13.10.2020 20:50

Ιδού, το θαύμα του Καρά Τεπέ που χρηματοδοτούν Κυβέρνηση και Ε.Ε.

Μια νεροποντή αρκεί για να δείξει τις λίμνες του… Μαυροβουνίου! Είναι η δεύτερη μικρή νεροποντή που προκαλεί πλημμύρες στον κατά τα άλλα προσωρινό καταυλισμό του υπουργείου Μετανάστευσης στον Καρά Τεπέ, εκεί όπου σήμερα ζουν 7.714 αιτούντες άσυλο.

Την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, κ. Μάνος Λογοθέτης θα συνοδέψει την διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του DG Home που χρηματοδοτεί μέσα στο προσωρινό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ.

Οι λάσπες μπορεί να έχουν στεγνώσει, αλλά όλοι έχουν προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του χώρου που επιλέχτηκε βιαστικά να γίνει ο γιγάντιος καταυλισμός, ο οποίος σίγουρα, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού θα λειτουργεί μέχρι να δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ, το οποίο έχει προσδιορίσει για το καλοκαίρι.

Δηλαδή οι βροχές και τα κρύα του χειμώνα, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα του χώρου θα δώσουν πλούσιο υλικό σε κάθε οργάνωση που λειτουργεί στον καταυλισμό, όπως η Moria Corona Awareness Team, να δημοσιεύει εικόνες ανθρώπων που κολυμπούν στην κυριολεξία… στις λάσπες!

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζήτησε την άμεση βοήθεια του Ελληνικού Στρατού για την διοχέτευση υδάτων όσο και για την άντλησή τους με κατάλληλα μηχανήματα και η  ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της δομής από τα εξωτερικά όμβρια ύδατα, ανοίχτηκαν απορροές όμβριων  υδάτων, έγιναν επιχωματώσεις, τοποθετήθηκαν συρματοκιβώτια, μπροστά από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls), ανοίχτηκαν χαντάκια και αποστραγγίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα. Αύριο το πρωί, θα τοποθετηθεί χαλίκι τύπου 3Α στο δρόμο πέριξ της δομής για την προστασία από ορμητικά νερά.  

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που συντονίζει στο πεδίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν μετά από λίγες ώρες τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται και η κατάσταση να αρχίζει να βελτιώνεται.  

Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και εθελοντές προχωρά στην εφαρμογή των έργων προστασίας της δομής. 

ΠΗΓΗ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ