20.7.2021 15:55

Μεταναστευτικό: Βαριές διώξεις εις βάρος μελών τεσσάρων ΜΚΟ

Βαριές διώξεις για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών και κατασκοπεία εις βάρος μελών τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ασκήθηκαν έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της επιχείρησης «Αλκμήνη», που διεξήχθη πέρυσι το καλοκαίρι στο Ανατολικό Αιγαίο και είχε στο επίκεντρό της οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διάσωση στη θάλασσα. 

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης αφορά συνολικά δέκα κατηγορούμενους. Οι τέσσερις είναι υπήκοοι Νορβηγίας, ΗΠΑ και Βρετανίας και περιγράφονται από τους χειριστές της υπόθεσης ως «μέλη ισάριθμων ΜΚΟ». Από τους υπόλοιπους έξι, δύο είναι μετανάστες που αποπειράθηκαν να μπουν παράνομα στη χώρα, ενώ τέσσερις φέρονται –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– να ενεργούσαν ως διακινητές. Πρόκειται για υπηκόους Συρίας και Αφγανιστάν.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιοποιούνται πληροφορίες και φωτογραφίες από κινήσεις μεταναστών, που από τα παράλια της Τουρκίας επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η παροχή πληροφοριών προς τους διακινούμενους, διαδικασία που πάντως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, ερμηνεύεται από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας ως μορφή διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα. Στα στοιχεία μάλιστα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, η εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. ότι μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί λογαριασμούς στο Twitter και το Facebook έχει διευκολυνθεί η παράνομη είσοδος στη χώρα 2.500 μεταναστών.

Οι υπόλοιπες τρεις ΜΚΟ φέρονται, κατά πληροφορίες, να συνεργάζονταν με την Aegean Boat Report. Μία από αυτές δραστηριοποιείται στη Χίο εξασφαλίζοντας, όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της, είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Υψηλόβαθμος αξιωματικός που είχε την ευθύνη της έρευνας αποκάλυψε στην «Κ» ότι σημαντικά ψηφιακά πειστήρια προέκυψαν από την κατάσχεση, τον Μάιο στη Χίο, των κινητών τηλεφώνων δύο γυναικών από ΗΠΑ και Βρετανία, που συγκαταλέγονται στους δέκα κατηγορούμενους.

Τα μέλη των ΜΚΟ ενεργώντας «κατ’ επίφασιν ανθρωπιστικά» αντάλλασσαν πληροφορίες με μετανάστες στα τουρκικά παράλια αναφορικά με α) τον χρόνο και τα σημεία απόπλου των λεμβών με τους μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας, β) τον αριθμό των επιβαινόντων στις βάρκες και τις συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτές, και γ) τις θέσεις των σκαφών και οχημάτων του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον κατηγορούνται ότι συμβούλευαν τους μετανάστες να κρύβονται μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα σε δύσβατες περιοχές, δυσχεραίνοντας το έργο των ελληνικών αρχών. Πάντως, αρκετά από τα περιστατικά επαναπροωθήσεων στην Τουρκία μεταναστών που αποπειράθηκαν να φτάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας και των λογαριασμών στο Διαδίκτυο της Aegean Boat Report. Μάλιστα, φωτογραφίες και πληροφορίες προερχόμενες από τους ίδιους τους μετανάστες που «μοιράστηκαν» στα κοινωνικά δίκτυα μέσω της συγκεκριμένης ΜΚΟ δημοσιοποιήθηκαν στον διεθνή Τύπο, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα.

Εξάλλου, οι 34 εμπλεκόμενοι της περυσινής επιχείρησης «Αλκμήνη» δεν έχουν λάβει, ένα χρόνο μετά, κλήση για απολογία από τον ανακριτή Μυτιλήνης, με τις πληροφορίες να μιλούν για «καθυστερήσεις λόγω πανδημίας».

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ