22.1.2021 16:52

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Το νομοσχέδιο του Υπουργείο αφορά πρωτίστως την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο», αλλά περιλαμβάνει και σειρά άλλων διατάξεων, ενώ η πρώτη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έλαβε χώρα την Πέμπτη 21/1.

Στην τοποθέτησή του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι, καταρχήν, η πρόθεση συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής για την θαλάσσια πολιτική αποτελεί θετικό βήμα. Όμως, όπως τόνισε, μια σειρά προβλημάτων καθιστούν τον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου ψευδεπίγραφο και την προτεινόμενη εθνική στρατηγική κενή ουσιαστικού περιεχομένου. Τεκμηριώνοντας τη θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Α. Μιχαηλίδης ανέφερε τις διάχυτες ασάφειες στον προσδιορισμό των τομέων πολιτικής που αφορά η θαλάσσια πολιτική, την απουσία οποιουδήποτε προϋπολογισμού για τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που εισηγείται το νομοσχέδιο – καθιστώντας τα έτσι ουσιαστικά απλά κελύφη – καθώς και τη σκανδαλώδη απουσία όχι απλά σύνδεσης της θαλάσσιας πολιτικής με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και απλής αναφοράς αυτής της εμβληματικής πολιτικής που αποτελεί τον πυρήνα της υφιστάμενης Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν συνεχεία, ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από τα υπόλοιπα άρθρα. Ενδεικτικά, επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τα 534€ προς ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος. 

Επιπλέον, στηλίτευσε την «απαράδεκτη» πρόβλεψη να καλύπτονται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή από το δημόσιο, τα δίδακτρα των σπουδαστών ιδιωτικών τεχνικών λυκείων εμπορικού ναυτικού: το χαρακτήρισε ως «ανερυθρίαστο δώρο σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» και ζήτησε την απόσυρσή του. Πιεζόμενος από την κριτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ασκήθηκε και μέσω του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ