21.8.2023 14:15

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ Σέργης- Μανιτσούδη

Έχουν περάσει, δυόμισι χρόνια  μετά την δήλωση παραίτησης μας από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ, στην οποία είχαμε εκλεγεί στις 2 πρώτες θέσεις  με διπλάσια διαφορά ψήφων, από την τρίτη υποψήφιο .Στο διάστημα που υπηρετήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από θέσεις ευθύνης-Συντονιστής και μέλος Συντονιστικού της Ν.Ε-,στόχος μας, ήταν η ανανέωση και το άπλωμα του ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ στην κοινωνία με σαφείς θέσεις, αρχές και αξίες. Όταν παραιτηθήκαμε, είχαμε δηλώσει  ότι “είναι αδύνατον να συνυπάρξουμε, σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχει χαθεί η συντροφικότητα, με τακτικιστές που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την βούληση της βάσης του κόμματος”.

Παραμείναμε όλο αυτό το διάστημα απλά μέλη, αφήνοντας την νομαρχιακή επιτροπή να επιτελέσει το έργο της, -ως όφειλαν-,απερίσπαστοι χωρίς παρεμβάσεις. Παρακολουθούσαμε όμως, το στραβό δρόμο που είχαν πάρει, επιλέγοντας να μην παρεμβαίνουμε δημιουργώντας εσωστρέφεια, αλλά το  οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στην Χίο το χειρότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά 10,55%(χαμηλότερο ακόμα και από τις εκλογές της 2012 που έλαβε18,43%) και την απώλεια της βουλευτικής έδρας, επιβεβαίωσε απόλυτα αυτό που βλέπαμε. Ανύπαρκτη επαφή με την κοινωνία, άγνοια των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας , αλαζονεία ευνοημένων και επίδοξων.

Όσο αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρούμε, πλήρη ανυπαρξία για κόμμα που είναι ακόμα στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  είναι άξιο απορίας ότι δεν αναφέρεται καθόλου η δημοτική παράταξη ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ,για την όποια κοπιάσαμε  και οι δύο για να συγκροτηθεί και να λάβει μέρος στις εκλογές του 2019.  Αυτή την παράταξη, την  απαξίωσε και στην πραγματικότητα διέλυσε ο επικεφαλής με τον εγωκεντρισμό του ,την υποτίμηση  των μελών της παράταξης και την μηδενική παρουσία στα καθημερινά προβλήματα του τόπου μας. Αυτά είχαν  καταγγελθεί και ήταν ο λόγος αποχώρησης  της Ε.Μανιτσούδη, από την παράταξη, ενάμιση  χρόνο πριν.

 Σήμερα μετά την συντριπτική ήττα των εκλογών, την αποχώρηση του Α. Τσίπρα και τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη Προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ  πανελλαδικά, μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, περιχαρακώνεται και συρρικνώνεται.

Αυτό αποτυπώνεται:

·         στην λήψη αποφάσεων από εκείνους που οδήγησαν το κόμμα  στην καταστροφή, οι οποίοι μάλλον έχουν σχέση ζωής με την καρέκλα. Αναρωτιόμαστε ,όλοι αυτοί –γραμματείς κόμματος, πολιτική γραμματεία, κεντρική επιτροπή, συντονιστές και συντονιστικά των νομαρχιακών-δεν θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί; Πως γίνεται οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς ήττας να παριστάνουν ακόμα ότι δεν τρέχει τίποτα και να παραμένουν βιδωμένοι στις καρέκλες; Πως γίνεται οι ίδιοι που έφεραν αυτή την ήττα να οδηγήσουν το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές, όντας ανύπαρκτοι και απαξιωμένοι.

·         στις νοοτροπίες και πρακτικές που έχουν καταστεί πλειοψηφικές στο κόμμα , οπαδικές συμπεριφορές υπέρ κάποιων, χωρίς πολιτική και ιδεολογική χροιά, αλλά με κριτήρια τις εξυπηρετήσεις και το βόλεμα. Εμείς όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει με συνεχή  αρθρογραφία από πολύ νωρίς, βλέποντας τον κίνδυνο αλλοίωσης του κόμματος, αλλά δυστυχώς τα πράγματα χειροτέρεψαν.

Το κόμμα των μελών που οραματιζόμαστε κάποτε, το κόμμα «από κάτω προς τα πάνω», έγινε κόμμα κάποιων λίγων που κλεισμένοι στα ψηλά της Κουμουνδούρου ξέχασαν να  βλέπουν χαμηλά. Αυτός, είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν κατάφεραν ποτέ να έχουν επαφή με την βάση του κόμματος, δεν έφτιαξαν «χώρο-κόμμα» και για αυτό παρουσίαζαν μια εικόνα αλαλούμ, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση και χωρίς σαφή πολιτικά όρια με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παρουσία, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ΄ ελάχιστον  στο ΣΥΡΙΖΑ που αγαπήσαμε και πιστέψαμε. Για όλα αυτά, αποχωρούμε και από μέλη  του κόμματος και δεν θέλουμε πλέον να είμαστε συμμέτοχοι σε καμία διαδικασία και σε καμία μετεξέλιξη του..

Εμείς, συνεχίζουμε με τις αρχές και τις αξίες που πιστεύουμε και με τις οποίες πορευόμαστε σε όλη μας την ζωή, αλλά δυστυχώς δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς,  της ελπίδας, της άλλης κυβερνητικής πρότασης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

ΣΕΡΓΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

ΜΑΝΙΤΣΟΥΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

Tags: ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ