4.2.2020 10:16

Με drone η αποτύπωση του "17" από τους τοπογράφους του Υπουργείου

Χρήση μόνο της δημόσιας έκτασης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια επέκταση το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη Χίο

Στην έκταση δίπλα από το 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης, για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι τοπογράφοι του Υπουργείου, προκειμένου να αποτυπώσουν με ακρίβεια την έκταση στην οποία προορίζεται να δημιουργηθεί το νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου.

Σε δημόσια έκταση αρχικά

Λόγω της άρνησης του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει τη δημοτική έκταση στο «17», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε πρώτη φάση να αξιοποιήσει μόνο τη δημόσια έκταση στην περιοχή, δηλαδή περί τα 50 στρέμματα από τα συνολικά 200 που χρειάζεται, προκειμένου αρχικά να δημιουργηθεί μία δομή στην οποία θα κρατούνται οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες για διάστημα 25 ημερών, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα είναι σαφές εάν δικαιούνται ή όχι άσυλο, ώστε η διαδικασία των επιστροφών προς την Τουρκία να ξεκινήσει και πάλι άμεσα. Παράλληλα, με τη δημιουργία γραφείων Ασύλου στα 5 νησιά, θα επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου για τους ήδη διαμένοντες στη ΒΙ.ΑΛ. ώστε σταδιακά η δομή να αποσυμφορηθεί, είτε με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα είτε μέσω των επιστροφών στην Τουρκία.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Δήμο

Σε κάθε περίπτωση ο Χιώτης Υπουργός Νότης Μηταράκης έχει διατρανώσει την θέλησή του για κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. αν και αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, απαιτώντας χρονικό διάστημα πέραν του καλοκαιριού.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο σχεδιασμός προβλέπει την επίταξη δημοτικής έκτασης, κάτι όμως που θα γίνει αργότερα μέσα στον χρόνο αφού πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία ως προς το νομικό της σκέλος.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να θωρακίσουμε το ζήτημα της επίταξης παρά τις όποιες δυσκολίες έχουν προκύψει», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στον «π», εκτιμώντας ότι στην περιοχή του «17» τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, αφού απεμπλέκεται ο Βροντάδος και παραμένουν μόνο οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Έτοιμοι για την περίφραξη

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της περίφραξης του χώρου, συνεργεία αναδόχου εταιρείας από τη Στερεά Ελλάδα, είναι έτοιμα να εγκατασταθούν στο νησί ακόμα και στα μέσα Φλεβάρη, οπότε και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε αρχικό στάδιο. Από την πλευρά της Κυβέρνησης επικρατεί άκρα μυστικότητα ως προς αυτό το κομμάτι του σχεδιασμού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις και συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στελέχη της Κυβέρνησης, διαψεύδουν οποιαδήποτε άλλη πληροφορία διέρρευσε στον Τύπο για επιλογή άλλης έκτασης πέραν του «17», σημειώνοντας ότι έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο και μέσο ότι ο σχεδιασμός αφορά μόνο αυτό το σημείο καθώς και το ότι η Κυβέρνηση δεν ποντάρει σε λογικές αιφνιδιασμού ως προς τις προθέσεις της.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ