14.4.2021 20:13

Γιώργος Καμίνης: "Με το σύμφωνο μετανάστευσης διαμορφώνεται μία 3η ταχύτητα εντός της Ε.Ε."

Για Ευρωπαϊκή Ένωση 3 ταχυτήτων, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων. 

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνο να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας αλλά να πάψει να επικρατεί αυτή η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι το υπό διαβούλευση σύμφωνο μετανάστευσης δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για το οποίο συντάχθηκε. 

Αναλυτικά ανέφερε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μηταράκη για τη διεξοδική ενημέρωση που μας έκανε στο θέμα του Συμφώνου.

Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα βρισκόμαστε για πάρα πολύ καιρό.

Για εμάς το Σύμφωνο όπως έχει διαμορφωθεί είναι εντελώς ετεροβαρές.

Η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει και πάλι ένας χώρος εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων.

Δεν συνέβη αυτό που μας είπε ο Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ότι, το Σύμφωνο έρχεται και διερμηνεύει μια υποχώρηση όλων, ότι όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Δεν βλέπουμε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κάνει αυτό το βήμα.

Το κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, να δεχθούν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων και επίσης να μην έχουμε τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, ουσιαστικά να διαμορφώνεται μια τρίτη ταχύτητα μέσα στην ΕΕ.

Δεν βρισκόμαστε πια με αυτό το Σύμφωνο σε μια ΕΕ δύο ταχυτήτων: δηλαδή οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα έλεγα σε μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Είναι δυστυχώς τα νησιά μας στην πρώτη γραμμή και υποφέρουν περισσότερο από όλους, κατά δεύτερο λόγο η υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτη η Ευρώπη.

Επομένως, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να αποσυμφόρησουμε τα νησιά και να πειθαναγκάσουμε τις Ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη.  

Στην Κυβέρνηση θα συμπαρασταθούμε στο βαθμό που θα μπορέσει και αυτή να σταθεί αντάξια των προσδοκιών μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ