1.12.2021 15:04

«Ο νεοφιλελεύθερος διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Τοποθέτηση Ανδρέα Μιχαηλίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ξεκινώντας με την τροπολογία που αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 και την επιβολή προστίμου, τόνισε ότι τέτοιες επιλογές είναι διχαστικές και εν τέλει δεν είναι αποτελεσματικές για τον δραστικό περιορισμό της πανδημίας.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) συνιστά εν τέλει προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας της πανδημίας: τη δραματική επιδεινωση των επιδημιολογικών δεικτών και την ασφυκτική πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ. 

Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, ο Α. Μιχαηλίδης ανέφερε πως αιχμή και ουσία του είναι η μετατροπή της ΕΚΑΠΥ από νομικό πρόσωπο δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου. Οι αλλαγές που επέρχονται στον ιδρυτικό νόμο του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένες: «ο νεοφιλελεύθερος διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», σημείωσε ο βουλευτής, φέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόβλεψη του άρθρου 4 περί δυνατότητας υλοποίησης έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) από την ΕΚΑΠΥ.

 Η επιλογή αυτή δεν εκπλήσσει, σημείωσε, υπενθυμίζοντας όχι μόνο αντίστοιχες αλλαγές που θεσμοθέτησε η ΝΔ ως προς άλλους φορείς της δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΠΥ), αλλά και την εν γένει πολιτική πριμοδότησης διαφόρων ιδιωτικών συμφερόντων. 

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο κύμα αντικατάστασης των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων με εργολαβικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει και στο Νοσοκομείο της Χίου· μάλιστα οι ετήσια δαπάνη για τον εργολάβο υπερβαίνει το ύψος δαπάνης σύναψης ατομικών συμβάσεων, βάσει της ίδιας της μελέτης του Νοσοκομείου!

Καταληκτικά παρατήρησε πως λόγω των αντιδράσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει στο βαθμό που θα ήθελε το πλάνο υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας· συνεχίζει, όμως, να προετοιμάζει το νομικό και θεσμικό έδαφος για αυτό και γι’ αυτό το λόγο καταψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ