2.5.2014 11:42

Οι δημοτικές εκλογές τον καιρό της κρίσης και η σημασία τους για τους ανθρώπους της εργασίας

Στην Χίο παρά τις θετικές ιδιαιτερότητες  και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα η ανεργία ξεπέρασε το 25% του ενεργού πληθυσμού. Η καθίζηση των μισθών και των συντάξεων κατά 30-48% και η εκτίναξη της ανεργίας στο παραπάνω ποσοστό είχε αποτέλεσμα την τεράστια πτώση της τοπικής ζήτησης στα καταστήματα του νησιού. Η πτώση της κατανάλωσης και η αδυναμία της πλειοψηφίας να επιβιώσει αξιοπρεπώς οδήγησε σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και σε καθίζηση ολόκληρων κλάδων.(πχ η οικοδομή και οι κατασκευές κατάντησαν ξεχασμένη ιστορία )

Κάποιοι που θεωρούν την μνημονιακή πολιτική "αναγκαίο κακό για το καλό όλων μας" περιμένουν επενδύσεις να εισρεύσουν .Μεγάλες επενδύσεις από τις οποίες νομίζουν ότι θα ωφεληθούν οι κάτοικοι του νησιού. Οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες.
Ανόητες προσδοκίες γιατί οι επενδυτές των ονείρων τους είναι σιγουράντζες που θα έρθουν μόνο όταν θα μπορούν να πατήσουν πάνω στην πλήρη εξαθλίωσή μας  και να  ληστέψουν τους υπάρχοντες πόρους δηλαδή το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον μας. Θα έρθουν μόνο όταν θα μπορούν να τα πάρουν όλα τζάμπα.
Και θα έρθουν σαν άγριοι ανταγωνιστές όσων επαγγελματιών και μαγαζιών θα έχουν απομείνει.
Οι συντηρητικές  και καταστροφικές αυτές πεποιθήσεις θα εκφραστούν και στις  δημοτικές εκλογές. Οι συνδυασμοί τους προτείνουν προσαρμογή και όσοι αντέξουμε.
Κάποιοι μπορεί να μιλάνε για πιο αποτελεσματική διαχείριση, πιο πολλή διαφάνεια όχι στο ρουσφέτι κλπ.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο  ή κυρίως η κακοδιοίκηση  οι αστοχίες  και τα ρουσφέτια.
Είναι ολόκληρο το πλέγμα πολιτικών αντιλήψεων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που μας έφερε ως εδώ και πρέπει να ανατραπεί.
Και αυτό προϋποθέτει πρόγραμμα για τις ανάγκες των πολλών που θα συνεγείρει. Που διαμορφώνεται και θα διαμορφώνεται συνεχώς δημοκρατικά στην αντίθετη από την τωρινή κατεύθυνση. Πρόγραμμα που  απαντάει και στην αδιαφάνεια και κακοδιοίκηση αλλά,  επιπλέον,  προχωράει και  στην υλοποίηση μιας νέας κοινωνικής συνεννόησης όλων των ανθρώπων της εργασίας.
Οι άνθρωποι της πλήρους προσαρμογής -υποταγής θα μας αντιτείνουν ότι αυτά δεν μας αφορούν, ότι δεν είναι αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και άλλα τέτοια.
Οι συνέπειες όμως  των μνημονιακών  επιλογών είναι ζωντανή πραγματικότητα που πρέπει να την αλλάξουμε διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να εφεύρουμε τρόπους πέρα από τα συνήθη ευχολόγια  και την ανέξοδη κατανόηση  των συντηρητικών .
Είναι παραπάνω από σαφές, είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους της εργασίας να αλλάξουν τα πράγματα.
Η Χιακή Συμπολιτεία δίνει αυτήν την προοπτική .
Και διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες και συνεχής συμμετοχή των πολιτών αλλά και  ρεαλιστική προοπτική ανατροπής εκεί που οι  άλλοι υπεκφεύγουν γιατί εν τέλει έχουν αποδεχθεί την κατάσταση
Είναι λοιπόν ανάγκη για τις ανάγκες των πολλών τις ανάγκες του κόσμου που πασχίζει να ζήσει από την εργασία του, είναι κοινωνική ανάγκη η υπερψήφιση του συνδυασμού "Χιακή Συμπολιτεία"

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ