2.8.2019 11:18

Νέα ήθη «ανήθικα»

Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές αναφέρθηκε ότι «ασκούμε διακυβέρνηση αλλά δεν έχουμε πάρει την εξουσία». Για να ακούσουμε από πολλούς «Πως γίνεται να λέγεται κάτι τέτοιο, είναι δυνατόν;».Είναι δυνατόν και έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η εκάστοτε πολιτική δύναμη την διακυβέρνηση και την εξουσία.Ο ΣΥΡΙΖΑ από τα δεδομένα διαχειρίσθηκε την εντολή που είχε λάβει ως υποχρέωση υλοποίησης όσων είχε πει στον λαό και για τα οποία τον εμπιστεύθηκαν.Χωρίς καμία πρόθεση  να αλώσει ,να ελέγξει το κράτος και τον γενικότερο κρατικό μηχανισμό, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν σχέση με το πολιτικό καθεστώς που γαλουχήθηκε και θέριεψε, μέσα στο κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό  και πάλι από τα αποτελέσματα είχε ως συνέπεια να μην φαίνεται ,να μην επικοινωνείτε το κυβερνητικό έργο και σε πολλές περιπτώσεις να εμποδίζεται. Αυτό πάντα σε συνδυασμό με το λυσσαλέο μένος των ΜΜΕ αλλά και  την συνολική στάση της αντιπολίτευσης που δεν ήθελαν να δουν τίποτα καλό, ήταν ένα μείγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πολιτικής ζωής της χώρας.Συγχρόνως γινόμασταν  αποδέκτες καθημερινών αναφορών και δημιουργίας υποθετικών-τις περισσότερες φορές-σεναρίων περί κομματικών διορισμών του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικοποίησης του κράτους.

Παρουσιάζονταν ως καθοριστικά και αντιπροσωπευτικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,θέματα φαιδρά τα οποία όμως από την συνεχή αναπαραγωγή κατέληγαν να φαίνονται σημαντικά. Εξυπηρετούσαν έτσι τον στόχο της αντιπολίτευσης και του κατεστημένου γενικότερα που ήθελε πάση δυνάμει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ,για να ανακαταλάβουν την εξουσία οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Ο Στόχος επετεύχθη και στην εξουσία πλέον βρίσκεται η ΝΔ.Στην Εξουσία και όχι στη διακυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή πανέτοιμοι ξεκίνησαν με διορισμούς,νομοθετήματα και με ότι άλλο μπορούσαν και δεν μπορούσαν την άλωση –στην κυριολεξία-του κράτους. Κανείς από τους λαλίστατους της προηγούμενης περιόδου δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα. Όλα καλά. Τώρα  όλοι,αντιλαμβάνονται την διακυβέρνηση ως εξουσία,τους κομματικούς διορισμούς ως φυσική εξέλιξη της πολιτικής αλλαγής.

Αντιλαμβανόμαστε ξανά και απροκάλυπτα τι σημαίνει να βρίσκεται στην εξουσία ένα πολιτικό καθεστώς βαθιά νεοφιλελεύθερο με ακροδεξιά στοιχεία,αυταρχικό αλλά συγχρόνως πολύ αλαζονικό,που θεωρεί την χώρα τσιφλίκι και τους πολίτες πιόνια Όσο περνάει ο καιρός και οι πιο καλόπιστοι θα καταλάβουν, το θέμα είναι ότι θα καταλάβουμε όλοι μας,ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και πολύ περισσότερο αθώα.

Ζούμε δυστυχώς νέες εποχές όπου οι κυβερνώντες προβάλουν   νέα ήθη , ανύπαρκτες αξίες και αμφίβολη ηθική. Εμφανίζονται στο προσκήνιο ακροδεξιά ακόμα και φιλοχουντικά  φαντάσματα  και επιβάλλονται  μεσαιωνικές αντιλήψεις.

 Οφείλουμε να επαγρυπνούμε.

Ευαγγελία Μανιτσούδη

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ