11.7.2024 12:11

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις Α.Π.Ε.» (Video)

Στη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της από τη Χίο όπου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου και την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Στρατηγικός σχεδιασμός και οφέλη

Η κα Σδούκου ανέφερε ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι μέρος ενός δεκαετούς πλάνου του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), με στόχο όλα τα ελληνικά νησιά να έχουν διασυνδεθεί μέχρι το 2032. Το πλάνο αυτό, με συνολική επένδυση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών σταδίων και προκαταρκτικών μελετών, όπως βυθομετρικές μελέτες και περιβαλλοντικές προμελέτες.

«Η διασύνδεση είναι μια εργώδης προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΑΔΜΗΕ, με πολιτική εντολή να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, διότι είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την ευστάθεια του δικτύου της χώρας», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Τεχνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις

Το έργο της διασύνδεσης αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η πόντιση του καλωδίου και η καθορισμός της όδευσής του είναι μόνο μερικές από τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κα Σδούκου τόνισε τη σημασία των βυθομετρικών μελετών και των περιβαλλοντικών προμελετών για την εξασφάλιση της επιτυχίας του έργου.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο μια τεχνική πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία για την ανάπτυξη και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αντιμετωπίζουν το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας και της ευστάθειας του δικτύου, το οποίο είναι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά», ανέφερε η κα Σδούκου.

Επιπλέον, η διασύνδεση θα ξεκλειδώσει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Από περιβαλλοντικής πλευράς, οι διασυνδέσεις είναι σημαντικές διότι μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές», σημείωσε η υφυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ