17.12.2018 17:35

Ο σύντροφος και η σύντροφος, ο «σύντροφος» και ο κύριος: παρεξηγημένες έννοιες

Σύντροφος (Λεξικό Μπαμπινιώτη για Σχολείο, Γραφείο, σελ. 1001, αντιγράφω): 1) αυτός που συνυπάρχει με κάποιον/κάποιους και συνδέεται μαζί τους με στενή συναισθηματική σχέση, 2) αυτός με τον οποίο συζεί κάποιος με ή χωρίς γάμο, 3) αυτός με τον οποίο έχει αγωνιστεί κανείς για την επίτευξη ενός στόχου, κατά συνεκδοχή ως προσφώνηση ή χαρακτη­ριστικό μεταξύ μελών κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων, και 4) ό,τι δεν αποχωρίζεται κάποιος (π.χ. «η θλίψη έγινε μόνιμος σύντροφός του»).

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο, μου το έδωσε η πρόσκλησή μου από κάποιους (όχι πολύ γνωστούς) σε ένα δείπνο, που, εκ των υστέρων κατάλαβα ότι είχε πολιτικό υπόβαθρο! Εκεί λοιπόν, επειδή τρώγαμε μαζί – στο ίδιο τραπέζι –, κάνοντας πρόποση, απεκάλεσα την παρέα «συντρόφους». Με διέκοψε όμως ένας κύριος (δικηγόρος όπως αργότερα έμαθα), κάποιας ηλικίας, καλοντυμένος και σοβαρός, και – μισο-αστεία, μισο-απειλητικά – μου είπε: «Μέσα εδώ μην ξαναπείς αυτή τη λέξη»! Δεν θυμάμαι αν χρησιμοποίησε ενικό ή πληθυντικό!... Εγώ προσγειώθηκα(;) και δεν την… ξαναχρησιμοποίησα, φρονίμως ποιών!... Ο διπλανός του, κάποιος ασφαλιστής, φάνηκε να συμφωνεί, ο δε άνθρωπος που με πήγε στην (πολιτική;) συγκέντρωση, ένας συνταξιούχος ναυτικός πατριώτης μας, δεν μίλησε, για καλό και για κακό, κι έτσι η βραδιά τελείωσε… χωρίς επακόλουθα!...

Κι έτσι, αγαπητοί μου αναγνώστες, έμαθα ότι μια κατεξοχήν Χρι­στιανική λέξη (όταν συν-τρώγεις με κάποιον, δεν έχεις μυστικά να του κρύψεις) έχει γίνει «περιουσιακό στοιχείο» κάποιου κόμματος, και απο­τελεί τίτλο τιμής για κάποιους και βρισιά για άλλους! Πού καταντήσαμε την Ελλαδίτσα μας, πού καταντήσαμε την Ελληνική γλώσσα μας!

Σήμερα, εντελώς τυχαία, είδα στην τηλεόραση την εξής… είδηση[1]: ο κ. τάδε παντρεύτηκε τη σύντροφό του, η οποία βρίσκεται και σε… προ­χωρημένη εγκυμοσύνη (σ.σ. Μπράβο… «κατόρθωμα»! Και έτσι η σύντροφος έγινε σύζυγος!...).

Για τη λέξη ΚΥΡΙΟΣ, επειδή ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης αναφέρει… πολλά,σας παραπέμπω στη σελ. 557 του Λεξικού του δια τα… περαιτέρω[2]! Πάντωςσίγουρα δεν είναι… βρισιά και δεν χρειάζεται πουθενά στις συντομογραφίες να αναφέρεται με δύο «κ» (ούτε κ.κ. βουλευτές, ούτε στον Μητροπολίτη τάδε κ.κ.). Μόνο ένα «κ».

Αγαπητοί αναγνώστες μου: Κλείστε τα αυτιά σας σ’αυτούς που προσπαθούν να μας κρατήσουν αιωνίως σε διχόνοια. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς που τους συμφέρει να μας διαιρούν. Είμαστε όλοι ΕΛΛΗΝΕΣ!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ

(ποτέ δεν ήμουν των άκρων)

 

[1]     Η τηλεόραση επιβιώνει μεταδίδοντας σκάνδαλα, εγκλήματα και πολιτικές «ατασθαλίες»!...

[2]     Εγώ τονίζω ιδιαιτέρως ότι, όταν λέμε ότι κάποιος είναι ΚΥΡΙΟΣ εννοούμε ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ