24.4.2020 22:39

Πρωτοβουλία Μιχαηλίδη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Χίου

Κατόπιν πρότασης του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους βασικών παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων του νησιού. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Π. Λεγάτος, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Χίου κ. Β. Παππάς, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου κ. Β. Αμπαζή και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου κ. Α. Μαϊστράλη. Συμμετείχε επίσης ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Π. Βελλιανίτης.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού από την σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας και οι προτάσεις των φορέων τους για την επόμενη μέρα.

Βασική παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι οι επόμενοι μήνες και συνολικά το έτος 2020 θα είναι μια εξαιρετική δύσκολη περίοδος για την τοπική αγορά. Μεταξύ των πολλών ζητημάτων που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν η ανησυχία σημαντικού μέρους των τοπικών επιχειρήσεων για το αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, ειδικά στο ενδεχόμενο δεύτερο επιδημικού «κύματος», ο σοβαρός προβληματισμός για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορούν να διατηρηθούν, η αβεβαιότητα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των καταστημάτων και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων όταν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, η ανησυχία για τη συσσώρευση πάσης φύσης πληρωμών και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια) και τα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την επάρκεια της υγειονομικής-νοσοκομειακής κάλυψης του νησιού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταξύ των συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν, αφενός, η παράταση και για όλους τους επόμενους μήνες μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση (αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση μέρους επαγγελματικού ενοικίου, καταβολή μισθών εργαζομένων). Αφετέρου, και κυριότερα, οι προτάσεις τους συνέκλιναν στην ανάγκη σημαντικής εμβάθυνσης και ενίσχυσης του σημερινού πλαισίου στήριξης, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, την απευθείας ενίσχυσή τους με επιδοτήσεις, την επιδότηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με ειδική πρόβλεψη για τα νησιά που φιλοξενούν προσφυγικές δομές,  κ.ά.

Ο Α. Μιχαηλίδης παρουσίασε συνοπτικά τόσο τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την μακροοικονομική και αναπτυξιακή συνθήκη για το 2020, όσο και κάποιες από τις προτάσεις που έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και κοστολογηθεί – κυρίως μέσω του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι» - όπως οι απευθείας ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 3 δις, η εγγύηση των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων, η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλους του πολίτες, κ.ά. Δεσμεύθηκε, αυτονόητα, να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις ανησυχίες και προτάσεις των φορέων με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της Χίου τόσο για θέματα εργαζομένων, όσο και για ζητήματα του συστήματος Υγείας του νησιού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ