Διαβάσαμε στον «π» της 8/1/14 άρθρο με τίτλο «Το τέλος μιας αυταπάτης» το οποίο αναφέρεται στη δυσχέρεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου να αξιοποιήσει τα παλαιά κτίρια των «βυρσοδεψείων» στα Ταμπάκικα ως πανεπιστημιακή στέγη.
Επιτρέψτε μου επ’ αυτού, μετά από επικοινωνία μου και με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, να καταθέσω άλλη μία σκέψη, εφικτής, κατά την εκτίμηση μου, αξιοποίησης των υπόψη κτιρίων.
Το τρέχον Ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – Κοινή Ευρωπαϊκή Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα) δίδει τη δυνατότητα σε ΝΠΔΔ και σε ιδιώτες να χρηματοδοτηθούν άμεσα (δάνεια με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο) από την Ε.Ε. σε τομείς ανταποδοτικής ανάπτυξης.
Η μετασκευή των «Βυρσοδεψείων» σε πανεπιστημιακή στέγη ανήκει στην κατηγορία των επιλέξιμων και ανταποδοτικών επενδύσεων, καθόσον έχει εν δυνάμει εξασφαλισμένα έσοδα από τη μίσθωση των εγκαταστάσεων και επιτρέπει την σταδιακή αποπληρωμή του δανείου σε βάθος χρόνου.
Σαφώς και ο χώρος των «βυρσοδεψείων» δεν είναι καταλληλότερος για πανεπιστημιούπολη (στερείται ανοιχτών χώρων), όμως μια ορθολογική μελέτη, με βασικές υποδομές, μπορεί να δώσει τα μέγιστα στη φοιτητική κοινότητα, ήτοι:
• ικανό αριθμό φοιτητικών δωματίων (studios) των 25-30 τμ έκαστο, με μικρό μίσθιο για τους φοιτητές (ενδεχομένως των 100 έως 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένων κοινοχρήστων, φως, νερού και internet).
• Μικρομάγαζα εξυπηρέτησης φοιτητών (internet-καφέ, ψιλικά, πιτσαρία, ψητοπωλείο, γαλακτοπωλείο, φωτοτυπείο, κομμωτήριο, κοκ), με σχετικά υψηλό μίσθιο.
• Ενδεχομένως λέσχη εστίασης φοιτητών.
• Υπηρεσίες εξυπηρέτησης φοιτητών (πλυντήριο ρούχων, ενοικιάσεις ποδηλάτων ή μότο, ταχυμεταφορές κλπ).
Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος, την εκτέλεση του έργου είτε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, είτε με παραχώρηση σε ιδιώτη (κατόπιν διαγωνισμού).
Τα εκτιμώμενα έσοδα κρίνονται σταθερά και ως εκ τούτου ικανά στο να αποπληρώσουν το δάνειο και ταυτόχρονα να αποδίδουν ένα μέρος στο ίδιο το πανεπιστήμιο.
Πέρα των παραπάνω, εκείνο που δίδει δυναμική στην όλη επένδυση είναι:
• Η συντήρηση – ανακαίνιση και διαμόρφωση των παραδοσιακών κτιρίων και εγκαταστάσεων.
• Η συνολική αναβάθμιση της περιοχής «Ταμπάκικα».
• Η παροχή στέγης και υπηρεσιών σε ικανό αριθμό φοιτητών.
• Η μερική οικονομική ανακούφιση των γονέων των φοιτητών.
• Η εξασφάλιση μόνιμων θέσεων εργασίας σε Χιώτες επενδυτές και λοιπό προσωπικό (καταστηματάρχες, υπάλληλοι, προμηθευτές, συντηρητές κτιρίων, φύλακες, κηπουροί, καθαρίστριες κ.λπ.) .
• Η τόνωση της Χιακής αγοράς.
• Η ποιοτική αναβάθμιση του ιδίου του Πανεπιστημίου.
Εκτιμώ ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, σε περίοδο κρίσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφερική Ενότητα Χίου, να επανεξετάσουν από κοινού τη δυναμική του θέματος, να ζητήσουν τη συνδρομή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και να προχωρήσουν στη δημοσίευση προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες με σκοπό να ανοίξουν τον «χορό» των επενδύσεων στη Χίο.
Η τυχόν αξιοποίηση και τουριστική εκμετάλλευση από το Δήμο, θεωρώ ότι, με τις υφιστάμενες δομές, ένα έργο αυτού του σκοπού σύντομα θα ακολουθήσει την τύχη όλων των δημόσιων έργων (εύχομαι να κάνω λάθος).
ΥΓ: Τυχόν δυσχέρειες περί της συνοχής του εδάφους και στατικότητας των κτιρίων, με τη σημερινή τεχνολογία, δύνανται να θεωρηθούν ως μη υφιστάμενες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.