27.6.2025 16:08

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις και έγκριση έργων μέχρι τέλος Ιουνίου ανακοίνωσε από τη Χίο ο Κ. Κατσαφάδος

Την απόλυτη πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο, διαμήνυσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, στο πλαίσιο δηλώσεών του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο νησί.

«Εμείς σήμερα ήρθαμε εδώ για να περάσουμε το μήνυμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό και είναι η πραγματικότητα, ότι καταγράφουμε τις ζημιές και άμεσα θα υπάρξει η αποκατάσταση αυτών, ούτως ώστε να ξαναεπανέλθει το νησί σε μία κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Συντονισμός με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για πρόληψη πυρκαγιών

Ο κ. Κατσαφάδος έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, μέσω μνημονίου που προβλέπει την υποχρέωση καθαρισμού των χώρων κάτω από τα δίκτυα υψηλής τάσης.

«Έχει προγραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, όπου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καθαρίζουν τους χώρους γύρω από τα καλώδια υψηλής τάσης», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία του δικτύου καμερών παρακολούθησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα με τα 82 drones τα οποία έχουμε και επιτηρούν σε 24ωρη βάση ευαίσθητες περιοχές είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας».

Κρίσιμα έργα σε φάση υλοποίησης

Ο Υφυπουργός σημείωσε πως πολύ σύντομα αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής για την έναρξη σημαντικών έργων στο νησί.

«Δεσμεύομαι ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, θα δοθεί η έγκριση για την υλοποίηση έργων που είναι πάρα πολύ σημαντικά για το νησί», είπε.

Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του ηλεκτρικού και αρδευτικού δικτύου καθώς και στην προώθηση του έργου του φράγματος Αγίου Γεωργίου.

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει συνεδριάσει η Επιτροπή και μέσα στα θέματα θα είναι το δίκτυο για την ηλεκτροδότηση, αλλά και το φράγμα του Αγίου Γεωργίου», επισήμανε.

Έλεγχοι και αποζημιώσεις με σεβασμό στις διαδικασίες

Αναφερόμενος στις ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες και αγροτικές υποδομές, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε την ανάγκη τήρησης των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και με την παρουσία του ΕΛΓΑ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο νησί.

«Για τα ζητήματα υποδομών και καλλιεργειών, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία γιατί είναι χρήματα που οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με σεβασμό και κάτω από κανόνες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «θα γίνουν οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ, θα δημιουργηθούν εκθέσεις για κάθε καταστροφή, είτε σε καλλιέργεια είτε σε οικία, και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Ενίσχυση των πληγέντων με διπλή αποζημίωση

Σε μια σημαντική ανακοίνωση, ο κ. Κατσαφάδος γνωστοποίησε πως, σε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες δεν θα δοθούν μέσω του μηχανισμού των ΚΟΕ – που προβλέπει χαμηλότερα ποσά – αλλά θα ενταχθούν στη διαδικασία των φυσικών καταστροφών, ώστε οι ενισχύσεις να είναι σημαντικά αυξημένες.

«Δεσμευτήκαμε η αποζημίωση να μην είναι μέσα από τη διαδικασία των ΚΟΕ, όπου είναι χαμηλότερη, αλλά να περάσει μέσω της διαδικασίας φυσικών καταστροφών, ώστε να είναι σχεδόν διπλάσια», τόνισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Χίου.

Επαγρύπνηση, βελτίωση και συνέχεια

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν ισχυρίζεται πως όλα λειτουργούν ιδανικά», αλλά υπογράμμισε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα, αλλά προσπαθούμε να τα καλύψουμε. Σκεφτείτε πού ήμασταν πριν από 6-8 χρόνια και πού είμαστε σήμερα», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ