29.6.2015 14:52

Τρεις (3) νέες Χιακές Εκδόσεις

Μέσα στις τόσο όμορφες και λίαν αξιέπαινες Χιακές εκδόσεις, από τις οποίες διαρκώς εμπλουτίζεται και αυξάνει η τοπική βιβλιογραφία, περιλαμβάνονται αυτές του εκδοτικού οίκου ΄΄Άλφα Πι΄΄ του φίλου Γιάννη Παληού. Εκδόσεις που, σεμνύνουν και λαμπρύνουν, τη χακή βιβλιογραφική πραγματεία στο ευρύτερο φάσμα της πνευματικής βιοτής.

            Ο αείμνηστος αδελφός του Γιάννη, Αντώνης, ΄΄έφυγε΄΄ πρόωρα από τον μάταιο τούτο κόσμο, άφησε όμως μαζί με τον αδελφό του ένα τεράστιο έργο για το οποίο θα μιλήσουν οι μελλοντικές γενιές. Έχω πει και άλλοτε ότι, κάθε βιβλίο του εκδοτικού οίκου ΄΄Άλφα Πι΄΄ δεν είναι απλά μια νέα έκδοση, είναι ένα κομψοτέχνημα. Όποιος γνωρίζει από βιβλία, όποιος αναθαρρεί και ζωογονείται από τη μυρωδιά των σελίδων του, εμπλουτίζει και μεταρσιώνεται από την ανάγνωση των κειμένων του και μεταμορφώνει τη σκέψη του σε άγγελο φωτός από την όραση των θεατών του στοιχείων, κατανοεί του λόγου μου το αληθές. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την αξία ενός βιβλίου είναι αδύνατον να καταλάβει αυτό το οποίο περιγράφω. Γι΄ αυτό κι εγώ, με χαρά μεγάλη καμαρώνω κάθε νέα έκδοση του καλλιτεχνικού τυπογραφείου ΄΄Άλφα Πι΄΄ που, με κόπο μεγάλο και τη βάσανο της διακονίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας πλέον ο Γιάννης, δίχως τον Αντώνη, συνεπικουρούμενος –φυσικά– από τους λοιπούς, εκλεκτούς, συνεργάτες του.

            Μέσα στο τρέχον έτος (2015) αρκετά βιβλία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΄΄Άλφα Πι΄΄ και ήδη παρουσιάσαμε δυο φορές στον τοπικό Τύπο ορισμένα εξ αυτών.

            Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε καταστεί κοινωνοί τριών πονημάτων που, πρόσφατα, εκδόθηκαν και έφθασαν στα χέρια μας.

            Πρόκειται για έργα δυο ανθρώπων της Χίου, σκαπανέων του πνεύματος, καθενός από το δικό του μετερίζι: Ενός Κληρικού (που πρόσφατα μετέστη στους ουρανούς, καταλείποντας μνήμη αγαθή) και ενός λαϊκού. Και οι δυο, ρέκτες και συνειδητοί χριστιανοί και επιστήμονες, αποτύπωσαν επί σειρά ετών το έργο τους μέσα από την θητεία τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως θεολόγοι –ιστορικοί, αλλά –κυρίως– ως άνθρωποι που εξεμέτρησαν το ζην διδασκαλικώς, έχοντας κατά νουν ότι πράττουν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Δηλαδή, ενεργώντας σύμφωνα με τη ρήση <<οι γονείς μας, μάς έμαθαν το ζην αλλά οι διδάσκαλοι μας το ευ ζην>>.

Συγγραφέας του πρώτου έργου είναι ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου (και επί τριετία Καθηγητής μου), π. Γεώργιος Κ. Λιαδής. Ο π. Γεώργιος, Διδάκτωρ της Θεολογίας, Κατηχητής-Ιεροκήρυξ και Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης αναλώθηκε επί δεκαετίες στη μελέτη και συγγραφή των ιερών κειμένων. Εδώ, παρουσιάζεται η Διδακτορική του διατριβή, αφορώσα τον βίο, το αγιολογικό και υμνογραφικό έργο ενός Αγίου της Εκκλησίας μας, ο οποίος καταγόταν, έδρασε και άσκησε στην αρετή και αγιότητα στη Χίο, τον Όσιο Νικηφόρο (η μνήμη του οποίου τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία την 1η Μαΐου εκάστου έτους).

Στη διατριβή του, των 250 και πλέον σελίδων, με τίτλο <<Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΧΙΟΣ- ΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ>>, ο ερευνητής- αναγνώστης του μπορεί να εντρυφήσει στο σπουδαιότατο

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ