30.5.2018 13:24

Περί Ψαρών και... Ψαριανών

Αγαπητέ «Πολίτη»,

Ξεκινώ ζητώντας συγνώμη αν αυτά που γράφω στη συνέχεια «στενο­χωρήσουν» κάποιους, αλλά στο κείμενό σου περί Ψαρών υπάρχουν μερικές ανακρίβειες, αφού διευκρινίσω ότι τα μεν Ψαρά τα γνωρίζω από πρώτο χέρι (τα έχω επισκεφθεί και ως ψαράς και ως τουρίστας!...), τους δε Ψαριανούς, τους ήρωες κυρίως, τους γνωρίζω από τη βιβλιογραφία (διαβάζω πολύ ιστορικά κείμενα).

Ξεκινώντας λοιπόν τυχαίως με τον Κωνσταντίνο Κανάρη, βλέπω ότι ο «Πολίτης» της 5ης Μαΐου 2015, αναφέρεται στην εγκατάλειψη του τάφου του Κωνσταντίνου Κανάρη στο Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών. Το ίδιο είχα διαπιστώσει με τα ίδια μου τα μάτια όταν, με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στον καλαίσθητο τάφο του Αδαμαντίου Κοραή (κενοτάφιο μέχρι πρότινος), διεπίστωσα την πλήρη εγκατάλειψη του τάφου του Κ. Κανάρη. Κάτι κάναμε και τότε (και εγώ μαζί) και έκτοτε από 10ετίας και πλέον, ξεχάσθηκε και πάλι το θέμα, δηλ. η περιποίηση των τάφων του ζεύγους Κ. και Δ. Κανάρη.

Όμως ξέφυγα πάλι από το θέμα μας, δηλ. τις ανακρίβειες (τα λαθάκια) του άρθρου για τα Ψαρά! Λοιπόν: στη σελ. 13 στην άνω δεξιά γωνία υπάρχει μια φωτογραφία όπου δείχνει μια εντοιχισμένη πλάκα που γράφει: «ΟΙΚΙΑ ΕΝΘΑ ΕΓΕΝΝΗΘΗ Ο ΚΩΝΣΤ. ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟ 1793». Διορθώνω[1] λοιπόν αντιγράφοντας: «Ο αείμνηστος ήρωας και Πρωθυπουργός Κ. Κανάρης γεννήθηκε στην Πάργα και το πραγματικό του όνομα ήτο Κωνσταντής Νικολάου Σπηλιωτέας και εγκατεστάθη με την οικογένειά του στα Ψαρά όταν έγινε 15 ετών. Πατέρας του ήταν ο Μικές, ναυτικός και δημογέροντας των Ψαρών, γνωστός ως Καινούργιος ή Κανάριος. Μητέρα του η Μαρία και είχε δύο αδέλφια, τον Αναγνώστη και τον Γεώργιο. Έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, και ο ίδιος αφού έμαθε λίγα γράμματα ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα ξεκινώντας από μούτσος στο μπρίκι του θείου του Δημήτρη Μπουρέκα ή Βουρέκα… Το 1810 με δικό του πια καράβι (μετά το θάνατο του θείου του) βρέθηκε στην Οδησσό[2] όπου έμαθε για τη Φιλική Εταιρεία και τους σκοπούς της» κλπ. κλπ. Τελειώ­νοντας με τον Κανάρη τονίζω για μια ακόμη φορά ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που έγινε έξι (6) φορές Πρωθυπουργός, σε δύσκολες στιγμές για την Ελλαδίτσα μας.

Και… προχωρούμε στον Ιωάννη Βαρβάκη, διορθώνοντας και εδώ κάποια… ατοπήματα. Το όνομα λοιπόν και αυτού ήταν Ιωάννης Λεοντής ή Λεοντίδης του Ανδρέα (και Ιβάν Αντρέγιεβιτς αργότερα στη Ρωσία), οι φίλοι του όμως (τα πιτσιρίκια) τον φώναζαν Βαρβάκη, διότι ήταν ταχύτατος και είχε και πελώρια μάτια, και τους θύμιζε το πουλί «βαρβάκι» που ενδημεί στα Ψαρά. Ο Βαρβάκης λοιπόν γεννημένος το 1745, μετά από πολλά κατορθώματα κατά των Τούρκων (επάγγελμα… πειρατής!!!), «προσελήφθη από τους γνωστούς Ορλώφ[3], έκανε το κατόρθωμα στον Κόλπο της Σμύρνης και για ανταμοιβή η Μεγάλη Αικατερίνη του "χάρισε" το Αστραχάν και την… Κασπία Θάλασσα» κλπ. κλπ. και τον έχρισε και αρχηγό των ευγενών της αυτοκρατορίας της. Ο Βαρβάκης πέθανε υπέργηρος, όταν μοιρά­ζοντας τα υπάρχοντά του στους πεινασμένους Έλληνες αρρώστησε και πέθανε στα Επτάνησα!...

 

Αγαπητοί αναγνώστες,

Δεν γράφω αυτά που γράφω για να κάνω τον έξυπνο. Απλά διορθώνω κάποια λαθάκια για να μαθαίνουν οι νεώτεροι σωστά την ιστορία μας!

 

 

[1]     Από την εφημερίδα «Πολίτης» πάλι!

[2]     Η Οδησσός ονομάσθηκε έτσι το 1789 από τη Μεγάλη Αικατερίνη. Μέχρι τότε ελέγετο λιμάνι «Χατζήμπεης».

[3]     Δεν επαναλαμβάνω κείμενα του παρελθόντος. Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ