6.3.2018 18:18

Δ. Αβδελιώδης: Πυλώνες της Χίου ο ορθολογισμός, η ελευθερία, ο σχεδιασμός και συνύπαρξη

Έναν κόσμο που παραλείπεται το κακό και το άσχημο, έναν τόπο που θα μπορούν οι άνθρωποι να βιώνουν το ζωντανό πολιτισμό της Χίου, γιατί εκπέμπεται σε κάθε γωνιά της, από τη φύση, το κλίμα της, τα πάντα. Έτσι οραματίζεται τη Χίο της επόμενης εικοσαετίας ο σύγχρονος πνευματικός στοχαστής του τόπου, Δήμος Αβδελιώδης.

Επηρεασμένος από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ο Χιώτης σκηνοθέτης αξιοποίησε το παράδειγμα του Περικλή για να περιγράψει τη συνταγή της μετατροπής της Χίου σε έναν τόπο απαλλαγμένο από το φόβο, με προσήλωση στις αξίες της ελεύθερης σκέψης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών.

«Η ανθρωπότητα ποτέ άλλοτε δεν έζησε μια τέτοια Πολιτεία μέσα σε μια απόλυτη ευτυχία, όπως τον χρυσού αιώνα. Να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει χωρίς ενοχή την ομορφιά και το ωραίο με τα έργα που έκανε, τα οποία αντανακλούσαν το αίσθημα που είχαν για τη ζωή και για τους ανθρώπους. Αυτή η ομορφιά δεν ήταν κάτι επιτηδευμένο και προκλητικό, ήταν η φυσική αίσθηση της αγάπης για τη ζωή. Ο ηγέτης έθετε πάνω από το δικό του συμφέρον πρώτα το δημόσιο συμφέρον», περιέγραψε το μοντέλο λειτουργίας του αθηναϊκού πολιτεύματος.

Ξενοφοβία και αγάπη

Ο Δήμος ζήτησε να αφορίσουμε την ξενοφοβία. «Αν φοβηθούμε, σημαίνει ότι χάνουμε την ελευθερία μας. Εμείς προσδιορίζουμε τις τύχες μας, δεν τις αφήνουμε στους άλλους. Η πατρίδα δεν είναι το χώμα αλλά το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις κι αυτό που είσαι. Μόνο αυτή η αγάπη είναι αρκετή για να υποστηρίξει μια πατρίδα», ανέφερε.

Ο σχεδιασμός απ’ τα χέρια μας

«Αν αυτή η ιδεώδης πραγματικότητα που θα ήθελα για τη Χίο δεν σχεδιαστεί και μιληθεί τώρα, δεν θα γίνει ούτε σε 20.000 χρόνια», ανέφερε και ανέδειξε το παράδειγμα του σχεδιασμού ξανά από την αρχαία Αθήνα και την πολεμική της προετοιμασία.

«Όταν είχαν πόλεμο σχεδίαζαν πολύ καλά όλες τις παραμέτρους και τις πιθανότητες. Αν δεν τον είχαν σχεδιάσει  καλά, δεν τον υλοποιούσαν. Σήμερα όλοι φοβούνται. Γιατί δεν έχουμε εκτιμήσει ότι με τη λογική, την ανάλυση, την απέκδυση μας από τον εγωισμό, τη συνομιλία μεταξύ μας και τη συνύπαρξη μπορούμε να σχεδιάσουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην σχεδιάζεται. Αυτό που θέλουμε να δούμε το 2038 είναι μόνο στα χέρια όλων μας, από κάθε θέση, από κάθε επάγγελμα», προέτρεψε.

Οι οπλαρχηγοί

Κλείνοντας το περίγραμμα μιας ιδεώδους λειτουργίας ενός σύγχρονου τόπου ο Δ. Αβδελιώδης εστίασε στην ανάγκη συνεργειών. «Ο καθένας να μπορεί να κάνει σε ατομικό επίπεδο το καλύτερο και μετά να επιδιώκεται η  συνεργασία. Είναι κάτι τόσο δύσκολο; Είναι το πιο εύκολο εγώ λέω, απλώς δεν το κάνουμε γιατί είμαστε στην Ελλάδα, έχουμε πολύ εγωισμό, δεν παραδεχόμαστε. Δεν υπάρχει αρχηγός εδώ, είμαστε όλοι οπλαρχηγοί και δεν θα μπορέσει ο κάθε μάγκας να μας επιβάλλει αυτά που θέλει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ