Τη στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο το Θόλος, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πιέσει καταστάσεις για τη δημιουργία δομής ταυτοποίησης και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων χωρητικότητας 3.000 ατόμων στη Χίο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έρχεται να ανοίξει παράθυρο διαλόγου, μέσα από την Επιτροπή για το Μεταναστευτικό ζητώντας επιτέλους το αυτονόητο, δηλαδή την ισοκατανομή του μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά.
Μιλώντας στο politischios.gr ο πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, σημείωσε ότι βασικός στόχος της επιτροπής είναι η αποσυμφόρηση όλων εκείνων των σημείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, αρχής γενομένης από τα νησιά.
«Απαιτείται γενναία αποσυμφόρηση των περιοχών εκείνων που η πίεση είναι ασφυκτική. Και μιλάω για την νησιωτική Ελλάδα και εκείνα τα σημεία που υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων αλλά και τον Έβρο», ανέφερε ο Δήμαρχος Σερρών, σημειώνοντας ότι αυτό το αίτημα βασίζεται σε δύο υπαρκτούς λόγους:
«Ο πρώτος λόγος είναι η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Δεν μπορεί κάποιοι δήμοι να σηκώνουν αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό βάρος και κάποιοι άλλοι δήμοι να μην έχουν καθόλου συνεισφορά σε αυτό το Δήμο. Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι υπάρχουν εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν τη μη ύπαρξη μεγάλων αριθμών (σ.σ. εννοεί μεταναστών), σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η πρώτη γραμμή της χώρας, τα νησιά μας και ο Έβρος. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αποφασίσει όλοι ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των Δήμων θα πρέπει να γίνει πράξη».
Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αρνήσεις, μερίδας Δήμων να βάλουν πλάτη στο μεταναστευτικό, ο Δήμαρχος Σερρών, υπήρξε κατηγορηματικός: «Θα πρέπει να ηττηθούν οι μεμονωμένες φωνές που αρνούνται τη φιλοξενία προσφύγων στον τόπο τους, με την έννοια βέβαια της ισοκατανομής σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν συνάδελφοι Δήμαρχοι που να λένε ότι: «εμείς δεν θέλουμε πρόσφυγες να πάνε κάπου αλλού». Θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα αντικειμενικό σύστημα ισοκατανομής βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων, τα οποία θα αμβλύνουν αυτή τη μεγάλη πίεση που υπάρχει στα νησιά».
Ο κ. Χρυσάφης πάντως, αποδέχθηκε την δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα κατοίκων και αιρετών, λέγοντας όμως ότι, η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις με ευρύτητα και αλληλεγγύη. «Δεν γίνεται από τους 330 Δήμους σε όλη την Ελλάδα να σηκώνουν το βάρος μόνο οι 30 ή οι 40 και οι υπόλοιποι να σφυρίζουν αδιάφορα. Και αυτό δεν είναι μόνο η δική μου θέση. Αυτή είναι η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών. Αν σήκωναν το βάρος όλοι Δήμοι της χώρας τότε δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό άλλωστε λένε και οι αριθμοί. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι θέμα μόνο της Χίου, της Λέσβου και του Έβρου. Είναι θέμα της Ελλάδας και σε αυτό το ύψος πρέπει να σταθεί η αυτοδιοίκηση», εξήγησε.
Τέλος ο Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση κυρίως μέσα από την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Πλέον μας λαμβάνουν υπόψη. Η κατάσταση στο κομμάτι της ενημέρωσης έχει βελτιωθεί. Μέχρι και τα τέλη του 2019 δεν υπολόγιζε κανείς τους Δημάρχους. Αποφάσιζαν και έπρατταν για εμάς χωρίς εμάς», ανέφερε ο Χρυσάφης και συνέχισε λέγοντας ότι το 2020 έγινε πολύ καλή δουλειά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης, τόσο ως προς το κομμάτι των ροών προς το εσωτερικό όσο και στο κομμάτι της φύλαξης των συνόρων, που φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.
«Το στοίχημα για εμάς είναι ότι πρέπει να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω οι κάτοικοι. Είναι ήττα για την Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά», κατέληξε ο ίδιος.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.
Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.