9.5.2018 18:09

Τι μας διδάσκει η παραίτηση του Δρ. Κριμιζή;

Στην επιστήμη η αποτυχία είναι ίσως εξίσου σημαντική με την επιτυχία. Μπορεί να μας διδάξει σημαντικά διδάγματα για το τι λειτουργεί και τι όχι, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε από αυτά.

Η πρόσφατη παραίτηση του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του ως πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία για την ελληνική κυβέρνηση. Εάν πραγματικά θέλουμε να προοδέψει η χώρα μας, τότε πρέπει να μάθουμε από αυτό το γεγονός και να διορθώσουμε τα λάθη. Αλλά τι ακριβώς είναι τα μαθήματα; Τι μας διδάσκει η παραίτηση του Δρ. Κριμιζή;

Πρώτον, μας διδάσκει ότι ο σοσιαλισμός, ο οποίος απαιτεί τεράστια γραφειοκρατική δομή και κεντρική διαχείριση, δεν είναι το κατάλληλο σύστημα για την προώθηση των επιχειρηματικών και επιστημονικών ενεργειών.

Για να καταλάβουμε γιατί, ας εξετάσουμε τις ανησυχίες του Δρ. Κριμιζή, τις οποίες αναφέρει στην επίσημη επιστολή παραίτησής του.

Καταρχάς εξηγεί ότι πριν αναλάβει την ευθύνη του προέδρου του ΕΛΔΟ, ζήτησε ο ίδιος και πήρε πολλές διαβεβαίωσης από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά και αξιοκρατικά. Όταν ξεκίνησε τη δουλειά του, όμως, έγινε γρήγορα σαφές ότι οι υποσχέσεις τους δεν θα τηρηθούν. Κυρίως, επειδή αυτές οι υποσχέσεις δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα που προσφέρει ο σοσιαλισμός.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κριμιζή, «Οι υπουργικές αποφάσεις (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή». Εξηγεί πως το σοσιαλιστικό νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρει τις αρμοδιότητές του ΕΛΔΟ σε μη ειδικούς υπαλλήλους του υπουργείου και, δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α», Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία.

Επίσης, σημειώνει ότι ο κ. γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο οποίος δεν έχει καμία γνώση σε αυτόν τον τομέα, επέμεινε να στεγάσει τον ΕΛΔΟ σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του, ώστε να μπορεί να ασκεί έλεγχο, αντί να του προσφέρει στέγαση σε κάποιο ανεξάρτητο κτήριο, όπως, για παράδειγμα, έχει η NASA στην Αμερική. Εάν η NASA στεγαζόταν σε κάποιο υπουργείο, τότε ποτέ δεν θα είχε στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι!

Για να υπάρξει επιτυχία στην επιστήμη, οι επιστήμονες πρέπει να έχουν την ελευθερία να κάνουν τη δουλειά τους όπως καλά ξέρουν να την κάνουν, χωρίς κρατικές πιέσεις και στενό έλεγχο. Ο ίδιος λέει: «Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου».

Τον τελευταίο καιρό, ο Δρ. Κριμιζής έχει κάνει πολλές συνεντεύξεις σχετικά με την παραίτησή του, προσπαθώντας να μας προσφέρει τις εμπειρίες του για το καλό όλων μας. Σε μια από αυτές, περιγράφει ακριβώς πόσο ανίκανη είναι η σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση. Εξηγεί πως έλειπαν από τον ΕΛΔΟ βασικά πράγματα που θα έπρεπε να έχει οποιοσδήποτε σύγχρονος οργανισμός, όπως τραπεζικό λογαριασμό, Α.Φ.Μ. και λογιστή. Και σαν να μη μπορούσαν να χειροτερέψουν τα πράγματα, ο Δρ. Κριμιζής χρησιμοποιεί λέξεις που υποδεικνύουν τη διαφθορά, όπως πολιτική «σκευωρία», σκάνδαλο «Watergate», «Followthemoney», κτλ., πυροδοτώντας την περιέργειά μας για τα όσα άλλα συμβαίνουν.

Και όντως, ο Δρ. Κριμιζής έχει πυροδοτήσει την περιέργειά μας να μάθουμε περισσότερα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η παραίτησή του να γίνει μάταιη. Πρέπει να καταργήσουμε αυτό το σοσιαλιστικό σύστημα γραφειοκρατίας, κεντρικού ελέγχου, μυστικότητας, ανικανότητας, ψεμάτων και διαφθοράς που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν θέλουμε να πάει μπροστά το διαστημικό μας πρόγραμμα και η χώρα μας γενικότερα, πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του Δρ. Κριμιζή. Πρέπει, όπως λέει, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που προασπίζουν τα «3Α», Αξιολόγηση, Αξιοκρατία και Αριστεία. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά, απλώς δεν υπάρχουν υπό ένα σοσιαλιστικό σύστημα.

Ας καταλάβουμε ότι στην Αμερική, όπου υπάρχει η ελεύθερη αγορά, ο Δρ. Κριμιζής μπόρεσε να φτάσει στα ύψη της αστροφυσικής και να κάνει μια σπουδαία καριέρα, αλλά στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ο σοσιαλισμός, αντιμετωπίζει εμπόδια και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Παρακαλώ, αφιερώσετε μια στιγμή για να φανταστείτε τα χιλιάδες έξυπνα μικρά παιδιά στη Χίο που θα μεγαλώσουν χωρίς την ικανότητα να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα και να αναπτύξουν μεγάλες καριέρες, γιατί ο σοσιαλισμός τους κρατάει πίσω. Αν δεν αλλάξουμε αυτό το οπισθοδρομικό σύστημα, δεν θα υπάρξει ποτέ μια νέα γενιά Κριμιζίδων στο νησί!

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και να φέρουμε νέα πρόσωπα και ιδέες στην πολιτική. Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν να έχουν ένα λαμπερό μέλλον, γεμάτο επιτυχίες!

Εν ολίγοις, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας, «Σας ευχαριστώ» στον Δρ. Κριμιζή, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του για εμάς τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε σημαντικά μαθήματα και να βελτιώσουμε τη χώρα που όλοι αγαπάμε.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ