22.3.2018 17:43

Προσβλέπει στο τιμημένο ράσο η κοινωνία

Διαπιστώνουν ορισμένοι τη νεολαία να αποστασιοποιείται από την Εκκλησία. Δεν τους αδικώ. Το κήρυγμα του άμβωνα κάθε Κυριακή καταλήγει, ως επί το πλείστον, σε ηλικιωμένα αυτιά. Η απομάκρυνση των νεότερων γενεών από την Εκκλησία συνδέεται ταυτόχρονα και με την απομάκρυνση τους από τις ρίζες της γλώσσας. Πόσες φορές μπορώ, για παράδειγμα, να παρακολουθήσω με προσοχή και υπομονή μια ιεροτελεστία στα … σανσκριτικά; Ενδιαφέρουσα σαν εμπειρία, απ’ την ώρα όμως που δεν θα καταλάβω … γρι, δεν έχει κανείς την απαίτηση να το επαναλάβω δυο και τρεις φορές. Απ’ τους νέους γιατί την έχουμε;

Ο … Ιούδας της εποχής, το διαδίκτυο, ήρθε όμως χθες να ανατρέψει τη βεβαιότητα ότι την Εκκλησία και κατ’ επέκταση την πίστη η νεολαία δεν … την πάει. Ένα ρεπορτάζ για την πολύχρονη τακτική του ιερέα της Ευαγγελίστριας να προσελκύει τα παιδιά στο Κατηχητικό, παίζοντας μαζί τους ποδόσφαιρο στον εκκλησιαστικό αυλόγυρο, έκανε πάταγο στο χώρο του διαδικτύου. Πάνω από 1.400 χρήστες του μετέδωσαν το ρεπορτάζ του «π», ως μια μορφή επιδοκιμασίας στο νεοτερισμό του παπά Χριστόφορου, που, όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή των παιδιών στο Κατηχητικό, πιάνει.

Θα δεχτούμε, φαντάζομαι, ότι οι χρήστες του διαδικτύου διαφέρουν από το μέσο όρο των καθήμενων στα εκκλησιαστικά στασίδια. Πως μεταφράζεται, λοιπόν, η επιδοκιμασία, με την … ψήφο της εποχής, των κοινοποιήσεων; Η νέα γενιά προσβλέπει ακόμα στις Ορθόδοξες αρχές. Αντιλαμβάνεται ότι οι πρόγονοι μας μας παρέδωσαν τον πιο ανθρωπιστικό κώδικα αξιών, όπως αλλιώς λέμε τη θρησκεία. Έχει ακόμα την εσωτερική ανάγκη της εξάρτησης από κάτι πιο δυνατό κι ας είναι αόρατο ή απροσδιόριστο. Απεχθάνεται όμως την κοροϊδία.

Γουστάρει το ράσο να ανεμίζει στα σύγχρονα ρεύματα της εποχής. Να μη διστάζει να τα αγκαλιάσει και να τα συνδιαμορφώνει με το κύρος του. Άλλο παίζουν κάμποσα παιδιά ποδόσφαιρο σε μια αλάνα της Ευαγγελίστριας κι άλλο κλωτσούν τη μπάλα στον αυλόγυρο μαζί με τον ιερέα τους.

Ο παπά Χριστόφορος αφαίρεσε το χιτώνα της σοβαροφάνειας από την Εκκλησία. Έγινε υπηρέτης της νέας γενιάς μεταχειριζόμενος τα όπλα της. Κι η γενιά του διαδικτύου του το ανταπέδωσε. Απέδειξε με τις αναρίθμητες κοινοποιήσεις της ότι προσμένει απ’ το ράσο ένα σύγχρονο ρόλο. Τον έχει ανάγκη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ