18.2.2021 14:09

Η Κυβέρνηση υφαρπάζει τα Αγιάσματα από τον Δήμο Χίου

Έντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια εκχώρησης των ιαματικών πηγών σε ανώνυμη εταιρεία για 50 χρόνια

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο των αιρετών όσο και των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο εκχωρεί την κεντρική διαχείριση το χαρτοφυλακίου των Ιαματικών Πηγών της χώρας στον Οργανισμό Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΟΙΠΕ), στον οποίο θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) γνωστή ως Υπερταμείο.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο νόμου, η ΙΠΕ Α.Ε. θα συσταθεί με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων (1.000 μ.), που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η διάρκεια της ΙΠΕ θα είναι πενήντα (50) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ενώ θα μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ, και θα καλύπτεται κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 20% από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κώστας Βεργίνας σημειώνοντας ότι αν ισχύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τότε οι διαχρονικές προσπάθειες των τελευταίων δημοτικών αρχών για ανάδειξη και αξιοποίηση των Αγιασμάτων θα πάνε χαμένες.

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι ο Δήμος Χίουσυντάσσεται με το αίτημα για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης θεωρώντας την άδικη ιδίως για τις περιοχές που έχουν επενδύσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ