1.4.2021 13:19

Στο στόχαστρο το διαδίκτυο και οι χρήστες του

Πολλές φορές έχει σχολιασθεί το γεγονός της ποιότητας και της εγκυρότητας της πληροφόρησης που προσφέρεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και κατά πόσο αυτή είναι επαρκής και αντικειμενική.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η πληροφόρηση που παρέχεται πρωταρχικά από την τηλεόραση, η οποία είναι το πιο άμεσο μέσο, είναι υποκειμενική και πολλές φορές παραπλανητική. Αυτό ως γεγονός συμβαίνει τόσο στην ιδιωτική τηλεόραση αλλά και στην δημόσια τηλεόραση. Το γεγονός του ελέγχου και της χειραγώγησης, της δημόσιας τηλεόρασης. καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό και εγείρει σωρεία ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη έκφραση και την δημοκρατία του λόγου και όχι μόνο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ -η οποία είχε κλείσει την ΕΡΤ-,σήμερα την έχει καταστήσει ως απόλυτο υποχείριο και γραφείο τύπου της. Επιπλέον ως απόρροια της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της και στον βωμό του ανταγωνισμού, έχει καταστεί ένα κανάλι ανταγωνιστικό των ιδιωτικών. Αντίλογος,  μπορεί να είναι η τηλεθέαση και το διαφημιστικό πακέτο αλλά αντίλογος των πολιτών είναι ο πραγματικός προορισμός της δημόσιας συχνότητας, ο οποίος δεν είναι επ’ ουδενί άρτος και θεάματα για να ξεχνιόμαστε από τα πραγματικά μας προβλήματα.

Όλα αυτά βέβαια είναι απολύτως ενταγμένα στο σχέδιο της απόλυτης χειραγώγησης και ελέγχου.

Σειρά γεγονότων που διαδραματίσθηκαν το τελευταίο -περισσότερο-διάστημα έχουν αποδείξει ότι αν δε υπήρχε η πληροφόρηση μέσω των σοσιαλ μίντια θα τα αγνοούσαμε. Η τηλεόραση και τα διάφορα σαιτς εναρμονισμένα στην ιδιά γραμμή της συγκάλυψης, παραπλάνησης και όπου μπορούν της πλήρους απόκρυψης της είδησης, που δεν βολεύει την κυβέρνηση και περισσότερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αναφέρω ενδεικτικά αλλά πολύ καθοριστικά τα γεγονότα με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Νέα Σμύρνη, παλαιότερα με τον Δημήτρη Ινδαρέ ο οποίος μαζί με τους γιους του έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στο σπίτι του τον Δεκέμβριο του 2019,την αστυνομική βία εναντίον φοιτητών και νεολαίων που διαμαρτύρονται για τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά ακόμα και στον τρόπο παρουσίασης πολύ σοβαρών ζητημάτων όπως η υπόθεση του πρώην διευθυντή του εθνικού θεάτρου-κάποιο κανάλι χαρακτήρισε πολύ θόρυβο για το τίποτα-,όπως και για τις προκλητικές φωτογραφίες απόλυτης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό(Πάρνηθα, Ικαρία), αλλά και από πολλούς υπουργούς(βαφτίσια, θεία κοινωνία).

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, επέλεξε να απευθυνθεί ειδικά στους νέους προτρέποντας τους να μην πιστεύουν ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο και να απορρίψουν τη βία. «Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια……… Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου».

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον τα σόσιαλ μιντια γιατί ακριβώς δεν μπορούν να τα ελέγξουν πλήρως.

Εκμεταλλευόμενοι την αντισυνταγματική και απαράδεκτη μορφή λογοκρισίας στα συμβατικά οπτικοακουστικά μέσα και κυρίως στο διαδίκτυο, κατεβάζουν αναρτήσεις, μπλοκάρουν λογαριασμούς.

 Η απαγόρευση ανάρτησης υλικού που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» αποτελεί βαρύ πλήγμα στην δημοκρατία και θυμίζει άλλες εποχές. Επανερχόμαστε μεθοδικά σε διώξεις, φρονηματικού τύπου, αλλά και κατάλυσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης στα πλαίσια των στοιχειωδών πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αντικειμενική ενημέρωση είναι ζητούμενο για τον πολίτη και φόβος για την κυβέρνηση, η οποία έχοντας την κάλυψη και το σιγοντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο το διαδίκτυο και τους χρήστες του.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ