12.11.2014 11:28

Το Υποκριτικό ενδιαφέρον

 

Ο όρος «κοινωνικό κράτος» εισήχθη στο πολιτικό λεξιλόγιο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο.

 Η κοινωνική νομοθεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν από τότε αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Η δημόσια ευθύνη στους τομείς της υγείας, της Παιδείας, της ασφάλισης, της κατοικίας, κ.λπ αναπτύχθηκε έντονα σε κάθε χώρα.του κόσμου.

 Το κοινωνικό κράτος περιλαμβάνει δύο ομάδες κρατικών δραστηριοτήτων:

1Δημόσια  παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς άτομα ή νοικοκυριά, όπως κοινωνική

ασφάλιση, υγεία, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, στέγαση

2.Δημόσια  ρύθμιση ιδιωτικών δραστηριοτήτων (ατόμων αλλά και επιχειρηματικών

μονάδων) που αφορούν άμεσα συνθήκες ζωής και δημόσια αγαθά.

Σήμερα

Η μνημονιακή πολιτική  της Συγκυβέρνησης( Νέα Δημοκρατία-Πασόκ )θυσιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας  από μια εξαθλιωμένη κοινωνία και τα τελευταία οχυρά κοινωνικής προστασίας.

Θυσιάζει  το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού κράτους με αποτέλεσμα  το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να πλήττεται βάναυσα και να προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την Ελληνική πραγματικότητα.

Η Αυτοδιοίκηση  καλείται να σηκώσει  το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους δίχως να υπάρχει η κρατική στήριξη λόγω των Μνημονιακών νόμων  και πρέπει να έχει οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών  που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στην Χίο ,μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει τόσο αισθητές οι επιπτώσεις της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής ,όμως  τώρα πια δεν κρύβονται. Οι Συμπολίτες μας καλούνται να πληρώνουν  για την πιο απαραίτητη εξέταση,για όλα σχεδόν τα φάρμακα,για όλα εκείνα που οφείλει το Κράτος να παρέχει σε όλους τους πολίτες.Δημόσια  σχολεία με χιλιάδες κενά,ολόκληροι τομείς των ΕΠΑΛ καταργούνται και εκπαιδευτικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση,σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί καταργούνται και οι εργαζόμενοι που επιτελούσαν κοινωνικό έργο βρίσκονται σε διαθεσιμότητα-Απόλυση.

Το κοινωνικό κράτος που κατακτήθηκε από τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη τη Μεταπολίτευση και που τόσα χρόνια συντηρείται από τους φόρους μας και από την υπερεργασία και το μεράκι των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των νοσηλευτών, των κοινωνικών λειτουργών  κλπ   καταρέεει όπως και η Μνημονιακή Συγκυβέρνηση.

Σε  όλη αυτή την κατηφόρα της Συγκυβέρνησης  οι τοπικοί Βουλευτές (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)καταθέτουν ερωτήσεις-Αναφορές προς το Κοινοβούλιο,κάνουν δηλώσεις  δείχνοντας φοβερή ευαισθησία για ότι έχει να κάνει με την υγεία,την παιδεία  την πρόνοια και το υπό κατάρρευση κοινωνικό κράτος.

Είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα;

Λύνονται έτσι  όλα τα προβλήματα που αυτή η Συγκυβέρνηση μας έχει δημιουργήσει;`

 

Κυρία Σταυρινούδη,Κύριοι Μηταράκη και Τριαντάφυλλε

 

Όπως όλοι οι Δημότες της Χίου που πλήττονται από την πολιτική της Κυβέρνησης που υπηρετείται  θα σας συνιστούσα την ευαισθησία που τόσο όψιμα δείχνετε για τον τόπο σας  καλό Θα ήταν να την δείχνατε και  κατά την ψήφιση των κατάπτυστων νομοσχεδίων που η  Κυβέρνηση που υπηρετείται έφερνε στο κοινοβούλιο σωρηδόν.

                              Επιτέλους λίγη Αυτοκριτική.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ