1.7.2018 18:07

Σταχυολογώντας από την πρόσφατη προνομιακή μας δράση

Καταρχήν, πρέπει να πω ότι, όταν αναλάβαμε ως δημοτική Αρχή (τον Σεπτέμβριο του 2014) το τμήμα Πρόνοιας –της αντίστοιχης Δ/νσης του Δήμου– διέθετε μόλις 5 υπαλλήλους. Και δεν διέθετε ούτε έναν Κοινωνικό Λειτουργό (τα ανάλογα περιστατικά αντιμετώπιζαν Κοινωνικοί Λειτουργοί άλλων δομών και δράσεων). Σήμερα, στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου υπηρετούν 18-20 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί (3), Ψυχολόγοι (2), Κοινωνιολόγοι (2), Παιδαγωγός, Επισκέπτρια Υγείας, κ.α., που έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο ενασχόλησης (π.χ. διαμεσολαβητής ΡΟΜΑ,), αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι.

 Υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο Χιώτη δημότη, τον Μάιο του 2014, δηλαδή την επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και την πλήρη ανάπτυξη των δομών που αυτή μπορεί να εποπτεύσει.

 Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι, όλα αυτά για να γίνουν απαιτούνται συνεργασίες και κοινωνικές συμπράξεις αρκετών φορέων και Υπηρεσιών τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που μπορεί να έχει καθένας. Στη στήριξη του κατατρεγμένου ανθρώπου η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και η συνεργασία δεδομένη, τα δε προσωπικά του καθενός πάνε στην άκρη. Καθοριστική υπήρξε η βούληση μας αλλά και ο ζήλος αυτά όλα να προχωρήσουν γρήγορα.

 Έπειτα, παραλάβαμε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο επί μήνες κλειστό (το Σεπτέμβριο του 2014), που μέχρι τότε λειτουργούσε μόλις δυο απογεύματα της εβδομάδος και το στελεχώσαμε. Διαθέσαμε το τριπλάσιο ποσό (75.000 - 90.000 Ευρώ) από αυτό που διέθετε ο Δήμος παλαιότερα (25.000 - 30.000 Ευρώ) για την προμήθεια τροφίμων, ενώ με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας των δικαιούχων κατορθώσαμε να εξοικονομήσουμε περίπου 25.000 Ευρώ το χρόνο (από εκπτώσεις, αλλά και την πληρωμή των ποσοτήτων που πραγματικά προμηθεύονταν οι δικαιούχοι και όχι του συνόλου της προβλεπόμενης προμήθειας -που είναι σαφώς μικρότερες της προϋπολογισθείσας δαπάνης-), επανατροφοδοτώντας και ενισχύοντας περαιτέρω τους αντίστοιχους Κωδικούς της Πρόνοιας για ίδιες ή παρόμοιες δράσεις. Το Παντοπωλείο λειτουργεί, πλέον, καθημερινά 07.00΄-15.00΄ ενώ διαθέτει Κοινωνική Λειτουργό και Αποθηκάριο-Γραμματέα. Επίσης, εξοπλίστηκε με 3 καταψύκτες οπότε μπορεί να διανείμει και φρέσκα προϊόντα, κρέας, τυρί, γάλα, κλπ, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

Τόσο η περσινή (2017) όσο και η φετινή χρονιά (2018- μέχρι σήμερα, μέσον του έτους) ήσαν πολύ πλούσιες, σε δράση και παραγωγή έργου για τα προνοιακά ζητήματα στο Δήμο Χίου.

 Χρηματοδοτηθήκαμε με 232.000 Ευρώ από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) για την προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και υγιεινής των νοικοκυριών αλλά και συνοδευτικών δράσεων και με 260.000 Ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο (στο Κοινωνικό Φαρμακείο, που επίσης λειτουργεί 07.00΄-15.00΄, υπηρετούν μια Φαρμακοποιός και μια Βοηθός Φαρμακοποιού-υπεύθυνη της δομής).

Χρηματοδοτηθήκαμε, ακόμη, για 3 χρόνια –ήδη νωρίτερα– για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Χρηματοδοτηθήκαμε, για 3 χρόνια, προκειμένου να ιδρύσουμε και λειτουργήσουμε το Κέντρο Κοινότητας (προνοιακό ΚΕΠ- Κέντρο Εξυπηρέτησης για προνοιακά και κοινωνικά ζητήματα), που ξεκίνησε τη δράση του τον Ιούλιο του 2017.

Πρέπει να αναφέρω δε ότι, ήδη, έχουμε προέγκριση για την επιχορήγησή μας εκ ποσού περίπου 500.000 Ευρώ για τα επόμενα 2 έτη, από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπου θα αναπτυχθούν διάφορες δράσεις προνοιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Ήδη επεξεργαζόμαστε την πρόταση υποβολής για την εξειδίκευση των δράσεων αυτών και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει οριστικοποιηθεί τι ζητάμε, τι θα γίνει και πότε, ώστε να υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα προς έγκριση. Εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για την προμήθεια των τροφίμων του ΤΕΒΑ μέχρι το 2020 από τον ίδιο φορέα, από ευρωπαϊκές κυρίως πιστώσεις.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι, κατορθώσαμε να φέρουμε στη Χίο, πάνω από 100 τόνους τροφίμων και φρούτων συνολικά, είτε μέσα από δωρεές, χορηγίες ιδιωτών και φορέων, αλλά και αγροτικούς συνεταιρισμούς που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων. Αυτά τα τρόφιμα δόθηκαν επιπλέον των τακτικών διανομών σε εμπερίστατους συμπολίτες μας και σε συλλόγους που έχουν μέλη εκ των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ειδικότερα, στον τομέα διανομής τροφίμων θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά ότι, σκοπός και στόχος μας ήταν (πριν από 4 χρόνια που ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας και ήδη είχε εξαγγελθεί δημόσια κατά το Α΄ εξάμηνο της θητείας μας) να μπορεί κάποιος εμπερίστατος συμπολίτης μας να σιτίζεται 30 ημέρες το μήνα. Αυτό το πετύχαμε με μια κοινή προσπάθεια Ι. Μητροπόλεως Χίου & Δήμου Χίου. Η Ιερά Μητρόπολις μέσα από τα συσσίτια που έχει εξασφάλισε ημερήσιο γεύμα για 22 ημέρες τον μήνα και ο Δήμος (μέσω της διανομής τροφίμων, είτε απευθείας των δικών του, είτε μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, είτε διαφόρων δωρεών) για άλλες 8 ημέρες. Έτσι, καλύφθηκε το χρονικό διάστημα των 30 ημερών με ελάχιστες αποκλίσεις.  

Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι, επιτεύχθηκε και ο στόχος μας να γίνεται διανομή κάποιων πραγμάτων-τροφίμων σε μηνιαία βάση (αντί της διμηνιαίας) από το Παντοπωλείο μας. Έτσι, έχοντας τις τακτικές-προκαθορισμένες διανομές του προγράμματος ΤΕΒΑ, τις διανομές των τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας του super market που πληρώνει ο Δήμος Χίου από δικούς του πόρους, αλλά και τις έκτακτες διανομές των αποσυρόμενων φρούτων ή/και δωρεές φορέων και ιδρυμάτων, δεν υπάρχει πλέον μήνας που να μην δίδει κάτι το Παντοπωλείο μας.

Ακόμη, θέλω να γνωστοποιήσω ότι, συνδράμουμε περιστασιακά στο συσσίτιο της Ι. Μητροπόλεως με τη διάθεση εκατοντάδων κιλών νωπού κρέατος.

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας θέλω να επισημάνω ότι, είμαστε ίσως οι μοναδικοί πανελλαδικά, που δίδουμε τρόφιμα στα ίδια άτομα επί σειρά ετών. Από σχετική έρευνα, που έκανα πρόσφατα σε 20 Κοινωνικά Παντοπωλεία, διαπίστωσα ότι, διανέμουν τρόφιμα στα ίδια άτομα για ένα εξάμηνο ή το μέγιστο για ένα χρόνο. Έπειτα εναλλάσσονται τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι λογικό για τις μεγαλουπόλεις, διότι η συντριπτική αύξηση των ατόμων χρόνο με το χρόνο θα είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξεύρεσης πόρων για τόσο μεγάλες ποσότητες τροφίμων αθροιστικά. Τα περισσότερα κοινωνικά Παντοπωλεία στηρίζονται σε δωρεές εταιριών ή ιδιωτών ή από την Εκκλησία. Εμείς, όμως, δεν σταματήσαμε να δίδουμε τρόφιμα στα ίδια άτομα επί χρόνια, εφόσον διαβιούν υπό οικονομική δυσπραγία και ανανεώνουν τα δικαιολογητικά τους, πληρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω να πιστεύω ότι, επόμενος στόχος, μέσα στην επόμενη διετία, πρέπει να είναι η ίδρυση δυο μικρότερων Κοινωνικών Παντοπωλείων (που θα λειτουργούν άπαξ του μήνα), σε συνεργασία με την Εκκλησία, ένα στο βόρειο τμήμα της Χίου κι ένα στο νότιο, που θα εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας στις αντίστοιχες περιοχές.

Στους υπόλοιπους τομείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών από το Χαλκειός στην πόλη (έπειτα από παρότρυνση της Προέδρου του ΚΕΘΙ –Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, που μας επισκέφθηκε πέρυσι), στην οδό Γ. Βερίτη, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσες συμπολίτισσές μας το χρειάζονται.

Επιδοτήσαμε, από χρήματα του Δήμου Χίου, περίπου 15 συμπολίτες μας οι οποίοι είτε διαβιούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες (δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό), είτε ήσαν τελείως άστεγοι (με -τρόπον τινά- επιδότηση ενοικίου, για κάποιους μήνες, μέχρι να ορθοποδήσουν), είτε υποβλήθηκαν σε βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, άποροι όντες. Στον τομέα αυτό πρέπει να πω ότι, το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο Δήμος είναι σχετικά μικρό και ευχής έργον θα ήταν εάν μπορούσε οποιοσδήποτε (ιδιώτης, συλλογικός φορέας ή ίδρυμα) να μας συνδράμει, δίδοντάς μας τη δυνατότητα να του παραπέμπουμε περιστατικά χρήζοντα οικονομικής στήριξης.

Ενισχύσαμε ηθικά και υλικά 30 μονογονεικές οικογένειες και άλλους 30 γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Στείλαμε για φιλοξενία σε ιδρύματα έξι (6) συμπολίτες μας που, είτε δεν ήσαν αυτοεξυπηρετούμενοι είτε είχαν εγκαταλειφθεί από συγγενείς ή οικεία τους πρόσωπα.

Εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με την Ι. Μητρόπολη Χίου, τον Ερυθρό Σταυρό (εθελόντριες του οποίου συνδράμουν πάντοτε στις έκτακτες διανομές του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και γι΄αυτό τις ευχαριστούμε θερμά και δημόσια), τον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Χίου, το Σύλλογο Τριτέκνων, το Σύλλογο Διαβητικών, την ΄΄ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΑΙΠΟΥΣ΄΄, τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, το πρόγραμμα ΄΄ΨΥΧΑΡΓΩΣ΄΄ του Νοσοκομείου. Ξεκινήσαμε μια στενή συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου, τα ΑμεΑ και τα Γηροκομεία Χίου ΄΄ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ΄΄ και Καρδαμύλων ΄΄ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ΄΄. Ειδικά, για το Σύλλογο Πολυτέκνων και το Γηροκομείο ΄΄ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ΄΄ συγκεντρώσαμε 3-4 φορές, κατά τη διάρκεια του έτους, ικανή ποσότητα τροφίμων που τους παραδώσαμε.

Επίσης, διαθέσαμε γραφική ύλη σε μαθητές πολύτεκνων οικογενειών.

Καθιερώσαμε τις συμβουλευτικές ομάδες γονέων σε σχολεία της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης στην πόλη.

Όλες οι χρηματοδοτήσεις, που λάβαμε ξεπερνούν το 1.000.000 Ευρώ και οι συμπολίτες μας που ωφελήθηκαν ή/και εξυπηρετήθηκαν το διάστημα αυτό ξεπερνούν τους 4.000 !!!   

Οι δράσεις αυτές, είναι επιπλέον των γνωστών ΄΄τετριμμένων΄΄ που αφορούν τις χορηγήσεις των κρατικών επιδομάτων αναπηρίας, που ωφελούν περί τους 800 συμπολίτες μας.

Το ίδιο και οι χορηγήσεις δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που αγγίζουν τα 80- 100 ετησίως, και χορηγούνται σε άπορους συμπολίτες μας για τη μετάβασή τους εκτός Χίου για ιατρικούς και άλλους προσωπικούς λόγους.

Παράλειψή μου θα ήταν να μην αναφέρω ότι, ο Δήμαρχος Μαν. Βουρνούς πάντοτε ανταποκρίθηκε στο όποιο κάλεσμά μας (προς Υπουργεία, φορείς, κλπ), προκειμένου όλα αυτά να γίνουν μέσα από μια αγαστή και γόνιμη συνεργασία μας.

Θέλω να εκφράσω την πικρία μου για το γεγονός ότι, η κεντρική Πολιτεία, με Νόμο, κατήργησε το επίδομα παιδικής προστασίας- απροστάτευτων τέκνων και το ενσωμάτωσε με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Σε τοπικό επίπεδο σταμάτησε να το λαμβάνει το 70 % περίπου των δικαιούχων μητέρων, που συνολικά ανέρχονταν σε άνω των 100 περίπου. Τα νέα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θέσπισαν είχαν σαν αποτέλεσμα να περικοπεί σε πλείστες όσες μητέρες. Να λέμε τα μεν και τα δε.

Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε ότι, οι ανάγκες του κόσμου, που καθημερινά χτυπά την πόρτα μας και ζητά βοήθεια είναι τεράστιες και δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα.

Θέλω να δηλώσω ότι, κυριολεκτικά, είμαστε στο απόγειο της αντοχής μας και στο μέγιστο ποσοστό που μπορεί ένας αυτοδιοικητικός φορέας να ανταποκριθεί με όσα –λίγα, θα έλεγα εγώ– μέσα διαθέτει.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όσο υπάρχει κρίση (οικονομική, ηθική, κοινωνική) αυξάνονται οι ανάγκες για κάθε είδους στήριξη. Στην προσπάθειά μας αυτή είναι ευπρόσδεκτή κάθε είδους βοήθεια από οποιονδήποτε συμπατριώτη μας, με αγάπη στον άνθρωπο και αίσθημα αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο.-

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ