27.4.2020 11:00

Τα Μ.Μ.Ε. τις μέρες της πανδημίας

Βιώνουμε το τελευταίο διάστημα πρωτόγνωρες καταστάσεις περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Μια κατάσταση που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι θα μας συμβεί. Συνέβη όμως και ως πολίτες κληθήκαμε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη, τόσο για εμάς, την οικογένεια μας και την κοινωνία γενικότερα.

Αποδεικνύουμε ότι παλαιότερες αναφορές περί Ελλήνων που δεν συμμορφώνονται, δεν πειθαρχούν και δεν μπορούν να καθίσουν σπίτι, ήταν απλά ανακριβής.

Βέβαια από τα ΜΜΕ που αγιοποιούν την κυβέρνηση και τις επιλογές της, παρακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε να παρουσιάζουν κάποια ελάχιστα περιστατικά, τα οποία και υπερμεγενθύνουν, για να κάνουν σχόλια και χαρακτηρισμούς.Μας δείχνουν, ουρές στις τράπεζες ή κόσμο σε παραλίες και πάρκα, προτρέποντας την κυβέρνηση στην λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να δημιουργούν τα εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη πανδημία στην χώρα μας. Η Γραμμή άμυνας αν και όταν χρειαστεί, χτίζεται σιγά-σιγά, σχεδόν δεν το αντιλαμβάνεται. Είναι κάτι σαν τον κοινωνικό αυτοματισμό, ενδόμυχα δημιουργούνται διαχωριστικές γραμμές, άμυνες και απόδοση ευθυνών.

Από την άλλη βλέπουμε και μια οικειοποίηση της πειθαρχίας των πολιτών από κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της. Ακόμα και το γεγονός ότι οι πολίτες φέρονται υπεύθυνα και φυσιολογικά, προσπαθούν να το αποδώσουν στην κυβέρνηση και τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό.

Συγχρόνως όσο εμείς μένουμε σπίτι, τα ΜΜΕ “ξεσαλώνουν", με μπροστάρη την Δημόσια ΕΡΤ, προσφέρονταςμια άκρως μονομερή πληροφόρηση, στην οποία εμφανίζεται η κυβέρνηση ως σωτήρας μας και ως παράδειγμα στα άλλα κράτη. Απαξιώνεται  συνεχόμενα, το 32% των πολιτών που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα.Υπερπροβολή και αγιοποίηση του πρωθυπουργού και πλασάρισμα ως ηγέτη ευρείας αποδοχής. Τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια-που μας έβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-και εν μέσω οικονομικής ασφυξίας κατάφερε με την κυβέρνηση του και τις θυσίες των πολιτών, να αφήσει για πρώτη φορά γεμάτα ταμεία με το μαξιλάρι των 35 δις, σχεδόν τον αποκλείουν. Το ίδιο γίνεται με συνεντεύξεις του ιδίου αλλά και στελεχών, προτάσεων για μέτρα στήριξης από την πανδημία του κορωνοιού, σε επαγγελματικές και ευπαθείς ομάδες. Το μόνο που θέλουν να βλέπουμε και να ακούμε είναι τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, δηλώσεις επαινετικές, γιατί οτιδήποτε αρνητικό λέγεται, κόβεται και οποιαδήποτε άλλη φωνή εξαφανίζεται.

Έχω ξαναγράψει για την «αντικειμενικότητα» των ΜΜΕ και ειδικά της ΕΡΤ, σχετικά με τον χρόνο που δίνει στα δελτία ειδήσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την ώρα που παρουσιάζεται ως θέμα. Ελάχιστος χρόνος και πάνταστο τέλος των δελτίων. Γεγονότα κραυγαλέα που δεν ξεπερνιούνται, αλλά δείχνουν όμως πόσο έχουν ξεφύγει.

Παρατηρούμε, τις τελευταίες μέρες μετά της επιστολή στο ΕΣΡ, από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τήρηση της αποστολής της ΕΡΤ, για να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση όλων των πολιτών, ότι δείχνουν να συμμορφώνονται αλλά είμαι βέβαιη ότι μόλις ξεχαστεί το θέμα, θα κάνουν πάλι τα ίδια. Μην έχουμε αμφιβολία, είναι δύσκολο να αλλάξουν.

θυμάμαι πολύ καλά την συμπεριφορά των στελεχών της ΝΔ ως αντιπολίτευση και την φασαρία που δημιουργούσαν για την δήθεν υποκειμενικότητα της ΕΡΤ. Από τα σημερινά δεδομένα είναι ολοφάνερο ότι όλα γινόταν γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες δημοκρατίας, ισότητας και πλουραλισμού. Έχουν μάθει να φιμώνουν τον αντίπαλο, να τον στοχοποιούν, να δίνουν δωράκια στους μεγαλοπαράγοντες για να αλληλοστηρίζονται και να παρουσιάζεται ο αρχηγός της ΝΔ ως μεσσίας.

Τελικά το μένουμε σπίτι, έκτος από απαραίτητο για την δημόσια υγεία, αποδεικνύεται μια τέλεια ευκαιρία για «λιβανιστήρι» στην κυβέρνηση, κάτι που γινόταν πάντα αλλά σήμερα είναι μια τέλεια ευκαιρία για να εμπεδώσει ο λαός αυτά που θέλουν τα ΜΜΕ και να ξεχάσει όσα δε θέλουν. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να περνούν νομοσχέδια, να διορίζουν, να δωρίζουν, να κάνουν με λίγα λόγια αυτά που ξέρουν και έκαναν πάντα και για αυτό χρεωκόπησαν την χώρα. Το θέμα είναι ότι οι πολίτες ξεχνούν και είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να τους θυμίζει, για να συγκρίνουν και να αντιληφθούν τι μπορεί να ξαναέλθει στην χώρα μας.

Το πρωτεύον αυτή την στιγμή είναι να βγούμε από την υγειονομική κρίση, όρθιοι, δυνατοί και να μην είναι άλλοθι για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομική ύφεση για επιβολή μέτρων και νέα οικονομική ασφυξία που θα είναι η ταφόπλακα για τους αδύναμους, τους μικρούς επαγγελματίες και επισφαλείς εργαζόμενους. Χρειάζεται επαγρύπνηση, στόχευση και να μην επιτρέψουμε να πληρώσει για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της κοινωνίας τις επιλογές της κυβέρνησης. 

Ευαγγελία Μανιτσούδη

Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ