12.11.2020 11:57

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Άμεση στήριξη των σεισμόπληκτων στη Σάμο

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών έθεσε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης προκειμένου να υπάρξει άμεση στήριξη  των σεισμόπληκτων στη Σάμο.

Αναλυτικά τα ερωτήματα που θέτει προς τον Υπουργό Οικονομικών:

«Πότε αναμένεται η καταβολή του επιδόματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στους πληγέντες του σεισμού της Σάμου;

Προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετη, εφάπαξ ενίσχυσης στη λογική όσων προβλέπονται στο Μέρος Ε΄ του ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20;»

 

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανταπόκριση της κυβέρνησης είναι «πρόδηλα ελλειμματική» ενώ «τα μέτρα στήριξης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή».

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες αναφέρει πως «η χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, βάσει της διαδικασίας της ΚΥΑ 33682/16-5-19, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η πρόθεση χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες κατά το πρότυπο εκείνου που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας (ΦΕΚ  161/ Α΄/22-8-20)

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους σεισμόπληκτους καθώς: «επί 3.300 ελέγχων περίπου 2.100 κτίρια είχαν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα. Υπό το φόβο ισχυρών μετασεισμών ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών Δήμων, ενώ περίπου 400 κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στις οικίες τους.»

Τέλος υποστηρίζει ότι «πέραν της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας και ανακούφισης προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες βιοπορισμού, στέγασης και επισκευής κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ