9.12.2022 13:14

Ο ιστορικός κινηματογράφος Έδισσων της Χίου

Το καλοκαίρι του 1913 αρχίζει τη λειτουργία του ο μεγάλος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών κινηματογράφος Έδισσων, σε κτίριο που κατασκευάζεται ειδικά για την χρήση αυτή και ανήκει στην εταιρία των αδελφών Καλκούδη και ΣΙΑ.

Τον κινηματογράφο αυτόν αγοράζουν τον Απρίλιο του 1914 οι αδελφοί Δημόπουλοι που έρχονται από την Σμύρνη λίγες μέρες πριν εξαπολυθεί εκεί ο Πρώτος Διωγμός.

Οι Δημόπουλοι, έμπειροι στον χώρο των θεαμάτων, ιδιοκτήτες του κινηματογράφου Παρί στην Σμύρνη διασκευάζουν τον Έδισσων με νέα συστήματα και νέα γούστα, τον μετονομάζουν σε Αστήρ και κάνουν την έναρξη της λειτουργίας του πλέον ιστορικού κινηματογράφου της Χίου.

Η πρώτη προβολή του Αστέρα γίνεται στις 12 Ιουνίου 1914 με την ταινία Κόμης Μοντεχριστος και η συνέχεια αποδεικνύεται πολύ ενδιαφέρουσα αφού οι νέοι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με εταιρίες όπως η Νόρδισκ, Αμπρόζιο, Ιτάλα-φιλμ, Ρόβερτ Βιταγραφ, Βίογραφ και φέρνουν συνεχώς ταινίες πρώτης προβολής για το διψασμένο κοινό της Χίου.

Οι ιστορικές πληροφορίες είναι αλιευμένες από το βιβλίο του Γιάννη Μακριδακη, 10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912-1940.

Κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30, στο κτίριο β της Βιβλιοθήκης Κοραή γίνονται αναγνώσεις και συζητήσεις επί του βιβλίου αυτού και της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας.

Στη φωτογραφία το κτίριο του ιστορικού κινηματογράφου Έδισσων, μετέπειτα Αστήρ, όπως είναι σήμερα. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ροδοκανάκη και Ομήρου και στέγαζε μέχρι πριν κάποια χρόνια τα ΕΛΤΑ Χίου.

ΕΠΠΟΧΙ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ