21.1.2019 13:25

Το αναφαίρετο δικαίωμα και των νέων στην εργασία

Μετά από 10 χρόνια μηδενικών μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά  τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης).Αυτή είναι η μεγάλη είδηση η οποία κουκουλώνεται και σκόπιμα δημιουργούνται αντιδράσεις για να υποτιμηθεί η σπουδαιότητα.

Στα χρόνια των μνημονίων που μας έβαλαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και  μας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγηθήκαμε-και από πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων- ,σε  υποστελέχωση όλων των εκπαιδευτικών δομών,και συγχρόνως σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Να μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,αντί για προσλήψεις είχαν επιλέξει απολύσεις εκπαιδευτικών,δείχνοντας έτσι πόσο νοιάζονται για τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές-τριες και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.Σήμερα βέβαια λένε άλλα προσπαθώντας να πείσουν ότι ξαφνικά έχουν ευαισθησίες ,αλλά τους γνωρίζουμε και δεν τους πιστεύουμε.

Παρατηρώ όμως μια μικρόψυχη και κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση για το σύστημα διορισμού από εκπαιδευτικούς και κόμματα  που δεν   είχαν δείξει αυτό τον ζήλο όταν απολύονταν 2500 εκπαιδευτικοί.

 Βέβαια τότε υπήρχε ο φόβος  της απόλυσης,ενώ σήμερα υπάρχει ελπίδα και γι αυτό έχουμε διεκδικήσεις που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι δίκαιες.

Ασκείται  κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση όταν αποδεδειγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ  νοιάζεται για την αποκατάσταση των αδικιών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών και ευρύτερα της κοινωνίας. Αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά νομοθετημάτων ακόμα και εν μέσω μνημονίων.

Μου είναι αδιανόητη η αντίδραση όταν επιχειρείται μια εξισορρόπηση με κύριο  στόχο την απορρόφηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συγχρόνως να ανοίγει μια πόρτα για τους  νέους εκπαιδευτικούς που έχουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα(μεταπτυχιακό,δεύτεροπτυχίοκλπ).

Συχνά γίνεται συζήτηση για την φυγή των νέων στο εξωτερικό και για την  στήριξη τους με θέσεις εργασίας ,για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα μας.

 Αδυνατώ να καταλάβω  ότι στην ουσία αυτό που ζητείται είναι να μην διορίζονται οι νέοι εκπαιδευτικοί αλλά να περιμένουν να<< μεγαλώσουν >>και αν έχουν προϋπηρεσία μπορεί να διοριστούν.

Αυτό είναι δίκαιο;Μήπως κάποιοι τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και αδιαφορούν για τους άλλους;

Δικαιοσύνη και ισότητα  είναι η πολιτεία να  ενδιαφέρεται και να μεριμνεί  για όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Όλοι έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και η πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες.Μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι κοινωνίες,χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος άποψη μου είναι ότι σε αυτή την συγκυρία θα μπορούσε να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος για την δημόσια παιδεία που θέλουμε,χωρίς αγκυλώσεις αλλά με ειλικρινή διάθεση προσφοράς .

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ