Άποψη

17/4/18 15:21

τελ. ενημ.: 17/4/18 15:23

«Το είπε η τηλεόραση»

Αποδεικνύεται ότι ισχυρότερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης έχουν πάρει τα ΜΜΕ συνολικότερα και πρωταγωνιστικό ρόλο η τηλεόραση.

Από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε η τηλεόραση, σταδιακά κέρδισε το ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη θέση της σε κάθε νοικοκυριό. Οι εκπομπές της έγιναν σημείο αναφοράς και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν οικείοι και γνώριμοι.

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, η τηλεόραση συμπεριλαμβάνεται στους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιεί το παλιό πολιτικό κατεστημένο προκειμένου να διατηρεί κυρίαρχη την ιδεολογία του.

Με το δεδομένο ότι βρίσκεται σε όλα τα σπίτια έχοντας διπλό ρόλο, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αποτελεί μια πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής και δύσκολα μπορεί κανείς να την αγνοήσει.

Αυτό την καθιστά αναγκαία και υπολογίσιμη. Έχουμε λοιπόν το αδιαμφισβήτητο δεδομένο του ρόλου που παίζει η τηλεόραση στη μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσω και έναν άλλο ρόλο, εξίσου σημαντικό, της συντροφιάς. Πόσοι άνθρωποι -όχι αναγκαστικά ηλικιωμένοι- έχουν ως συντροφιά την τηλεόραση; Καθίσταται έτσι το κυρίαρχο μέσο πληροφόρησης - ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, καθώς δεν κοστίζει αλλά και δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τον κόπο να διαβάσει, αφού πια η τηλεοπτική εικόνα έχει σχεδόν αντικαταστήσει την εφημερίδα και το ραδιόφωνο, η ενημέρωση από το Διαδίκτυο δεν είναι ακόμη οικεία σε όλους και, τέλος, δεν χρειάζεται να βγεις από το σπίτι και να ξοδέψεις χρήματα.

Κάπου εδώ δημιουργείται η εξάρτηση και η καθημερινή σχέση. Αυτή η πολλαπλή σχέση χρησιμοποιείται συνήθως από το σύστημα ΜΜΕ - πολιτικό κατεστημένο για να χειραγωγεί και να χρησιμοποιεί τους θεατές. Σε πλήθος γεγονότων έχει παρατηρηθεί ότι ο τρόπος παρουσίασης και τα σχόλια είναι κάθε άλλο παρά αντικειμενικά και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων. Η εικόνα της ανοιχτής τηλεόρασης σε όλη τη διάρκεια της μέρας παρατηρείται σε πολλά σπίτια -όχι σε όλα- και τα πάσης φύσεως μηνύματα που εκπέμπονται βρίσκουν αποδέκτες. Συχνά αναπαράγονται γεγονότα και ειδήσεις με μόνη αιτιολογία ότι “το είπε η τηλεόραση”. Για πολύ κόσμο η τηλεόραση γίνεται πιστευτή ακόμα και όταν λέει ψέματα («το είπε η τηλεόραση»).

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχτεί ότι αρκετά από τα φαινόμενα πολιτικής απάθειας, αποπροσανατολισμού και αδράνειας, που εμφανίζονται στις μέρες μας σε μεγάλα στρώματα πληθυσμού, έχουν αφετηρία τους ή πάντως σημαντικό παράγοντα στη γέννησή τους την τηλεόραση και τη μέσω αυτής προσπάθεια του δίπολου ΜΜΕ - παλιό πολιτικό κατεστημένο για μαζική επιβολή της ιδεολογικής γραμμής τους.

Αποδεικνύεται ότι ισχυρότερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης έχουν πάρει τα ΜΜΕ συνολικότερα και πρωταγωνιστικό ρόλο η τηλεόραση. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά όταν παρουσιαστές και δημοσιογράφοι έχουν πάρει ρόλο σκληρού κριτή και πολύ περισσότερο ρόλο κατήγορου σε ό,τι γίνεται. Η τηλεόραση είναι αυτή που δίνει “γραμμή” τις περισσότερες φορές στα πολιτικά κόμματα και δεν είναι σπάνιο η γραμμή που δίνει το πρωί ο ΣΚΑϊ να αναπαράγεται μέχρι το μεσημέρι από όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι δυστυχώς αναπαράγονται και από μεγάλη μερίδα τηλεθεατών, που τα πιστεύουν “γιατί το είπε η τηλεόραση”.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τον πραγματικό ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ, που με πρόσχημα την ενημέρωση και την ψυχαγωγία δηλητηριάζουν καθημερινά τους συμπολίτες μας, φοβίζοντας, παραπληροφορώντας, εξαγριώνοντάς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, με τελικό στόχο να πιστέψουν ότι έρχεται μεγάλη καταστροφή αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση.

Νομίζουν ότι με τα ψέματα και τις συκοφαντίες θα καταφέρουν να ξαναπάρουν τη διακυβέρνηση -εξουσία βέβαια γι’ αυτούς-, τα κόμματα που κυβερνούσαν σαράντα χρόνια τη χώρα μας και μας χρεοκόπησαν. Παριστάνουν τους σοβαρούς και υπεύθυνους που ξέρουν καλά τη δουλειά, αλλά παραβλέπουν ότι τους ξέρει καλά όλη η κοινωνία που κόντεψε να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή κάνουν τα πάντα για να τα κουκουλώσουν με την ανιδιοτελή βοήθεια των ΜΜΕ που ελέγχουν, παρουσιάζοντας το άσπρο ως μαύρο και το ηθικό ως ανήθικο. Αναρωτιέμαι πολλές φορές, δεν υπάρχει έλεγχος, μέτρο, όριο στα ψευδή και ανακριβή που μεταδίδονται; Φαίνεται ότι ζητάω πολλά από ένα σύστημα φτιαγμένο να υπηρετεί τη διαπλοκή και την ανηθικότητα.

Ο κόσμος όμως που έχει τη δύναμη και την κρίση, τελικά καταλαβαίνει τον πανικό τους, γιατί έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και αυτό φαίνεται.

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση