3.5.2019 14:32

Ουσιαστική ένταξη των Ρομά για να σταματήσει ο αποκλεισμός, το περιθώριο και ο ρατσισμός

Πολλές φορές και όλο συχνότερα όσο περνάει ο καιρός παρατηρώ ότι τα πρωινά δεν τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης και ειδικότερα της αγοράς παιδιά ρομά, αλλά και μεγαλύτεροι, τουλάχιστον όσο είχαμε συνηθίσει. Αυτό δεν είναι κάτι περιστασιακό ή από σύμπτωση είναι γεγονός.

Σίγουρα αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι συμπολίτες μου, αλλά μπορεί να μην ξέρουν τον λόγο ή ακόμα και να μην τους αφορά.

Αξίζει να αναφέρω κάποιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την σημερινή κυβέρνηση που βάζουν τα θεμέλια, ώστε στα επόμενα χρόνια οι νέες γενιές Ρομά να έχουν διαγράψει από τη ζωή τους τον αποκλεισμό, το περιθώριο, τον ρατσισμό.

Αρχικά δημιουργήθηκε η  Ειδική Γραμματεία Ρομά στο υπουργείο Εργασίας, με αποστολή την ουσιαστική κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να σταματήσει την γκετοποίηση που υφίσταται μέσα σε καταυλισμούς που δεν τιμούν τη χώρα μας, να μειώσει την ακραία ανεργία, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, την ακραία φτώχεια, έχουν κι εδώ τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τον αναλφαβητισμό, τον παραβατισμό.

 Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας ξαναμπαίνει στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και σήμερα για την Ευρώπη η χώρα μας αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά τις δράσεις για τους Ρομά.

Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, έχουν χαρτογραφηθεί οι οικισμοί και έχουν καταταγεί με βάση την κατάστασή τους

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, στον δεύτερο άξονα που είναι ο άξονας της Παιδείας, δημιουργούνται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δίνεται κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων παίρνουν το ΚΕΑ.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το παίρνουν το 95% των Ρομά και όρος, για να είναι κάποιος δικαιούχος, είναι να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο.

Γίνεται επίσης  ουσιαστική δουλειά με 100 διαμεσολαβητές και νέους Ρομά, με στόχο την ενεργοποίηση των κοινοτήτων Ρομά και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά.

Αδιαμφισβήτητη συμβολή σε όλο αυτό το εγχείρημα έχουν τα Κέντρα κοινότητας που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση και  ως φορείς υλοποίησης ορίζονται οι δήμοι και όλοι οι φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από τους Δήμους.

Στην Χίο στο Κέντρο Κοινότητας ,λειτουργεί παράρτημα για ΡΟΜΑ, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, η οποία βιώνει πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό και ζει υπό συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές, καθώς και ενημέρωση παροχών, επιδομάτων και κοινωνικών προγραμμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 45 παιδιά Ρομά που πηγαίνουν σχολείο, με 150 Ρομά να είναι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα και περίπου 45 Ρομά  να έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι αν υπάρχει η πολιτική  βούληση όλα πετυχαίνονται και όλα τα παιδιά  σταδιακά θα  πηγαίνουν σχολείο και όλοι οι ενήλικες εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Ξέρω ότι θαύματα δεν γίνονται και δεν αλλάζουν εύκολα αντιλήψεις και νοοτροπίες τόσο των Ρομά αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών μας, αλλά αξίζει η προσπάθεια και πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε ήδη αποτελέσματα.

Η Επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απαιτεί να ενισχύσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να τις αναβαθμίσουμε .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ