31.1.2019 14:28

Να χτιστεί, επιτέλους, «Μουσείο Ομήρου» στη Χίο

Χθες βράδυ είχα την τιμή παραβρεθώ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και να παρακολουθήσω την μελέτη της κυρίας Αφροδίτης Καμάρας και του κυρίου Μιχάλη Βαρλά της εταιρείας Time Heritage με θέμα τη δημιουργία ενός κέντρου Ομηρικής προβολής στη Δασκαλόπετρα του Βροντάδου.

Κεντρική ιδέα είναι η ανάδειξη της κληρονομιάς του Ομήρου στο νησί μας, η οποία θα έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη της περιοχής, την αύξηση του τουρισμού και γενικότερα, την βελτίωση του πολιτιστικού στοιχείου στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στη δημιουργία ενός μουσείου με έναν αναπτυγμένο περιβάλλοντα χώρο δραστηριοτήτων, αμφιθέατρο, αίθουσα ακαδημαϊκών συνεδρίων και καινοτόμο κέντρο ψηφιακής προβολής των έργων του μεγάλου ποιητή.

Είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη σκέψη και προσπάθεια οργάνωσης και αξίζει να συνεχιστεί, με τη συμμετοχή/συνεργασία των αρχών, αλλά και των τοπικών πολιτιστικών οργανώσεων και ομάδων. Να συνδεθεί, επίσης, όσο το δυνατόν περισσότερο, με την τοπική παράδοση της θάλασσας, της τέχνης και της ιδέας του ταξιδιού, το οποίο είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, καθώς και της ζωής των Χιωτών έως και σήμερα.

Υπάρχει η ευκαιρία, λοιπόν, να δημιουργηθεί ακόμη ένας τουριστικός μαγνήτης, όπως το Μουσείο της Μαστίχας στα νοτιόχωρα, στην άλλη πλευρά του νησιού μας. Επίσης να υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών μουσείων, με σκοπό να μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Δεν είναι δυνατόν, οι Τούρκοι γείτονες μας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα, να έχουν χτίσει ήδη το Μουσείο της Τροίας στο Canakkale, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, και εδώ, οι πολιτικοί μας, να έχουν προσφέρει μηδενικό έργο. Για πενήντα χρόνια ακούγονται προτάσεις και μουσείο δεν βλέπουμε. Είναι ώρα, αυτό να αλλάξει.  

Μακάρι να συνεχιστεί η τωρινή προσπάθεια και να πραγματοποιηθεί ένα έργο για το οποίο θα μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Να χτιστεί, επιτέλους, το «Μουσείου του Ομήρου» στη Χίο μας!

Και καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους τους συμμετέχοντες! 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ