7.9.2020 9:45

Παραλιακή ζώνη Βροντάδου - Ώρα καίριων παρεμβάσεων

Το κείμενο που ακολουθεί, γράφεται κατά παράκληση κατοίκων και επαγγελματιών του Βροντάδου καθώς και φετινών επισκεπτών μας. Βεβαίως απηχεί και προσωπικές απόψεις, εδράζεται δε σε πολύχρονη πείρα λόγω αποανάμειξής μου στα κοινά. Αναφέρεται στα, διαρκώς διογκούμενα, σοβαρά προβλήματα και τους εξ αυτών κινδύνους που καταγράφονται καθημερινά στον, όλο και πιο πολυσύχναστο, παραλιακό δρόμο από Τάγμα Δεσπότη έως Δασκαλόπετρα.

   Τα προβλήματα ή τουλάχιστον κάποια εξ αυτών, δεν είναι βέβαια καινούργια. Προϋπήρχαν του παρόντος. ΄Ομως φέτος, με την, πρωτοφανή σε όγκο, καθημερινή παρουσία εκατοντάδων πολιτών (Βρονταδούσων, κατοίκων της πόλης της Χίου και παραθεριστών) στις παραλίες μας για μπάνιο, αλλά και στις καφετέριες και στις ταβέρνες, ήταν φυσικό, τα υπαρκτά προβλήματα, να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις και έτσι να αναδειχθούν.

   Τονίζω, για μιά ακόμη φορά, ότι, ο περί ου ο λόγος παραλιακός δρόμος, διασχίζει περιοχή κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαίτερο εμπορικό κέντρο με διάφορα καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, καφέ και ταβέρνες και ξενοδοχεία.   Επ' αυτού συναντάμαι επίσης δύο ενοριακούς Ναούς όπου, τακτικά, τελούνται Θεία Μυστήρια, το συγκρότημα Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου, τον Όρμο Λω με το εκεί Κολυμβητήριο, τρία πολυσύχναστα λιμανάκια, τον αρχαιολογικό χώρο της Δασκαλόπετρας, το Πάρκο στο Γούβι, την Πλατεία Αφανή Ναύτη και το εκεί πρώην Δημαρχείο, νυν ΚΕΠ Βροντάδου.

  Επί πλέον, ο δρόμος αυτός, είναι ο μοναδικός που οδηγεί προς Συκιάδα, Παντουκιός, Λαγκάδα, Καρδάμυλα και τα Χωριά της Β.Α. Χίου, στις εγκαταστάσεις των Ιχθυοκαλλιεργειών, στο λατομείο Μηλιγκά (παρασκευή τσιμέντου και ασφαλτομείγματος), στο καρνάγιο του Θόλους και βεβαίως σε στρατώνες.

  Τόσο οι απλοί πολίτες και οι επαγγελματίες, όσο και οι αιρετοί, κατά το ποσοστό ευθύνης που αναλογούσε στον καθένα, πράξαμε στο παρελθόν το καθήκον μας, επιλύοντας κάποια από τα καθημερινά ή εποχικά προβλήματα της εν λόγω περιοχής. Όμως,η εξέλιξη, η ίδια η ζωή, καθώς και οι φθορές που επιφέρουν ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες (έντονες, ως συνήθως, στην παραλιακή ζώνη), προκαλούν νέα προβλήματα και υπαγορεύουν στους νυν αιρετούς μας (Τοπικού Συμβουλίου, Δήμου, Περιφέρειας) να ενδιαφερθούν ΑΜΕΣΑ για αναζήτηση λύσεων επί των πιο σοβαρών εξ αυτών, μιάς και η διαδικασία ριζικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από Δασκαλόπετρα έως Κεραμεία, όσο αναγκαία και αν είναι, τόσο χρονοβόρα θα αποδειχθεί.

   Θέλοντας λοιπόν ειλικρινά και ανυστερόβουλα να συνδράμω την δύσκολη προσπάθεια των αιρετών μας με επισήμανση των προβλημάτων και υπόδειξη πιθανών λύσεων, αναφέρω σήμερα ενδεικτικά τα παρακάτω:

 ΠΡΩΤΟΝ. Επειγόντως πρέπει να τοποθετηθούν ανθεκτικά προστατευτικά (μπάρες) προς την πλευρά της θάλασσας (ανατολικό πεζοδρόμιο) για στοιχειώδη προστασία των διαρκώς αυξανόμενων λουομένων λόγω πιθανής εκτροπής οχήματος από την κανονική του πορεία. Ταυτόχρονα πρέπει να σημανθεί και άλλο ο δρόμος, με ΕΜΦΑΝΗ υπόμνηση του ΟΡΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ (το οποίο πρέπει να μειωθεί όσο τουλάχιστον επιτρέπει ο νόμος), των διαβάσεων πεζών, της ύπαρξης Σχολείων (είσοδος-έξοδος μαθητών), του Κολυμβητηρίου της ΠΕΚΕΒ και της εκεί πλάζ, αλλά και της συνεχούς εξόδου οχημάτων από τον εσωτερικό Βροντάδο προς την παραλία.

 ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Πρέπει να γίνει και στον Βροντάδο, αυτό που, από ετών αλλά και πρόσφατα πέτυχε αλλού ο Δήμος Χίου, δηλαδή η ενοικίαση ιδιωτικών χώρων και η μετατροπή τους σε χώρους στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων. Μόνο μετά από μια τέτοια επιτυχή κίνηση του Δήμου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι, τα πεζοδρόμια του παραλιακού μας δρόμου θα “ελευθερωθούν” από την συνεχή κατάληψη που υφίστανται, σε βάρος βέβαια των πεζών που, διαρκώς κινδυνεύει η ζωή τους, αφού αναγκάζονται να περπατούν επί του οδοστρώματος. Εξυπακούεται ότι, επ' αυτού, αν δηλαδή βρεθεί λύση στάθμευσης των Ι.Χ., η τροχαία θα πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της στους παραβάτες  κατάληψης πεζοδρομίων κάτι που, ας μου επιτραπεί να πω, θα περιμένουμε να δούμε και όσον αφορά την υπερβολική ταχύτητα και την βραδυνή κυρίως ηχορύπανση που, σκόπιμα, προκαλούν λίγοι νεαροί με τις μηχανές τους.

ΤΡΙΤΟΝ. Διαπιστωμένη ανάγκη (διαχρονική) παραμένει ο επαρκής (άπλετος θα έλεγα) φωτισμός καθ' όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου. Όσα έγιναν κατά καιρούς, σήμερα αποδεικνύονται ανεπαρκή. Προφανώς, ο πρόσθετος φωτισμός επί του παραλιακού πεζοδρομίου, για λόγους καθαρά τυπικούς, δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα.

  Μόνη λοιπόν εφικτή και ΑΜΕΣΗ λύση προβάλει η αντικατάσταση των λαμπτήρων που είναι τοποθετημένοι επί των ξύλινων στύλων της ΔΕΗ στο εσωτερικό (δυτικό) πεζοδρόμιο της οδού. Με πιο ισχυρούς λάμπτήρες, οι οποίοι θα διαθέτουν αρκετά μακρύ βραχίονα (μπράτσο), πιθανά το σοβαρό αυτό πρόβλημα να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά.

ΤΕΤΑΡΤΟ και τελευταίο-όχι όμως ασήμαντο- αναφέρω το πρόβλημα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ καθαριότητας τόσο του δρόμου και των επ' αυτού κοινοχρήστων χώρων όσο και της παραλίας και του αρχαιολογικού χώρου της Δασκαλόπετρας.Και ναι μεν η κύρια ευθύνη βαραίνει την εκάστοτε Δημοτική Αρχή (που μπορεί, έστω εποχικά, να χρησιμοποιεί ιδιώτες εργολάβους) όμως, τόσο εμείς οι απλοί πολίτες όσο και οι δεκάδες επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης, αν στοιχειωδώς θελήσουμε να συμβάλουμε, τότε η τόσο σημαντική αυτή περιοχή για τον Βροντάδο, την πόλη της Χίου και γενικά για το νησί μας, θα ΛΑΜΠΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κυρίως το Καλοκαίρι. Το φετινό δύσκολο Καλοκαίρι, αν και “έφυγε”, εν τούτοις άφησε βαρύτατη κληρονομιά στο Φθινόπωρο. (Ελληνοτουρκική κρίση, έξαρση κορωνοϊού-οικονομική κρίση).

  Ευχή μας ας είναι να περάσει και το Φθινόπωρο ειρηνικά, με υγεία και, όσο γίνεται, με περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην πολύπαθη Πατρίδα μας.

  Ευχές επίσης για Καλή Σχολική Χρονιά σε εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς. Καλό κουράγιο σε όλους μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ