12.6.2018 15:43

Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια.... και για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών.

Δεν απέχει καιρός από τότε που οι εκπρόσωποι στη Χίο των σημερινών κυβερνώντων και μαζί τους άλλοι «λαϊκοί αγωνιστές» αγανακτούσαν και διεκδικούσαν την αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών για τις πυρκαγιές του 2012.

Τότε, όντας αντιπολίτευση, πλειοδοτούσαν κατά το συνδικαλιστικό παλαιότερο απόφθεγμα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Τότε δεν υπήρχαν κανονισμοί που καθόριζαν το τρόπο, τις προϋποθέσεις και τα μέσα αποζημίωσης, αλλά η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων ήταν που δεν έκανε ότι έπρεπε για τους μαστιχοπαραγωγούς. Το ότι έγινε κατορθωτό να καταβληθούν αποζημιώσεις της τάξης των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, αποτελούσε σταγόνα στον ωκεανό. Το ότι το 45% αυτών που έκαναν δήλωση και δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές της πυρκαγιάς του 2012 οφειλόταν στο ότι δεν είχαν δηλώσει την καλλιέργεια τους, ήταν μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι σε 6 μήνες μετά την καταγραφή των ζημιών που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ δεν ήταν κάτι σημαντικό.

 

Σήμερα  ως κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά τη φωτιά το 2016, το ότι δεν έχουν ακόμη

ολοκληρώσει τη διαδικασία για να εκδοθεί το σύνολο των απαιτούμενων αποφάσεων για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών είναι για τους ίδιους μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι και τώρα οι αποφάσεις ακολουθούν τους κανονισμούς και έχουν σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις ή και λίγο χειρότερες (όπως το όριο των 70 ετών, 10 σκίνοι κατεστραμμένοι αντί για 5) δεν είναι πρόβλημα. Το ότι έκαναν δύο χρόνια για να λάβουν εγκρίσεις που δεν χρειάζονταν καθώς τις εξασφαλίσαμε το 2012 από την ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως το όριο των 22.500 € εισόδημα για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι μια «μικρή γραφειοκρατική δυσκολία».

 

Το «άμεση» αποζημίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς το παρόν σημαίνει δύο χρόνια και βλέπουμε. Το «πλήρης» αποζημίωση προς το παρόν σημαίνει τις ίδιες προϋποθέσεις (μη αποζημίωση για ζημιές μικρότερες του 30%, μη κάλυψη του 20% της ζημιάς, όριο τα 10 ή 20 δέντρα ή και τα 300 μέτρα καλλιέργεια, τα ίδια δικαιολογητικά) και άρα παρόμοιους αποκλεισμούς.

Το μόνο διαφορετικό στην παρούσα φάση είναι ότι η πλειοψηφία των πληγέντων μάλλον έχουν προβεί σε δήλωση καλλιέργειας και αυτό λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και όχι από κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για άλλη μία φορά αποδείχθηκε να έχει κοντά ποδάρια. Τα ψέματα δεν μπορούν να αποζημιώσουν κανέναν επιπλέον μαστιχοπαραγωγό, πέραν από αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις.

Το να αναμένει κανείς κάποια συγγνώμη, μάλλον είναι μάταιο. Το να θυμίσει κανείς ότι τότε η όλη διαδικασία για την έκδοση των αποφάσεων σε άμεσους και πρωτοφανείς χρόνους, καθώς και η πρόβλεψη για αποζημιώσεις της τάξης των 10 εκ. €, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας του τότε Υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, αλλά και της καλής διάθεσης των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, μάλλον ιστορική αξία έχει.

Όμως, το κυρίως πρόβλημα παραμένει. Οι κανονισμοί όπως έχουν διαμορφωθεί, με την υψηλή αυστηρότητα, ειδικά για να αντιμετωπίζουν παράνομες καταστάσεις όπου διάφοροι υπουργοί κατέβαλαν όλα τα λεφτά ακόμη και για κιλά που δεν υπήρχαν, με τον προσανατολισμό τους στις εκτάσεις των κάμπων της ηπειρωτικής χώρας, δεν μπορούν να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργεια της μαστίχας.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με δύο τρόπους: Είτε με τη δημιουργία ειδικού ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος με τραπεζικό ή ασφαλιστικό φορέα. Είτε με τη προσπάθεια να διαχωριστεί η μαστίχα από τις γενικές προϋποθέσεις του κανονισμού, ως ειδική και αυτό γιατί είναι μοναδική καλλιέργεια. Άλλος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει. Κατά την προσέγγισή μου, ίσως περισσότερο εύκολη θα ήταν η πρώτη λύση, εάν υπάρξει η κρίσιμη μάζα παραγωγών που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη μαγιά προς αυτή την κατεύθυνση. Και από όσο γνωρίζω και η ΕΜΧ έχει διερευνήσει την πιθανότητα. Η δεύτερη λύση, απαιτεί ουσιαστική τεκμηρίωση που θα πρέπει να καταγράψουμε προκειμένου να γίνει παρέμβαση κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Αν δεν προχωρήσουμε το μόνο που θα συμβαίνει είναι οι μαστιχοπαραγωγοί να αποτελούν βορά στον κάθε λαϊκιστή που τους θυμάται, θα τους συμπονά, θα κάνει ότι μάχεται για αυτούς, αλλά  το μόνο που θα κάνει είναι να διαιωνίζει το πρόβλημα για να «πάρει καμιά ψήφο».

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ