15.9.2023 15:34

Νέες Χιακές Εκδόσεις: «Μονή Μουνδών Διευχών Χίου» του Στυλιανού Π. Γιαλιά – Συντ/χου Πλοιάρχου Ε.Ν.

Ο φιλόπατρης πολίτης, που έχει βαθιά στα στήθη του την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο του, πασχίζει σ΄ ολόκληρη τη βιοτή του να πράξει ότι μπορεί για να τον βοηθήσει. Υπάρχουν άνθρωποι ψυχροί, άνθρωποι χλιαροί και άνθρωποι ένθερμοι, στο να συνδράμουν -με τη δική του καθένας θέληση, πρόθεση και δύναμη- στην κοινωνία της πατρώας γης.

Ένας εκ των πλέον ένθερμων συμπολιτών μας είναι ο εκλεκτός μου κ. Στέλιος Π. Γιαλιάς, απόμαχος της θάλασσας (Συντ/χος Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού) που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο από τον οποίο προήλθε, τα όμορφα Διευχά της Βόρειας Χίου. 

Ο καπετάν Στέλιος πάντοτε σκεπτόταν, μεριμνούσε και παντοιοτρόπως πάσχιζε να βοηθήσει το χωριό του. Ακόμη και όταν ήταν στη θάλασσα, η καρδιά και το μυαλό του βρισκόταν εκεί. Μάλιστα, μεταξύ των άλλων, θήτευσε και ως Πρόεδρος της Κοινότητας του, επιλύοντας προβλήματα που για δεκαετίες υπήρχαν. 

Όμως, μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες που είχε και έχει είναι η διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ΄΄Μουνδών΄΄, στα Διευχά. Επι δεκαετίες πασχίζει, μαζί με άλλους ενεργούς συγχωριανούς του και συμπολίτες μας, να περισωθεί ότι έχει απομείνει στην μοναδική αυτή Μονή της Βόρειας Χίου, που προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην Εκκλησία, την πατρίδα και την κοινωνία των βορειοχώρων, πλην ξεχάστηκε και λησμονήθηκε εξ όλων, εκτός των λίγων εκείνων ανθρώπων που την αγαπούν πραγματικά, όπως ο κ. Στέλιος Γιαλιάς.

Ο καπετάν Στέλιος έχει δημοσιεύσει πάμπολλα κείμενα που αφορούν στην ιστορία, λαογραφία και παράδοση του χωριού του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των χωριών νοτιοδυτικά του Πελινναίου. Διαθέτει στο αρχείο του πλούσιο υλικό, με προσωπικές καταγραφές και μαρτυρίες, που αποτελούν μιάν εξαίσια ψηφίδα μνήμης και θύμησης για τις επόμενες γενιές. Πρόσφατα, φρόντισε με κόπο, μεράκι και ακάματο ζήλο, να συγγράψει την ιστορία της Μονής Μουνδών σε ένα καλαίσθητο βιβλίο 120 σελίδων. 

Με την ιστορία της Ιεράς Μονής Μουνδών και τα περί αυτής είχε ασχοληθεί επισταμένως ο αείμνηστος Καθηγητής μου, Θεολόγος – Λυκειάρχης και Πρόεδρος του «Φάρου  Βαρβασίου» Ανδρέας Αξιωτάκης, εκπονώντας τη διδακτορική του διατριβή με αυτό το αντικείμενο. 

Σήμερα, ο κ. Στέλιος Γιαλιάς παραδίδει στον αναγνώστη του βιβλίου του στοιχεία που ο ίδιος συνέλεξε, τα περισσότερα των οποίων έζησε προσωπικά τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και αποτυπώνει τη σκέψη της λογικής και των συναισθημάτων, με αποκορύφωμα την έκφραση της αγωνίας του για το μέλλον της Μονής. 

Από το βιβλίο του, υπό τον τίτλο «Μονή Μουνδών Διευχών Χίου» -και υπότιτλο «Ελάτε να τη γνωρίσουμε»- πληροφορούμαστε γεγονότα και αλήθειες -ενίοτε πικρές για τους ιθύνοντες- που αλλού δεν θα διαβάσουμε, όπως τί ακριβώς συνέβη με την πάλαι ποτέ λιπαρή ακίνητη περιουσία της Μονής, τα κειμήλια και Άγια Λείψανά της, αλλά και τις κατά καιρούς ΄΄παλινδρομήσεις΄΄ των αρμοδίων Υπηρεσιών που εμπλέκονται για την αποκατάστασή της. 

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή από κάθε πολίτη, ενώ διανθίζεται από πλούσιο -έγχρωμο- φωτογραφικό υλικό.

Η έκδοση του πονήματος κατορθώθηκε χάρη στην οικονομική συνδρομή των οικογενειών των κ.κ. Δημ. Κ. Μουτάφη και Δημ. Κωνσταντίνου Γατάνη, οι οποίοι -μαζί με τον συγγραφέα κ. Στ. Γιαλιά- παραχώρησαν όλα τα δικαιώματά τους από την πώλησή του στην Ιερά Μονή Μουνδών, ώστε να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό που θα διατεθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες συντήρησης της Μονής. 

Το βιβλίο ο συγγραφέας του αφιερώνει «στη μνήμη όλων όσοι φρόντισαν τη Μονή με οποιονδήποτε τρόπο, όσων δεν βρίσκονται πια κοντά μας».

Συγχαίρουμε εγκάρδια τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Στέλιο Π. Γιαλιά, ευχόμενοι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στη συγγραφική του πορεία, προτρέποντας τους συμπολίτες μας να το προμηθευτούν (στο ποσό των 10 Ευρώ μόλις), έχοντας κατά νουν των ότι -με τον τρόπο αυτό- γίνονται αρωγοί και ουσιαστικοί συμπαραστάτες στην κοινή προσπάθεια για τη συντήρηση της παλαίφατης Ιεράς Μονής Μουνδών Χίου. Ας σπεύσουν δε, με την πρώτη ευκαιρία, να την επισκεφθούν από κοντά και να προσκυνήσουν στον Αγ. Ιωάννη, που στέκει άγρυπνος φρουρός της περιοχής επί αιώνες, αναμένοντας και τη δική μας σπουδή.- 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ