1.3.2024 14:51

Μηταράκης σε Κάρμαντζη: «Η οικονομική διαχείριση δεν γίνεται με τηλεφωνήματα μεταξύ φίλων» (βίντεο)

Σειρά εγγράφων και ισχυρισμών από τον πρώην Υπουργό ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε τις 500.000 ευρώ για συγκεκριμένο σκοπό και ότι ο Δήμος Χίου τα αποδέχτηκε

Στην αντεπίθεση, πέρασε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, απέναντι στους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη ότι, ο Δήμος Χίου δεν έλαβε ονοματισμένη επιχορήγηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ύψους 500.000 ευρώ, προκειμένου τα χρήματα να διατεθούν για προγραμματική σύμβαση με τον ΕΟΤ, για την τουριστική προβολή της Χίου.

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τους Δήμους με τρεις τρόπους:

  • δημοτικά τέλη,
  • αποζημιώσεις
  • και έκτακτες ανάγκες, βάσει των άρθρων 195 και 196 του ν. 4662/2020. Η χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής έγινε βάσει των έκτακτων αποζημιώσεων του άρ. 195 του ν. 4662/2020.

Όπως είπε, στις 20 Απριλίου 2022 https://migration.gov.gr/ypografi-mnimonioy-synergasias-metaxy-toy-ypoyrgeioy-metanasteysis-kai-asyloy-toy-ypoyrgeioy-toyrismoy-kai-ton-dimon-mytilinis-anatolikis-samoy-leroy-ko-kai-chioy

υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργείου Τουρισμού και των 5 νησιωτικών Δήμων.

14 Ιουνίου 2022 το Υπουργείου Μετανάστευσης

Διαύγεια

δεσμεύει το ποσό των €2 εκατ., ενώ 10 Αυγούστου 2022 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204217

δημοσιεύεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία στο διατακτικό της, στο σημείο 9 αναφέρει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Απριλίου του 2022, στο άρθρο 1 αναφέρει τα δημοτικά τέλη που δικαιούνται οι Δήμοι όλης της χώρας, στο άρθρο 2 αναφέρει την έκτακτη επιχορήγηση ύψους €2 εκατ. για τους πέντε δήμους και στο άρθρο 3 αναφέρει τα συνολικά ποσά που έχει λαμβάνειν ο κάθε δήμος, που φιλοξενεί δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Στις 14 Μαρτίου 2023 https://gnto.gov.gr/deltia_typou/eot-programmatiki-symvasi-me-to-dimo-chiou επισκέπτεται τη Χίο ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, όπου και παρουσιάζει την Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου Χίου και ΕΟΤ για την υλοποίηση της τουριστικής προβολής.

Στις 5 Απριλίου 2023 https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A878%CE%A9%CE%A9%CE%97%CE%9D-%CE%9355 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου αποφασίζει ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης με την απόφαση 211/2023, στην όποια στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι «Το Έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου και συγκεκριμένα από τον οικείο Προϋπολογισμό Κ.Α.Ε. …. … στον οποίο έχει ήδη πιστωθεί κατά την υπογραφή της παρούσας το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 €), σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 455189 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄4217/10.8.2022) και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των Δήμων Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου, Κώ και Λέρου και του Υπουργείου Τουρισμού».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στην ανωτέρω απόφαση (ΑΔΑ: ΩΧΧΗΩΗΝ-5Ξ3) στα σημεία 15, 16 και 17 της σελίδας 4 αναφέρεται ρητώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων και Δήμων και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει την εν λόγω χρηματοδότηση, συνεπώς είναι ξεκάθαρη αναγνώριση της χρηματοδότησης από πλευράς του Δήμου Χίου.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης υπεβλήθη από τον Δήμο Χίου για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και απορρίφθηκε με συγκεκριμένη αιτιολόγηση και πλέον σήμερα, θα πρέπει ο Δήμος Χίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, να επανέλθει με νέο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις της απόρριψης, ώστε να εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση και να ξεκινήσει η υλοποίηση της τουριστικής προβολής όπως έχει ήδη γίνει στον Δήμο Ανατολικής Σάμου», κατέληξε.


Η επιστολή Μηταράκη στον "Πολίτη"

Στο φύλο 291 της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με έκδοση από 01/03/2024 και στην ηλεκτρονική σας έκδοση από 28/2/2024 (https://www.politischios.gr/aytodioikisi/olii-alitheia-gia-tis-500-000-euro-pou-upotithetai-edose-to-upourgeio-metanasteusis) αναφέρετε λανθασμένα ότι

- Όλη η αλήθεια για τις 500.000 ευρώ του Υπουργείου Μετανάστευσης για την προβολή της Χίου που μάλλον … δεν έφθασαν ποτέ

- Ο ισχυρισμός Μηταράκη ότι, τα χρήματα δόθηκαν πριν καν ανακοινωθεί ο σχεδιασμός προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΤ είναι αυταπόδεικτα έωλος, όπως επίσης ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν «ονοματισμένα» για τον συγκεκριμένο σκοπό

- Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης … αναφέρει ότι τα χρήματα «θα δοθούν» χρησιμοποιώντας μελλοντικό και όχι παρελθοντικό χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι τότε τα χρήματα δεν είχαν δοθεί.

- Από το ρεπορτάζ του «π» προκύπτει επιπλέον ότι, στις 7 Νοεμβρίου 2023, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εξετάζοντας το θέμα της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι ανωτέρω ισχυρισμοί σας είναι λανθασμένοι. Αναλυτικώς:

- Οι δήμοι δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τρεις τρόπους: δημοτικά τέλη, αποζημιώσεις και έκτακτες ανάγκες, βάσει των άρθρων 195 και 196 του ν. 4662/2020. Η χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής έγινε βάσει των έκτακτων αποζημιώσεων του άρ. 195 του ν. 4662/2020.

- Στις 20 Απριλίου 2022 (https://migration.gov.gr/ypografi-mnimonioy-synergasiasmetaxy-toy-ypoyrgeioy-metanasteysis-kai-asyloy-toy-ypoyrgeioy-toyrismoy-kaiton-dimon-mytilinis-anatolikis-samoy-leroy-ko-kai-chioy) υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργείου Τουρισμού και των 5 νησιωτικών Δήμων.

- Στις 14 Ιουνίου 2022 (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/65%CE%9C%CE%9246%CE%9C%CE%94% CE%A8%CE%9F-%CE%A8%CE%A5%CE%A0) το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύει το ποσό των €2 εκατ.

- Στις 10 Αυγούστου 2022 (https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204217) δημοσιεύεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία στο διατακτικό της, στο σημείο 9 αναφέρει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Απριλίου του 2022, στο άρθρο 1 αναφέρει τα δημοτικά τέλη που δικαιούνται οι Δήμοι όλης της χώρας, στο άρθρο 2 αναφέρει την έκτακτη επιχορήγηση ύψους €2 εκατ. για τους πέντε δήμους και στο άρθρο 3 αναφέρει τα συνολικά ποσά που έχει λαμβάνειν ο κάθε δήμος, που φιλοξενεί δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

- Στις 14 Μαρτίου 2023 (https://gnto.gov.gr/deltia_typou/eot-programmatikisymvasi-me-to-dimo-chiou) επισκέπτεται τη Χίο ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, όπου και παρουσιάζει την Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου Χίου και ΕΟΤ για την υλοποίηση της τουριστικής προβολής.

- Στις 5 Απριλίου 2023 (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A878%CE%A9%CE%A9%CE%97%CE %9D-%CE%9355) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου αποφασίζει ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης με την απόφαση 211/2023, στην όποια στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι «Το Έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου και συγκεκριμένα από τον οικείο Προϋπολογισμό Κ.Α.Ε. …. … στον οποίο έχει ήδη πιστωθεί κατά την υπογραφή της παρούσας το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 €), σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 455189 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄4217/10.8.2022) και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των Δήμων Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου, Κώ και Λέρου και του Υπουργείου Τουρισμού».

Παράλληλα, στην ανωτέρω απόφαση (ΑΔΑ: ΩΧΧΗΩΗΝ-5Ξ3) στα σημεία 15, 16 και 17 της σελίδας 4 αναφέρεται ρητώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ 3 Υπουργείων και Δήμων και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει την εν λόγω χρηματοδότηση, συνεπώς είναι ξεκάθαρη αναγνώριση της χρηματοδότησης από πλευράς του Δήμου Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης υπεβλήθη από τον Δήμο Χίου για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προϋπόθεση της υποβολής αποτελεί η ύπαρξη της χρηματοδότησης.

Η έγκριση τελικά δεν δόθηκε και θα πρέπει ο Δήμος Χίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, να επανέλθει με νέο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις της απόρριψης, ώστε να εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση και να ξεκινήσει η υλοποίηση της τουριστικής προβολής όπως έχει ήδη γίνει στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Ο φάκελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προφανώς εμπεριέχει πολύτιμο υλικό. Επίσης, αναφορικά με τον ισχυρισμό σας ότι

«Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης … αναφέρει ότι τα χρήματα «θα δοθούν» χρησιμοποιώντας μελλοντικό και όχι παρελθοντικό χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι τότε τα χρήματα δεν είχαν δοθεί. Ελέγχθη το συγκεκριμένο εννοώντας ότι τα χρήματα θα δοθούν στον ΕΟΤ (δεν είχαν ήδη δοθεί καθώς δεν είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση) από τον Δήμο Χίου, που ήδη τα είχε λάβει.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά σας σε υποτιθέμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 7 Νοεμβρίου 2023, αφενός έχετε κάνει λάθος διότι τα έγγραφα που έχετε δημοσιεύσει αφορούν Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε 07 Νοεμβρίου 2022 και όχι 2023 όπως λέτε στο δημοσίευμα (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A9%CE%93%CE%A3%CE%A9%CE%97%C E%9D-%CE%96%CE%9A1?inline=true), αφετέρου από μόνη της αυτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι έχουν ληφθεί τα χρήματα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παρακαλώ για την αποκατάσταση της αλήθειας και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ