20.5.2020 17:10

55 εκπαιδευτικοί λιγότεροι στη Χίο με το νέο πολυνομοσχέδιο

Το ζήτημα της μείωσης των εκπαιδευτικών στη Χίο, ως άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης των μαθητών ανά τμήμα όπως προβλέπεται μέσα από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, θίγουν σε ανακοίνωσή τους οι Κωστής Βούλγαρης και Αναστασία Βακιρτζή εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Σε αυτή εξηγούν ότι ένα από τα άρθρα αυτά, προβλέπει για τα δημοτικά σχολεία  αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, δηλ. 24  και έως 26 μαθητές (με απόφαση Δ/ντή) ενώ παράλληλα, στα 7/θεσια σχολεία και άνω δεν μπορεί ένα τμήμα να έχει λιγότερους από 20 μαθητές. Σε περίπτωση που έχει λιγότερους  από 20 μαθητές, αυτοί μοιράζονται σε όμορα  σχολεία με απόφαση τριμερούς επιτροπής της Π.Ε. Χίου. Για τα 2/θεσια Νηπιαγωγεία και άνω, αντίστοιχα, ο ελάχιστος αριθμός  μαθητών/τριων ανά τμήμα αυξάνεται από 14 σε 16 μαθητές.

Για παράδειγμα σε μια τάξη δημοτικού με 30 μαθητές/τριες, με τις σημερινές συνθήκες, θα χωρίζεται σε δύο τμήματα των 15 μαθητών, ενώ με το νέο νομοσχέδιο η τάξη θα κρατήσει 24 ή και 26 μαθητές  σε ένα τμήμα και οι άλλοι 6 μαθητές/τριες θα μοιραστούν σε όμορα σχολεία. Αντίστοιχα σε ένα νηπιαγωγείο με 28 νήπια το νηπιαγωγείο θα κρατήσει 24 παιδιά και τα άλλα τέσσερα θα μοιραστούν σε όμορα νηπιαγωγεία.

 Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη μείωση τμημάτων, για την ΠΕ Χίου. Εκτιμάται  ότι μειώνονται 25 τμήματα στα δημοτικά και 13 στα νηπιαγωγεία με συνέπεια να μειώνονται και οι θέσεις εργασίας κατά 55 σε όλη τη Χίο, διότι μειώνονται και οι θέσεις των ειδικοτήτων  όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

 

Μείωση τμημάτων

με 24 μαθητές ανά τμήμα

Δάσκαλοι/ες

25

Νηπιαγωγοί

13

Αγγλικών

4

Φ. Αγωγής

4

Μουσικής

2

Γαλλικών

1

Γερμανικών

0

Θεατρικής Αγωγής

1

Εικαστικών

3

Πληροφορικής

2

ΣΥΝΟΛΟ

55

 

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για εξοικονόμηση πόρων και όχι για βελτίωση της εκπαίδευσης. Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε μια Α΄τάξη ή ένα τμήμα νηπιαγωγείου με 24 παιδιά που συνήθως 4-6 από αυτά έχουν από πολύ σοβαρές μέχρι ήπιες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και με πόση δυσκολία θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο ήδη πολύπλοκο και πολυδιάστατο έργο μας. Την ίδια στιγμή πρέπει όλοι να σκεφτούμε και τους ημι- απασχολούμενους στην ουσία αναπληρωτές πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν χωρίς δουλειά λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας. Διπλό κακό, λοιπόν, και περισσότερα παιδιά στα τμήματα και λιγότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις!

  • ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», αναφέρουν σε ενημέρωσή του οι Κωστής Βούλγαρης και Αναστασία Βακιρτζή.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ