3.7.2024 16:37

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα πλοία

Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή Καβάλας - Θάσος, καθώς για 45 ολόκληρα λεπτά ένα παιδί με αναπηρία μαζί με την μητέρα του αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο γκαράζ του πλοίου, καθώς δεν υπήρχε ράμπα για ΑμεΑ. Το συγκεκριμένο περιστατικό που δεν είναι το μοναδικό και αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο πως η «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030» που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη και τα «παχιά λόγια» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και τα Υπουργεία της περί “προσβασιμότητας”, “συμπερίληψης” και “κοινωνικής ένταξης” των ΑμεΑ, όχι μόνο είναι “αέρας κοπανιστός”,  αλλά  προσκρούουν πάνω στην ίδια την πραγματικότητα.

Η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών προσβασιμότητας, όπως ράμπας ή ανελκυστήρα σκάλας για άτομα με κινητικά προβλήματα στα πλοία είναι το αποτέλεσμα  της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης των ΑμεΑ από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής του «κόστους - οφέλους», που λογαριάζει ως περιττό κόστος τις ανάγκες τους με μοναδικό στόχο την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί πως αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αυγατίζουν τα κέρδη τους εν μέσω «τουριστικού θαύματος», με αυξήσεις έως και 40% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μη δίνοντας δεκάρα τσακιστή κυριολεκτικά για προδιαγραφές προσβασιμότητας μιας και αυτές κοστίζουν. 

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει και είχε καταθέσει  συγκεκριμένα αιτήματα σχετικά.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα ληφθούν ώστε:

  1. - Να αναβαθμιστούν υποχρεωτικά οι υποδομές των πλοίων  με σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια, με αύξηση των καμπινών που προορίζονται για ΑμεΑ, με αναβατόρια και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα. 
  2. - Να εξασφαλιστεί 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το ποσοστό της αναπηρίας. Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Δωρεάν μετακίνηση από και προς τα νησιά για όλα τα ΑμεΑ και για συνοδό για απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.) με βεβαίωση γιατρού και ανεξαρτήτως ποσοστού. 

Οι Βουλευτές

Δάγκα Βιβή

Αμπατιέλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Λαμπρούλης Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ