15.3.2018 10:39

Που οδηγεί η πλήρης απαξίωση της «μεταπολίτευσης»

Κατά πρώτον μία διευκρίνηση:

- Ο λόγος μου, ουδεμία κομματική χροιά ή σκοπιμότητα έχει, μιας και ποτέ δεν εντάχθηκα σε Κόμμα θέλοντας να κρατήσω την ανεξαρτησία της συνείδησης και της φωνής μου.

Όταν μιλάμε για “Μεταπολίτευση”, κατά νου έχουμε την περίοδο από το Καλοκαίρι του 1974 (όταν κατέρρευσε η Στρατιωτική Δικτατορία υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας), έως και την Άνοιξη του 2010 οπότε μπήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο.

Στα, περίπου, σαράντα αυτά χρόνια, την ευθύνη διακυβέρνησης της Χώρας μας, δια της κυρίαρχης Λαϊκής ψήφου, είχαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι λοιπόν φυσικό, για τα σημερινά δεινά μας, σχεδόν πάντες, να θεωρούν υπεύθυνα τα δύο αυτά Κόμματα καταλογίζοντας όμως μικρότερες ευθύνες και στις τότε Αντιπολιτεύσεις, στις, χωρίς μέτρο, Συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και στη νοοτροπία μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που απαιτούσαν συχνά ρουσφέτια έναντι ψήφων. (πιθανά να συμβαίνει και σήμερα αυτό).

Το βέβαιο είναι ότι, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ευθύνονται για πολλά, τα οποία οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια και για τα οποία, έστω και τώρα, θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη ευθαρσώς και δημοσίως.

Ευθύνονται για την άκρατη κομματικοποίηση Κράτους, Δημοσίων Οργανισμών και ΟΤΑ, για τις άπειρες ρουσφετολογικές προαγωγές, προσλήψεις και παροχές, για την ουσιαστική κατάργηση, στο Δημόσιο, της ιεραρχίας, της αξιολόγησης και του ελέγχου, για τις σπατάλες, τις ρεμούλες και τις “μίζες” στα δημόσια έργα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στο χώρο της Υγείας. Ευθύνονται για τον υπερδανεισμό (Κρατικό και ιδιωτικό) ο οποίος ως “κερασάκι στην τούρτα”, έφερε τα Μνημόνια μαζί με τα θηριώδη ελλείμματα των τελευταίων χρόνων προ των Μνημονίων.

  Όλα αυτά, ως κύριες Ελληνικές παθογένειες, καλό είναι να τα μνημονεύουμε τακτικά όλοι (Κόμματα, Μ.Μ.Ε., πνευματικοί άνθρωποι, απλοί πολίτες), όχι βέβαια τόσο για να ρίχνουμε “τον λίθο του αναθέματος” σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως για να μην επαναληφθούν στο παρόν και στο μέλλον.

Δυστυχώς, ήδη, είναι ορατά σημάδια ότι η νυν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποκύπτει στον πειρασμό να αντιγράψει παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές ασκώντας ταυτόχρονα μια συνεχή, σκληρή έως πλήρως ισοπεδωτική κριτική στα πεπραγμένα των Μεταπολιτευτικών χρόνων νομίζοντας ότι έτσι απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Πιθανά δεν έχουν αντιληφθεί οι συγκυβερνώντες ότι, ταυτόχρονα, απαξιώνουν, μέρα τη μέρα, το ίδιο το Κοινοβουλευτικό Δημοκρατικό μας Πολίτευμα ενισχύοντας τους πολέμιους αυτού.

Αν ήθελαν να είναι σωστοί και ακριβοδίκαιοι στην κριτική τους και έτσι να καταστούν πλήρως αξιόπιστοι, θα έπρεπε (και θα μπορούσαν) να αναδείξουν και “τα καλά”της Μεταπολίτευσης.

-Κρίνοντας αμερόληπτα και αντικειμενικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι, ήταν ο Κων/νος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία που αποκατέστησαν πλήρως τους Δημοκρατικούς Θεσμούς μετά το 1974 και, επί πλέον, από το 1979, οπότε μας ενέταξε ο ίδιος και το Κόμμα του στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, η Πατρίδα μας ορθοπόδησε οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά.

-Έναντι του, εξ ανατολών, επιβουλέα, όλα αυτά τα χρόνια έως και σήμερα, λειτούργησαν αποτρεπτικά ενός πολέμου, τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατίας έστω και αν αυτά στηρίχθηκαν και σε υπερδανεισμό και έδωσαν την ευκαιρία σε επίορκους πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς να “βάλουν το δάκτυλο στο μέλι”.

-Ήταν ο αναπτυξιακός νόμος 1262 των αρχών της δεκαετίας του Ογδόντα που στήριξε, με γενναίες επιδοτήσεις, τις επενδύσεις σε Θράκη και Αιγαίο κυρίως στον τουριστικό τομέα, έστω και αν, από “παραθυράκια” του, πέρασαν τις “λαμογιές” τους πονηροί (μαϊμούδες) επενδυτές ΟΛΩΝ των Κομματικών αποχρώσεων.

-Για πολλά χρόνια, ήταν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. που στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα νησιά μας και που-δυστυχώς-τώρα καταργούνται.

-Ήταν και είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που στηρίζει από το 1983 την δημόσια ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη και, παρά τα ό,ποια προβλήματα και αδυναμίες, ακόμη και σήμερα, σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, χάρη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και αρκετές νέες κτιριακές υποδομές, στηρίζει όλους εμάς τους απλούς πολίτες αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Παραβλέποντας τα άπειρα, ανά την Ελλάδα, μικρά και μεγάλα έργα που άλλαξαν την όψη της Χώρας μας, μνημονεύω το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) και τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) που έχουν και αυτά την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ όπως και την αναβάθμιση των ΟΤΑ, καθώς και την ίδρυση το 1984 (πάλι από το ΠΑΣΟΚ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αποκλήθηκε και όντως αποδείχθηκε ως η μεγαλύτερη και πιο παραγωγική επένδυση της Πολιτείας στα νησιά μας (Λήμνο, Λέσβο, Χίο,Σάμο,Ρόδο και Σύρο) μαζί με την αμυντική τους θωράκιση.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι, πολιτικοί όπως οι Τσοχατζόπουλος, Κουτσόγιωργας, Τσουκάτος, Μαντέλης και κάποιοι άλλοι, προκάλεσαν και θύμωσαν τον Ελληνικό Λαό.

Όμως, έναντι αυτών, το ίδιο το πολιτικό Σύστημα, (αν περιοριστώ στο χώρο του ΠΑΣΟΚ),έχει να αντιπαραθέσει αδάμαντες ήθους και τίμιας συμπεριφοράς όπως π.χ. τον Γιώργο Γεννηματά, το Γιάννη Χαραλαμπόπουλο,το Σάκη Πεπονή, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Παρασκευά Αυγερινό.

Ας πάψει λοιπόν η πλήρης απαξίωση και ο μηδενισμός των Μεταπολιτευτικών χρόνων αν δεν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή πλήρη κατάρρευση των Δημοκρατικών θεσμών και αν επιθυμούμε την ενδυνάμωση της Εθνικής ενότητας και ομοψυχίας ως ανάχωμα του επιθετικού Τουρκικού επεκτατισμού.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ