Άποψη

12/10/17 9:40

τελ. ενημ.: 12/10/17 9:40

Παραβίαση του Συντάγματος η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Από την εσχατιά του Αιγαίου, τις αγέρωχες Οινούσσες, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών θα διαβιβάσει εκ νέου το αίτημα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Το αίτημα μετέφερα με τη σειρά μου στην Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη σύντομη επίσκεψη της στη Χίο και διαπίστωσα ότι η Ευρώπη δεν διακατέχεται από μανία καταδίωξης της μοναδικής πρακτικής αναγνώρισης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους από και προς αυτά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας. Τυχόν κατάργηση τους θα είναι ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα των νησιών μας.

Το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει την υποχρέωση του νομοθέτη να μεταχειρίζεται με διαφορετικούς όρους τη νησιωτική από την ηπειρωτική χώρα. Οι διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές υπηρετούν το πνεύμα του Συντάγματος.

Οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες αναγνώρισης της νησιωτικότητας θα είναι κενές περιεχομένου, αν δεν εδραιωθούν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά. Οι νησιώτες αναμένουν την εφαρμογή τους στην πράξη. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση