σαραντινίδου και μέλος του ΣΕΣΝΟΧ πρόσθεσε ότι ο Προϊστάμενος της Μ.Ε.Θ. δεν λαμβάνει το επίδομα καθώς η Μ.Ε.Θ.  όπως και τα Τ.Ε.Π. δεν εντάσσονται στον οργανισμό.

«Το θεωρούμε μια μεγάλη αδικία για το Νοσοκομείο μας, υπάρχει μια παραμέληση που δεν ξέρω εάν είναι σκόπιμη» δήλωσε η ίδια.

Το βάρος της πανδημίας μπορεί να το σηκώνουν οι υγειονομικοί που ωστόσο έχουν κοπεί τόσο οι κανονικές άδειες όσο και εκείνες λόγω παραμεθορίου.

Παρά τις ανάγκες του Νοσοκομείου δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για την στελέχωση του με αποτέλεσμα να «γεμίζουν οι τρύπες» με εποχιακό προσωπικό.

Αύξηση ποσοστού εμβολιασμένων που νόσησαν από covid-19

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τελευταίο διάστημα έχουν νοσήσει αρκετοί εμβολιασμοί συμπολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμβολιασμένου μικρής ηλικίας χωρίς υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ.. Μάλιστα αρκετό είναι και το υγειονομικό προσωπικό που έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει.

Στόχος του ΣΕΣΝΟΧ επίσης είναι να κλείσει το εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο προκειμένου το προσωπικό που απασχολείται εκεί να αναλάβει καθήκοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Προσωπικό σε «no covid-19» και «covid-19» κλίνες

Μια σοβαρή περίπτωση που εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς κι ερωτηματικά είναι η περίπτωση της παιδιατρικής κλινικής καθώς σύμφωνα με την κα. Σαραντινίδου το προσωπικό που προορίζονταν για «non covid-19» αναλάμβανε καθήκοντα και σε κλίνες «covid-19».

Τέλος το ΣΕΣΝΟΧ εμμένει στις θέσεις του για αύξηση του προσωπικού ιδιαίτερα σε μια περίοδο πανδημίας:

  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων
  • Ενίσχυση των δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 
  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Παρακάτω επισυνάπτεται η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση:

"Βρισκόμαστε  ήδη αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της πανδημίας - με «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων – με ολοφάνερες τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά, «προσάρμοσαν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων.

Δικαιολογημένη λοιπόν και η αγανάκτηση που αισθανόμαστε, τόσο οι υγειονομικοί όσο και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», μετατρέπουν τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την επιβολή αναστολών εργασίας στο δημόσιο και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για την επιτάχυνση των ήδη προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των εργαζομένων - για να καλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας - έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά, μεγαλώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις και δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας σε δεκάδες κλινικές και τμήματα νοσοκομείων και κέντρα υγείας.

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε». Εμείς, που  για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στελεχώνοντας  τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, σε καθεστώς αναστολής αδειών, δίνοντας ακόμα και τη ζωή μας στον αγώνα για την Υγεία του λαού μας, ζητώντας μόνο προσλήψεις προσωπικού - κρεβάτια για τους ασθενείς μας – μέτρα και μέσα προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΕΘ του Σκυλίτσειου  Νοσοκομείου της Χίου, όπου σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει να αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο  4 νοσηλευτές ανά κλίνη, αυτή την στιγμή εργάζονται μόνο 2-3 νοσηλευτές ανά βάρδια, ακόμα και  όταν νοσηλεύονται  4 και πλέον διασωληνωμένοι ασθενείς. Εκεί λοιπόν που θα έπρεπε να ενισχυθεί η ΜΕΘ με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, βλέπουμε ότι αποδυναμώνεται περαιτέρω εξ αιτίας και των αναστολών εργασίας που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ.  

Για άλλη μια φορά  η διοίκηση του νοσοκομείου μας και η 2η ΥΠΕ αποδεικνύονται  κατώτεροι των περιστάσεων, αφού παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μας, με την αδράνεια τους θέτουν σε κίνδυνο  ασθενείς και προσωπικό.  Και όλα αυτά  υπό την ανοχή φυσικά και του τοπικού μας βουλευτή κ. Μηταράκη, ο οποίος μάλλον περί άλλων τυρβάζει,  διοργανώνοντας πανηγυρικές φιέστες για τα δύο χρόνια «επιτυχούς» διακυβέρνησης, Εύγε!!!

Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα, με την πανδημία να καλπάζει να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με προσωπικό.

  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων
  • Ενίσχυση των δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 
  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες."

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ