13.7.2021 17:28

Σκέψεις και ερωτήματα για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Διαβάζοντας στον τοπικό Τύπο την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πόρισμα μελετών για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι θα ήθελα να σχολιάσω κάποια σημεία της απάντησης:

  1. Αναφέρεται στο πόρισμα ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση το ξήλωμα του μανδύα που έχει κατασκευασθεί προ 10ετίας από τον αρχικό κατασκευαστή καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων μετρήσεων προκειμένου να μελετηθεί η περαιτέρω αντοχή του έργου. Ερωτώ λοιπόν, αν είχε τελειώσει το έργο και το Φράγμα λειτουργούσε δεν θα είχε την απαραίτητη αντοχή; Μπορεί να εγκυμονούσε και κάποιους κινδύνους; ολόκληρες συνοικίες βρίσκονται μπροστά του. 
  2. Για ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό έργο η ζωή του μανδύα ήταν μόνο 10 έτη; Αν φτιάχναμε το σπίτι μας, θα συνέβαιναν αυτά; Και μάλιστα για εργασίες που έχουν πληρωθεί και ξαναπληρωθεί. 
  3. Το Υπουργείο αναφέρει ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της τεχνικής έκθεσης εξετάζονται, Μήπως εδώ έχει θέση και η παροιμία του σοφού λαού: «Όπου αργεί ο πραματευτής, σκ… η πραμάτεια του»; Παλαιότερα είχα γράψει για διάφορα έργα που σήμερα είναι κουφάρια και μπάζα, ότι έφαγαν άπειρα χρήματα του ελληνικού λαού και δεν άκουσα από κανέναν να αναφέρει ούτε ποιος τα κατασκεύασε, ούτε ποιος τα παρακολουθούσε, ούτε ποιος τα έλεγχε, ούτε ποιος τα παρέλαβε, ούτε κάποιος να πλήρωσε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για τη ζημιά. 

Και τώρα αναφέρει το Υπουργείο ότι αδυνατεί να κοστολογήσει το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων εργασιών καθώς και το χρονοδιάγραμμά τους. 

Λεφτά υπάρχουν (για ορισμένους και ορισμένες περιπτώσεις…!). 

Σαν περιοχή και ο σύλλογος Αγ. Σπυρίδωνα Νερόμυλων Χίου είχαμε υποστηρίξει τη δημιουργία του Φράγματος στην περιοχή μας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του νερού στην πόλη, αλλά και να φύγει από την περιοχή ένας απέραντος σκουπιδότοπος. 

Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα και να είναι ασφαλές το φράγμα και να μη γίνει το ίδιο σκουπιδότοπος. 

 

Δημήτρης Α. Γιαλούρης

Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα Νερόμυλων Χίου

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ